Annons

Olympus Telekonverter M.Zuiko MC-14


Summmering

1,4X telekonverter till Olympus m43-systemet.
Passar ännu bara till 40-150/2,8 PRO och till den kommande 300/4 PRO.
Även konvertern är damm, vatten och frysskyddad.
Objektivkonfig: 3 grupper, 6 linser
Metallhus och fästen.2019-07-04 ankarback

PLUS: Liten och lätt, Skarp, Vädertätad
MINUS: Lite väl mycket glapp i objektivfästet men verkar hålla ihop bra ändå.

Mycket liten och smidig telekonverter. Passar 40-150/2.8 och 300/4. Ger en något försämrad skärpa på 300/4 men nerbländat till 6.3 blir det riktigt bra. På 40-150/2.8 märks knappt någon skärpeförsämring alls. Kan ibland ge en lite rörigare bokeh. På EM-1 mkII och EM-1 X märks knappt någon försämring av autofokusen. Inget problem med flygande fågel eller andra snabba objekt.
2017-10-01 ma59

PLUS: Minimal degradering av bildkvaliteten, mycket kompakt, väger endast 105 gram, väderskyddad
MINUS: En liten aning "spel" i "vridled". Dyr..

Efter att länge ha kollat in både tester och användarskriverier om denna lilla pryl blev det till slut av att ta hem den för egen del, vilket jag är glad jag gjorde!
Skarp optik är ju grundförutsättningen för att kunna ha verklig nytta av en telekonverter, och de 2 objektiv denna (hittils) är kompatibel med uppfyller ju lätt det kravet.
För min del är det Olympus 40-150mm/2,8PRO som via konvertern får ett litet hopp uppåt i brännvidd.
Konstaterar att skärpan är mycket trevlig hela vägen längs brännviddsomfånget, men också att det går att notera något mjukare resultat längst upp, säg från 130mm och upp till 150mm. Dock långtifrån vad man skulle kalla "soft".

Då 40-150:an har en rätt fin (= kort) närgräns blir det lite extra skoj med konvertern monterad, man kan få lite makrofeeling faktiskt om än långt från "riktig skala 1:1 makro.

Min Olympus E-M1 mk1 är inte bästa "följfokuskameran" man kan hitta, och med den mindre storleken på fokuspunkterna inställd blir det rätt svårt att tex fota flygande fågel (eller annat rörligt) såvida man inte förfokuserar och lyckas ta bilden när motivet är på rätt ställe..

I normalstorlek på AF-punkterna blir det bättre ur den aspekten, men ändå inte alls lätt att följa nämnda motivtyp. Det går, med lite tur och skicklighet, att klara, men som sagt det är svårt..

Hur som helst med det, konvertern verkar iaf inte slöa till autofokusen rent generellt. Möjligen att den har den effekten vid sämre ljusförhållanden, bl. a. p.g.a det förlorade bländarsteget i inkommande ljus, men det har jag inte provat så låter det vara osagt.

Allmänt sett en snabb och mkt säker AF ihop med 40-150/2,8:an.

Det med måttligt bra följfokus beror tydligen helt och fullt på vad kamerahuset ifråga presterar. E-M1 mk1 är där mycket bra vid stilla motiv, men lämnar, som nog är känt hos dom som använder det huset, en del att önska vid rörliga sådana..

Jag tänkte se till att ta lite provbilder med kombon på stativ och då jämföra lite mer noga hur mycket/lite MC-14 påverkar bildkvaliteten. En kort tids användning och utan att ta precisa/planerade jämförelsebilder säger mig iaf att den blir kvar i mitt system!