Rolleiflex 3,5F


Summmering

Tvåögd mellanformatskamera.2019-05-07 Skogsbonden

PLUS: 17000
MINUS: -

Bytte in min Leica M6 mot denna kamera. Rolleiflex f3.5 Planar. Har alltid gillat dem och det meditativa bildskapande de inbjuder till. Optiken är väldigt skarp har även en Rolleicord V med Xenotar och även den optiken är mycket fin. En kamera som rekommenderas varmt till den som vill förmnya sin fotografi.

Liknande produkter: 88
2006-09-13 Erik_N

PLUS: Mycket hög mekanisk kvalitet, fantastiskt objektiv, lätt och kompakt för att vara en 6*6 mellanformatare. Tyst slutare.
MINUS: Spegelvänd bild i sökaren, lite mörk sökarbild med original mattskiva. Klumpigt vid närbilder. Ingen actionkamera direkt, även om det finns sportsökare.

Gammal klassiker med mycket hög kvalitet. Min är 46 år gammal och kommer nog överleva mig om den bara används så den inte beckar igen. Lite knölig att komma igång med men man vänjer sig och då finns möjligheter till fantastiska resultat. Bra resekamera eftersom den är så förhållandevis lätt, kompakt och tyst (jämfört med t ex en Hasselblad). Det skulle kunna vara en nackdel att man inte kan byta objektiv men det är ju en följd av konstruktionen - hade det gått hade kameran varit större och tyngre. Detsamma med parallaxfelet man får på riktigt nära håll.

Liknande produkter: Andra Rolleiflexmodeller.

Kundtjänst: LP-Foto justerade slutaren så nu fungerar den perfekt.

Köpt hos: LP-Foto

Pris: 3920
2006-01-11 poo

PLUS: Skarpt objektiv, robust, batterioberoende, tyst, kontaktskapande
MINUS: Lite inte alltid på ljusmätaren

En klassiker! Rejäl, robust mekanisk kamera som fungerar i alla väder, utan batterier. Relativt lätt att hålla stilla ner till 1/25 sek. Tar mycket skarpa bilder! Oerhört tyst slutare. Det är lätt att obemärkt ta en bild om man har den hängande på magen och knäpper lite diskret.

Ljusmätaren åldras och är inte alltid att lita på. Min fungerar okej i normalt dagsljus men är alldeles för optimistisk i mörkare omgivning. Bäst är naturligtvis en lös ljusmätare.

En bieffekt är att den är kontaktskapande. Jag får nästan varje gång jag går runt med den på magen prata med någon äldre herre som berättar om sin egen Rolleiflex som han hade för många år sen. Kan vara mycket trevligt.

Liknande produkter: Rolleicord Vb

Kundtjänst: Schönherrs Foto gav den en ordentligt genomgång innan jag köpte den för att bländaren kärvade. Nu fungerar all mekanik perfekt.

Köpt hos: Schönherrs Foto

Pris: 3500
2004-04-26 TrySh

PLUS: Filmens frammatning, Snygg, Lätt att få in skärpa
MINUS: ---

Mycket nöjd efter en fotad rulle. Trots att jag lyckades underexponera några bilder så blev de ändå bra.

Liknande produkter: Rolleicord,YASHICA,Seagull

Köpt hos: L-Foto

Pris: 2400
2004-03-31 mdesnica

PLUS: Robust, otrolig optik, kvadratiska formatet.
MINUS: "finessen" att dra fram filmen snabbt med spaken och avsaknad av dubbelexponering, som det medför. onädigt för mig.

Det här är typiskt bra tysk ingengörskonst.Jag blev förbluffad av optiken, hade inte väntat mig den skulle vara så bra.

Kvadratiska formatet är härligt, även om förhållandet 24/35 är bra på sitt sätt.

Kundtjänst: inser att jag måste meka med kameran. dvs rengöra slutarmekakanismen. Ska bli spännande att göra det själv.

Köpt hos: loppmakrnad

Pris: 900
2004-02-29 perch

PLUS: En "vacker" kamera
MINUS: ---

Har fått överta kameran av min Far. En Rollei med 3.5 Xenar optik. Har ingen aning om hur gammal den är, men troligtvis från 50 talet. Tog några rullar i min ungdom med den, men sen dess har den mest varit prydnad i bokhylla. Stärkt av vad jag läst av övriga här, skall jag gå mer till fotohandlarn i veckan och köpa några rullar, och invänta våren. Ty det är vilder på en vitsipe äng, eller sprudlande vårbäck som jag ser framför mig i 6x6.
2003-09-15 PerClaesson

PLUS: Solid, genomtänkt, kvalitet, lättarbetad, underbar optik.
MINUS: Lite mörk sökare på min gamla modell.

Jag köpte min Rolleiflex, en 3.5E från 1959 med en 75 mm Planar, från en gammal lärjunge till Christer Strömholm som inte gillade teknik och tyckte Hasselbladare var konstiga. Sagde man blev då beordrad av Strömholm att istället skaffa en Rollei, vilken tydligen gick hem bättre. Jag kan förstå varför -- det är svårt att inte falla för dess charm.

Det är inte konstigt att Rolleiflexen är en av kamerahistoriens legender. Det är en gedigen sak som liksom Leican rullar och går lika bra idag som igår. Det är något fridfullt med den enkla, tillförlitliga tekniken i dessa små mästerverk, och åtminstone för mig är de perfekta kreativa verktyg än idag (hur användbar tror du förresten din nya sofistikerade digitalkamera är om femtio år...? Var glad om du ens kan hitta batterier till den.).

Rolleiflexen är väl genomtänkt, och det är nog därför designen hängt med. Allt sitter där det ska, och händerna sluter sig snart vant om kamerans kontroller -- ok, när man lärt sig att både hålla i kameran och justera skärpan med vänsterhanden, med högerhanden ledig för filmframmatning, utan att tappa alltihop i golvet.

Det bästa är att även en gammal Rollei som min tar enastående bilder, särskilt de med Planar- och Xenotaroptik. Och när man inte använder den kan man ha den stående som prydnad på skrivbordet, inspireras av dess skönhet och drömma om vilka äventyr den varit med om -- kanske fotograferade den gamle kungen, Gagarin eller till och med Beatles.

Lite plats för fotoromantik finns det fortfarande. Skaffa en gammal Rollei, stoppa i Tri-X, köp några påsar D-76, och bli född på nytt!
2003-04-12 J. Patric

PLUS: Klart bästa tvåögda spegelreflexen. Suverän kvalitet och extremt skarp optik!
MINUS: På flera kameror har ljusmätaren lagt av. De som fungerar behöver ibland justeras för att mäta rätt. Plastglaset över mätarvisaren kan stötskadas om man inte är försiktig.

Min Rolleiflex 3,5F är i nära nyskick. Kameran finns med Zeiss Planar eller Schneider Xenotar 3,5/75mm-optik, vilket är bland de bästa objektiven någonsin! Extrem skärpa och härlig kontrast. Kameran har automatisk avkänning när filmen börjar, och då sätts räkneverket igång. Det är en finess som Rolleiflexerna haft sedan 1937, men som tråkigt nog dumpades till 2,8GX och FX-kamerorna. 3,5F har dessutom självutlösare, vilket jag tycker är bra.

Att sökarbilden är spegelvänd är en vanesak. Jag tänker inte ens på det numera. Mattskivan är ljus och har snittbild som standard.

Ljusmätaren är en selencell, vilket gör kameran helt oberoende av batterier. Det finns en ring där du kan ställa kompensera för filter med klickstopp i halva steg.

Ljusmätarens utslag ses med en visare längst ut på fokusseringsratten. Med hjulen för tid och bländare kan du sedan justera så att en följevisare pekar på samma ställe som mätarvisaren.

Det finns mycket tillbehör att få tag i. Filter, närlinser, pistolgrepp, prismasökare, stereosläde, panoramahuvud, bladfilmsbakstycke m.m.

Jag köpte kameran från Schönherrs Foto för drygt tio år sedan, för 5900 kr. Idag får man nog plussa på lite.

Liknande produkter: Många Rollei's

Kundtjänst: Aifo AB kan snabbt skaffa fram NYA B+W-filter i bajonett II som passar till kameran. För service rekommenderar jag att man går genom Schönherrs Foto.

Köpt hos: Schönherrs Foto

Pris: 5900
2003-02-24 CJL

PLUS: Detta är en lätt använd kamera med mycket bra mekanisk och optisk kvalitet.
MINUS: Sökarbilden är spegelvänd.

Denna kamera måste ses som ett mekaniskt mästerverk.
Den optiska kvaliten är mycket bra på alla bländar öppningar med detta Planar 75mm f3,5.

Jag har svårt att hitta något som är dåligt på denna kamera,
men om man skall anmärka på något så är det koplings mekaniken mellan tid och bländare som skulle kunna vara smidigare.

Köpt hos: Privat.

Miops Capsule360