Durst M605

Betyg


(3.5/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering

En förstoringsapparat som klarar allt ifrån småbild (35mm) upp till mellanformat (6X6 och 6X7). Stor botenplatta och med många tillbehör som t ex reprofäste. En äldre modell av M670 men anses av många vara bättre än M670 pga den är lite stabilare byggd.Nils Bergqvist
2004-04-08 Nils Bergqvist

PLUS: Robust och kraftigt byggd. Stabil metallkonstruktion utan plast. Lättarbetad. Bra med valbar lampa upp till 150W. Jämn utlysning. Lätt att växla mellan formaten.
MINUS:

En närmast outslitlig apparat. Har använt denna apparattyp under 8-10 år en dag per vecka med skolungdomar åk 4 - 9 och den har inte fått några "men" av detta. Både färghuvud och kondensorhuvud ger jämn utlysning. Apparaten har allt en fordrande amatör behöver. Mycket bra negativhållare i metall med reglage för att låsa negativet och öppna vid förflyttning. Bra tillbehör, t.ex hållare för ramade dia, glasade och glaslösa ilägg mm (kan dock vara svårt att få tag i idag). Färghuvudet funkar bra om man vill ha steglös kontrastreglering via filter med variabel contrast papper. Tror att det mesta av 24-36 och 6x6 först.optiken på marknaden kan användas med denna apparat. Problem med ojämna opallampor i kondesorhuvud har inte med apparaten att göra. Det är lika för alla märken och konstruktioner med kondensor och opallampa. Har själv dock inte haft sådana problem.

Köpt hos: Begagnad.

Pris: 1800
2003-04-28 Vic

PLUS: Lågt pris på begagnadmarknaden. Bra kvalitet.
MINUS: Vek pelare, kunde varit stabilare.

Har använt en med färghuvud ett tag, men nu har den slängts ut till förmån för en större och stabilare Omega Pro Lab II. Dock är 605:an en vettig apparat som man kan få tag på billigt på eBay där det också finns gott om reservdelar och tillbehör till låga priser. Vad för sorts negativhållare man föredrar är en smakfråga, men jag föredrar Omegas typ där man lyfter på hela färghuvudet och lägger in en sandwich, det gör större flexibilitet men är långsammare. Har dock en 605:a med kondensor för småbild kvar om det någon gång skulle dyka upp ett behov av att snabbt göra många förstoringar i svartvitt från 35 mm film. Vill ändå rekommendera en 605:a med färghuvud till nybörjare eller som extra reserv på grund av det låga priset på begagnatmarknaden. Observera dock att det krävs olika kondensorer för småbild och 6X6 om man inte har färghuvudet som klarar max 6X6. Utlysningen är bra och jämn med färghuvudets mixkammare med medelmåttigt bra med kondensor främst på grund av svårigheten att få tag i lampor av tillräckligt hög kvalitet (jämn mattering).

Köpt hos: eBay

Pris: 1800
Patrik Falk
PLUS: Stabil, stor bottenplatta, billig i inköp (beg), hållbar och väldigt smidig att jobba med. Klarar 35mm - 6X7
MINUS: En äldre modell så att det finns inte reservdelar att få tag i, men vad skulle gå i sönder...

Jag har haft möjligheterna att testa dom flesta förstoringsapparaterna i detta segmentet innan jag skulle skaffa en själv och fastnade totalt för denna. Den är väldigt smidig att jobba med och väldigt stabil med stor bottenplatta, vilket gör att man har lite yta att jobba på. Man hittar dom för en billig peng och då är det bra att se till så att man får med reprofästet (om man nu vill) och formatmasker och båda kondensorlinserna, eftersom det blir svårt att få tag i dom sedan. Har sett priser från 1500 - 4000 kr beroende på tillbehör och skick.

Den har filterfack precis som 670:an (den nyare modellen) och ser nästan exakt likadan ut, men är något stadigare och är lite grövre byggd.

Liknande produkter: Meopta, Leitz, Durst 370 och 670 + några till
ANNONS
Tamron Cashback - Scandinavian Photo