Canon EF 200mm f/1,8L USM


Summmering2010-12-22 Peter Holgersson

PLUS: Jag säger bara "bländare 1.8 vid denna brännvidd och samtidigt knivskärpa - dessutom extremt vacker oskärpa"
MINUS: Ingen bildstabilisering och inte lika bra stativfot som på senare telen

Hittar ni detta objektiv till ett rimligt pris - slå till! När man beundrar bilderna efter en tagning (kanske t.o.m. inomhus i dålig belysning) så inser man att man aldrig får göra sig av med denna guldklimp - oavset pris :-)

Jag vågar nästan inte tänka tanken på vad som händer om objektivet går sönder och har det försäkrat för ett värde över det begagnade inköpspriset...

Liknande produkter: Canon EF 200 m f/2.0 L IS USM
2008-07-28 MikaelKreutz

PLUS: Extremt skarp, underbar bokeh.
MINUS: Ej vädertätad, brist på reservdelar, tung och obalanserad.

Kikade länge efter ett fast tele, främst på 300/2.8 som dök upp kontinuerligt på begagnatmarknaden. Jag var inte kvick nog och missade ett par objektiv som jag ville ha, men hade istället turen att hitta en begagnad 200a, som jag knappt trodde var möjlig att hitta i Sverige.

Allt som finns att säga om detta underbara objektiv är redan sagt, så jag kan bara instämma i hyllningskören. Skärpan, byggkvalitén, och så den fantastiska bokeh och korta skärpedjupet.
2007-05-07 fripix

PLUS: Superskarp redan på full öppning.
MINUS: Inga egentligen. Kvalitet väger tungt.

Det här blir kanske tjatigt, men detta är ett fantastiskt objektiv. Köpte mitt begagnat för några år sedan, plåtade en bandymatch på 1,8 och trodde knappt mina ögon när jag såg resultatet. Har också en EF 300/2,8, skarp och fin glugg men den ligger klassen under 200:an vi jämförelse. Obegripligt att Canon inte tillverkar den längre. Kan man hoppas på IS och tätning i en ny version?

Köpt hos: Privat

Pris: 19000
2006-09-28 froderberg

PLUS: Extremt optisk och mekanisk kvalitet.
MINUS: Stort och tungt, men välbalanserat.

Det finns tre anledningar att köpa detta objektiv:

- Att det är ett av världens skarpaste objektiv
- Att skärpedjupet är fantastiskt kort (=snyggt)
- Att man kan fotografera på avstånd i mycket svagt ljus

För mig är det de två senare punkterna som lockar. Med 200/1,8 går det att få bakgrunden fullständigt oskärp även om en person fotograferas i halvbild.

Dagen efter att jag fick objektivet så åkte ut på ett reportage där objektivets ljusstyrka kom till nytta. Jag fotograferade på kulturnatten i Lund med flera inomhuskonserter i svag belysning.
Med 1/40s bl 1,8 och iso 3200 är det enda alternativet en kortare brännvidd.

Skärpan är väldigt bra redan på största bländaren, även med 1,4x-konverter. Men med 2x-extendern (använt både mk I och mk II) så tappar man skärpa och bör blända ner Men då är det ändå fullt acceptabelt skarpt på full glugg med 2x till för nyhetsbilder.

Objektivet är stort och tungt. Canongluggen är rejält byggd. Godset är rejält och det känns som man kan utsätta objektivet för hårda provningar. Jämfört med mitt Canon 300/2,8 IS är 200:an klart tyngre och har inte samma fina balans. Jag kan handhålla 300:an betydligt längre.

Den manuella fokuseringen kan ställas i tre steg eftersom den är elektriskt styrd och inte mekanisk. Man använder alltså fokusmotorn även för manuell fokusering. Jag tycker tyvärr att skillnaderna fokushastighet är för små. Hade hade gärna sett ett supersnabbt läge.

Närgränsen är på 2,5 meter vilket är lite långt för porträtt. Därför har jag alltid en EF12-mellanring som ligger i min Domke-objektivvöäsa tillsammans med telekonvertrarna. Om man vill använda mellanring tillsammans med objektivet för närbilder bör man blända ner för optimal skärpa. Nära närgränsen tappar objektivet skärpa med mellanringar. Men till porträtt är skärpan super med mellanring.

Skulle fokusmotorn pajja är man rökt. Det lär vara slut på utbytesmotorer (det har bytts en del på 200/1,8 och gamla 300/2,8) trots att objektivet tillverkades fram till 2004. Det är också slut på motljusskydd. Jag använder dock mitt ex sparsamt och räknar med att det kommer att hålla trots att det är hårt slitet på ytan.

Det finns också ett minne för förprogrammerat avstånd. Det går blixtsnabbt att vrida den taggiga ringen och få in det inställda avståndet. Främst användbart vid sportfoto.

Jag gillar att det finns rejäla öglor att fästa rem i. Det gör att man kan bära objektivet på axeln. Det är svårare att veta var man ska göra av enbensstativet.

Jag kommer att använda objektivet till inomhussport, en del porträtt och arrangemang inomhus, typ kongresser.

Nu finns en efterträdare, EF 200/2 L IS USM, som är ett halvkilo lättare och som ska klara att dämpa skakningsoskärpa upp till 5 steg. Närgränsen är också förbättrad. Det låter verkligen smaskens, men tyvärr är prislappen också väl tilltagen.

Köpt hos: Begagnat
2004-05-11 Ralph L

PLUS: Grymt stabil, skärpan, ljusstyrkan, stativfästet mm
MINUS: Tung och dyr, ej fukttätad. Motljusskyddet kostar skjortan (saknades på min optik)

Hjälp vilken bildkvalitet, även vid full öppning. Har kört den lite (kommer att bli mer) med 2x extender och tycker det fortfarande ser väldigt bra ut även om det kanske inte är riktigt 100%. Ger 520/3,5 på min 1D Mark II, klart acceptabelt. :)

Väldigt tung men det är inte bara en nackdel, dock lite jobbig att handhålla en längre stund. Stativ eller monopod är att rekommendera. Stativfästet är underbart med sina små hack vid våg- och lodrätt så det går på en grisblink att vinkla om.

Liknande produkter: Finns det något att jämföra med egentligen? Har använt 70-200/2,8 och några andra liknande

Köpt hos: Privat
2004-05-09 Proboarder

PLUS: Skarp, tung. enorm ljusstyrka, bra byggd, inbyggt stativfäste som lätt vrids vid behov.
MINUS: Tung, dyr, dyra filter, stort och vitt, drar åt sig uppmärksamhet, ej fukttättat som tex. EF 70-200 2.8L IS och EF 16-35 2.8L.

En totalt undebar optik. Väger en hel del, men det gör jobbet bara lättare ifall man måste handhålla den, dessutom är det priset man får betala. Fruktansvärt skarp redan på full öppning.

Liknande produkter: 200mm 2.8L, 70-200 2.8L, 70-200 2.8L IS

Köpt hos: Privat på cyberbörsen

Pris: 23000
2003-11-03 SimonEss

PLUS: Skarpaste objektivet av alla vid MTF mätning
MINUS: TUNGT

Älskar det pga skärpan & ljusstyrkan

Kundtjänst: manuell skärpa lite dålig.
2003-10-22 mganga

Fel objektiv...
2002-02-27 Kralle

PLUS: Superskarpt redan på största bländaren, även med 1,4x converter
MINUS: Tungt. Ej riktigt lika bra med 2x converterLiknande produkter: 200/2,8

Köpt hos: privat

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar