Canon EF 15mm f/2.8 Fish-Eye


Summmering2019-01-28 DubbelEken

PLUS: Skarp, kompakt, vidvinklig
MINUS: Högljud autofocus

Tillägg till min tidigare recension: autofocusen ÄR högljudd. När jag skrev min förra recension hade jag bara fotat med objektivet utomhus och inte hört autofocusen men när jag sen fotograferade inomhus hörde jag ljudet från autofocusen. Den låter som en gammal skrivare från tidigt 90-tal, inte lika högt men likadant ljud. Förutom detta är jag nöjd med objektivets prestanda.

Liknande produkter: Sigma 15mm f2.8
2019-01-27 DubbelEken

PLUS: Kompakt, väger lite, skarpt, autofocus fungerar bra och är inte högljudf
MINUS: Kommer inte på några, kanske att objektivlocket sitter lite löst men det är också en positiv sak för då går det snabbt att ta av locket när det behövs.

Jag har precis köpt det och jag är mycket nöjd med det. Det är skarpt, kompakt och lätt. Objektivet har autofocus till skillnad mot andra fisheye jag ägt. En del andra klagar på att autofocusen inte är lika bra som USM och det är högljutt men jag är nöjd med det och har inget emot objektivets autofocus eller dess läte. Mitt exemplar fungerar bra.
Objektivskyddet kan tyckas sitta lite löst men jag uppskattar funktionen då det är lätt att bara "skjuta" av och på skyddet på objektivet. Det är smidigare att snabbt ta av och sätta på objektivskyddet än den andra vanliga lösningen som Canon och andra tillverkare har.

Liknande produkter: Sigma 15 mm 2.8 fisheye

Pris: 2500
2012-02-08 Bramberg

PLUS: Litet, lätt, ljusstarkt och skarpt objektiv med en vild effekt.
MINUS: Autofocusen har ett ryckigt, högljudt beteende. Manuella focusringen känns plastig och kärv. Trög autofocus.

Fisheye som levererar bilder av hög kvalitet vad gäller skärpa, färgmättnad och kontrast. Det märks att det är ett äldre objektiv på designen och inte minst på Autofocusen som är av äldre typ (ej USM motor). Med kameran inställd på AF-servo för att följa med rörliga motiv på nära håll så rycker focusen fram och tillbaka med ett ettrigt ljud som kan vara lite störande. Autofocusen har blivit trögare med åren på mitt objektiv, speciellt då den ska ställa om focus från ett nära motiv till ett längre bort. Detta upplevs kanske inte som ett problem för de flesta då man redan vid bländare 8 har skärpa från ca 0.5m till oändligt! Inte det mest välanvänd objektivet i kameraväskan men definitivt ett av de bästa - Vid rätt tillfälle.

Liknande produkter: Detta är definitivt ett av de bästa av många fisheyes som finns. Kan ibland vara mer passande med ett av Nikons fisheyes med ombyggnad för att passa till Canon.

Kundtjänst: Dåligt intryck! Jag ringde Canons verkstad -Intervision, angående den ibland tröga autofocusen på mitt Canon EF 15mm 2.8 fisheye. Jag bad att få prata med någon med erfarenhet av de här något speciella objektiven. Vad skulle kunna vara felet och skulle en ev. reparation skulle kunna hjälpa? Pratade med två olika tekniker på Intervision. Ingen av de två var till hjälp utan anger pris: 700:- för att undersöka linser. Ingen av dem visste vad detta var för lins!? De påstod att USM motorn var defekt och att detta var en EFS lins, som inte är kompatibel med min EOS 5D! Objektivet har inte USM motor förklarade jag, och inte heller är det ett EF-S objektiv, som de envist påstod. Håll tummarna och var glad så länge grejjerna håller.. Expertisen på Canons serviceverkstad ger ett mycket dåligt intryck.

Pris: 6000
2010-12-06 grip

PLUS: gedigen, färg, fokus, lätt
MINUS: att man inte kan ha filter o skydda men motljusskyddet tar de mesta smällarna

Kanon bra färger och skärpa! Jämförde bilder mellan detta och en lite äldre 17-35 2.8 och den hade ju väldans massa mer distortion och dålig skärpa i kanter. Kanske inte bästa jämförelsen men den här extrem vidvinkeln kan man tro ger lite sådant men den ger kanon skärpa och färg alltid för mig och fixar fokus bra. Rolig att filma med och den tål stryk. Har haft den 24/7 i ett par månader på en turné med ett band och den va med om en del.

