Arsat tilt/shift 80mm f/2.8


Summmering

Skarp lins med tilt och shiftfunktion för 35mm kameror.2005-11-10 paco

PLUS: Pris, ljusstyrkan, tilt & shift går att rotera, extra bländarring,
MINUS: Motljusegenskaperna, ingen autofokus, storlek

Känns som ett gediget bygge. Färgen på skruvarna för tilt och shift har dock börjat lossna rekordfort. Själv har jag mest använt tilten för att lägga skärpeplanet snett jämfört med filmen. Att fokusera manuellt kräver antingen stor sökare eller att man tar flera exponeringar. Med en APS-C sensor DSLR som 300D och dess lilla sökare blir fokusering och tiltning mycket av en gissningslek.

Skruvarna för tilt & shift tar i blixten på 300D om man försöker rotera objektivet med full tilt eller shift. Den enkla lösningen är att rotera innan man skruvar.

Det här objektivet är värt varenda krona för den som vill ha förställningsmöjligheter, men inte vill lägga ut tre gånger så mycket för Canons varianter. 80mm är lite för mycket för en APS-C DSLR, men perfekt för porträtt på en fullformatsensor eller filmhus. 35mm är kanske mer användbart för 1,6x- och 1,5x-sensorer.

Bilden verkar visa 35mm versionen. Den ser nästan likadan ut, men ringen ovanför bajonetten är svart på 80mm. Namnet på min är Arax.

Tillägg: Kände idag på Canons 24/3.5 och måste säga att Canons rattar för tilt och shift är helt överlägsna. Man kommer ut i ändlägena på nolltid, medan på Araxen får man vrida och vrida. Arax verkar bara ha vanlig gänga medan Canon har utväxling på sina.

Liknande produkter: Hartblei 65/3.5, Canon TS-E24, 45 och 90mm, Hasselblad Flexbody, 4x5

Köpt hos: shiftlenses.com

Pris: 3995

Miops Smart Trigger