Pentax 67II


Summmering

Ser ut som en dopad systemkamera för småbild, vilket gör den perfekt för all slags fotografering, visst är den stor och klumpig men alla mellanformatare är stora och klumpiga om man jämför med småbildskameror. Så det får man stå ut med.
Den nya modellen är också snyggare än föregångaren och har ett bättre handgrepp
" ergonomiskt bättre " + en massa som mer som ni kan hitta på länken nedan.2005-04-04 junken

PLUS: Kvalitén på slutresultatet, dvs bilden.
MINUS: Inga som jag inte kan leva med, att den är lite klumpig och bara synkar på 1/30 löser jag genom att använda Hasselblad om jag måste.

Detta system innebar en smärre chock för mig. Efter att i alla år använt Hasselblad för mellanformat och ansett att inget går upp mot Carl Zeiss optik när det gäller bildkvalité, kunde jag inte säga nej när jag blev erbjuden att köpa ett helt system med Pentax 67 II och fem objektiv för samma pris som ett Zeiss objektiv. Visserligen hade jag läst mycket positiva omdömmen om systemet, men eftersom det subjektiva tyckandet baseras på tidigare erfarenheter kände jag kanske att de flesta baserade sitt omdömme med utgångspunkt från ett småbildssystem. Men jag, som ju utgick från toppen, såg bara en kvalitetsförsämring framför mig. Jag stoppade, efter en del besvär och strul, en Velvia 100 i min nyköpta kamera och gick ut för att få mina fördommar bekräftade. Testet gick ut på att prova samtliga objektiv och hur automatiken fungerade med AE-prismat. När jag så hämtade ut min framkallade film och kollade resultatet på ljusbordet raserades en hel föreställningsvärld. Varenda bild var perfekt, härligt krispig och skarp samt med perfekt färgmättnad. Inte på det där typiskt japanska viset med förhöjd kontrast på bekostnad av dynamik, utan perfekt helt enkelt. Jag fick gå tillbaks till mina bästa exponeringar med bladaren för att matcha resultatet! Jag vill inte påstå att alla objektiv presterade lika bra skärpemässigt, men alla dock klart över förväntan.
Nu för tiden plåtar jag 90% av alla mellanformatsbilder med Pentaxen och har även köpt till optik och kamerahus samt lite annat smått och gott. Bladaren ligger och väntar på de tillfällen när Pentaxen inte kan konkurrera - och det har inte med bildkvalitet att göra.
Jamen digitalt då? hör jag någon säga. Jag scannar mina Velvia dia i en Flextight scanner och uppnår ett resultat som bara Sinarback och bänkkamera med storformatsoptik kan matcha. Javisst, det är lite dyrare och mer tidsödande - men det är det värt.
Jag har naturligtvis även ett digitalt system, Nikon, men det används till situationer där digital fotografering är oslagbar.

Kundtjänst: Bra. Snabb service och hyfsad prisnivå från Pentax Sverige.

Köpt hos: Privat

Pris: 15000
2004-09-24 Leif Johansson/KK

PLUS: Kvalitet och ett underbart bildformat. Lätt att jobba med, nästan som småbild. Bra optik till vettiga priser.
MINUS: Ej utbytbart bakstycke/magasin. Dålig lösning för byte mellan 120/220-film.

Trivs mycket bra med kameran. AE-sökaren med flerzonsmätning gör det lätt att fota även i skiftande ljusförhållanden. Hittils har elektroniken fungerat även i regn & rusk. Bra info i sökaren, särskilt om man lämnar in den till Pentax för "kundanpassning", så att bländarvärdet visas i.st.f. filmräkneverket.

Inställningen för byte mellan 120/220-film sker genom att skjuta tryckplattan på bakstycket i sidled, vilket i sin tur påverkar det digitala räkneverket. Enkelt att göra men lätt att glömma innan man stängt bakstycket och matat fram till första rutan. Eftersom kameran inte heller har utbytbara magasin har jag gått över till att enbart använda 120-film. Det blir lite fler filmbyten, men å andra sidan lättare att välja rätt film till olika motiv.

Kameran är inte tung i förhållande till bildformatet, men kräver ett stadigt stativ och den kraftigaste kulled du har råd med! Detta eftersom man måste lägga hela kameran åt sidan för bilder i höjdformat.

För min del överväger kamerans positiva egenskaper med råge de små avigsidorna.

Liknande produkter: Mamiya RB 67 pro-S / RZ 67 som har roterbart bakstycke och utbytbara magasin men är stor och tung

Köpt hos: beg privat
2004-06-14 Stefan Isaksson

PLUS: Stort filmformat, Robust, Genomtänkt, Prisvärd
MINUS: Tung. långsam blixtsynktid (1/30)

Allt man behöver finns där, varken mer eller mindre. Bra exponeringsautomatik med AE TTL prismat.
Prisvärda objektiv av mycket hög kvalitet.

Liknande produkter: Mamiya 7II, Storformat

Köpt hos: Köpt begagnad

Pris: 14000
2003-08-16 JimSlim

PLUS: Bra grepp! Perfekt exponeringskontroll med AETTL-Pentaprisma sökaren! Perfekt design. Lättare än föregångaren, Snygg.
MINUS: Finns inget dåligt med denna

Denna kamera kommer jag använda hela livet, det finns för mig ingen anledning att byta till något annat.
Den är som en småbild i designen, vilket är bra.

"Detta den absolut bästa kameran på marknaden idag (Tycker jag).
Förutom att den är lite plastigare, om man jämför med den äldre modellen.

Liknande produkter: Mamiya RZ67pro/PRO II

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 30000

Lastolite HaloCompact