Fick tag på en av de få exen som fanns kvar ny i låda. Den är värd varenda slant

Köpt hos: Rajala Photo shop Stockholm

Pris: 7000
2009-08-06 -martin-

PLUS: skarpt, härlig mättnad i färger, lätt
MINUS: Objektivlocket trillar av, annars inget negativt

Detta är ett väldigt extremt objektiv som jag inte fotar så ofta med, men när jag väl gör det levererar de skarpa bilder med hög färgmättnad. Givetvis med ett galet perspektiv på en 5D. Saknaden av USM motor har aldrig känts som ett problem för mig. Är man ute efter en fisheye så är detta ett väldigt bra köp anser jag.

Köpt hos: privat
2009-08-04 Forslund

PLUS: Skärpan Färgerna
MINUS: Ingen USM..

Underbara färger och skärpa. Stort minus att den inte har USM. Högljudd AF som ofta har svårt att bestämma sig.. I övrigt är jag jättenöjd!

Kundtjänst: Bra kundtjänst hos leverantören.. Kanon helt enkelt!

Köpt hos: Inet Data
2009-04-20 Håkan Bråkan

PLUS: Extremskarp, fantastiska färger
MINUS: Inga hittills, vissa gillar kanske inte den 20åriga utformningen, men jag tycker den funkar fint.

Bara en sådan sak som det här objektivet gör att fullformat är det enda som gäller numera

Köpt hos: Kungsholms Foto

Pris: 6395
2008-03-20 Sydostbild

PLUS: Skärpa, bra närgräns
MINUS: Saknar USM, linslocket faller av för lätt

Ett extremt objektiv som är riktigt användbart på en kamera med fullformatsensor.
2005-12-22 rikard marklund

PLUS: Skarp, bra kontroll över flare och ströljus, närgräns
MINUS: Saknar filtergäng och USM

Tvekade länge eftersom jag trodde att ett fisheye alltid skulle ge onaturliga krökningar p.g.a. konstruktionen. Så är emellertid inte fallet. Många bilder jag tagit ser ut att vara tagna med ett vanligt raktecknande supervidvinkel. Man får helt enkelt lägga linjer i motivet i mitten av sökaren/bilden, för att därefter beskära bilden så att det ”gyllene snittet” infrias. Har därför tagit några fina panoramabilder från fjällvandringar med mitt fisheye, utan att det känns som en sådan. Då man önskar att kröka linjer får man fram de välkända fantasieggande perspektiven som trots allt är den primära orsaken till att man köper ett fisheye. För visst är det så, ett fisheye är ett fisheye och detta är en mycket bra sådan då skärpan är förvånansvärt skarp samtidigt som den kontrollerar flare och ströljus bättre än några andra vidvinklar jag provat. Därför ger jag också denna glugg högsta betyg, även om den känns något gammalmodig och hade behövt piffats upp en smula.

Köpt hos: privat

Pris: 5000
2004-07-30 AlfaGTV

PLUS: Skarp, Bra ljusstyrka, Bra närgräns, Bra bildvinkel
MINUS: Stimmig AF

Ibland är det trevligt med fisheye, men jag vill i 9 fall av 10 ha en raktecknande vidvinkel. Och nu har jag äntligen fattat hur man hanterar PanoTools, och har därför börjat använda denna på allvar. Linsen ger mycket skarpa bilder och fungerar utmärkt som extremvidvinkel på D-SLR kameror med beskärning av bildytan. Jag ser inte mycket spår av kromatisk aberration eller andra konstigheter. Autofokusen är snabb men ganska högljudd. Eftersom linsen sticker ut såpass så är den ganska känslig för slag och stötar, ha alltid linslocket på!! Om du har tur så kanske det permanenta "motljusskyddet" :))) räddar glaset.

Edit:
Nu med erfarenheter från fullformat kan jag säga att denna är riktigt bra för sina extrema egenskaper. Visst uppvisar denna en hel del CA om man inte bländar ned ordentligt. Den är även över förväntan skarp ända ut i kanterna, redan från måttlig nedbländning.

Ovärderlig för sitt speciella område.

Liknande produkter: Canon EF14mm/f2.8 (20KKr), Sigma 14mm/f2.8 (8,5Kkr) samt diverse vidvinkelzoomar.

Kundtjänst: ej behövt

Köpt hos: Privat

Pris: 3000

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar