Canon EF 300mm f/4L USM


Summmering2018-06-18 janne68nilson

PLUS: Skärpa, byggkvalitet mm
MINUS: Finns inga

Köpte denna för att jag inte hade "råd" med 2,8 modellen, men oj vad överraskad jag blev av kvaliten, dessutom så är den snabb att focusera.
Känner inget måste idag att köpa en 2,8 lins men visst vore det underbart att ha en sån lins men som sagt f4 presterar suverenna och knivskarpa bilder. Jag har modellen utan IS, den sags vara skarpare samt att jag inte behöver IS när jag fotar sport och vid typ dokumentär foto eller liknande så är det bara att hålla koll så att slutartiderna inte går för långt ner, stall upp iso om behövs så är problemet lost.
2018-02-12 HannesL1

PLUS: Skarpt!!
MINUS: Inga

Riktigt fint och skarpt objektiv som jag verkligen kan rekommendera klart värt sitt pris! Väldigt vit färg, fungerar utmärkt när man fotar fjällripor, är sval fastän man är ute i solen en hel dag, hade velat påstå att det är nästintill ett perfekt objektiv! Köpte det från japan, inte ångrat det en sekund

Pris: 7300
2017-07-09 Betacam_SP

PLUS: Skärpan och bakgrundsoskärpan som är otroligt snygg
MINUS: Saknar is. Möjligen något långsam af motor

Jag jämförde denna optik med ef 300/2.8 L USM som är en av världens skarpaste objektiv. När man jämför bilderna max uppförstorade så ser man skilnad i skärpa, men det är ingen jätteskillnad. Den största skillnaden är att 2.8 har bättre kantskärpa.
Med andra ord, detta är en otroligt skarp och fin glugg som jag absolut rekommenderar. Klart värd sitt pris.

Liknande produkter: Ef 300/4 L IS, Ef 300/2.8 L

Pris: 1800
2015-11-24 TmF

PLUS: Skarp, enkel att släpa med sig.
MINUS:

Köpte detta objektiv för ungefär 4 år sedan och är fortfarande nöjd. Den är skarp på full bländaröppning och blir riktigt skarp om man bländar ned ett steg.

Den fungerar ypperligt med sigmas nyaste version av 1.4 Telekonverter.

Visst önskar man ibland att den hade bildstabilisator men då kostar den mer också. Mycket nöjd hur som helst.
2013-02-01 Håkan Bråkan

PLUS: Skärpa på full öppning, bokeh, färger
MINUS: Inga, förutom att den inte har IS, men det väljer jag gärna bort i detta fall

Vad säger man, bättre än så här blir det inte, inne på min andra, sålde den förra av misstag för att köpa iS-varianten. Ett grymt misstag, den här toppar på full bländaröppning så att det är mer värt än bildstabilisering. Lyckades efter två år äntligen köpa en till, den här tar jag med mig i graven.
2011-05-09 Mr Davidson

PLUS: Byggkvalitet, mekanik, skärpa!, färger och övriga L-superlativen
MINUS: Motljusskyddet halkar in.

Byggkvalitet som anstår L-gluggarna. Mekanik går som i smör. Inte knäpptyst, men snabb USM, hyggligt snabb även med Extender till skillnad mot min 70-200mm f/4L.
Synd bajonetten/gängan inte var införd på detta motljusskydd, halkar in. Använder tjockare rundresår som stopp. Skarp om man kan hålla grejorna still, stativ, eller ordentligt korta tider.

Edit 20110511: Detta är en sjukt skarp lins! Det är jag, dvs snubben bakom kameran, som begränsar.

Liknande produkter: 100-400mm L IS USM, 400mm f/5,6L USM

Köpt hos: Privat

Pris: 4000
2011-04-28 jn4u

Skärpan i objektivet är bra. Det är lätt att handhålla. Väger inte överdrivet mycket.

Jag själv kör oftast med manuell fokusering. Men jag kan tycka att autofokusen lite slö med detta objektiv.

Objektivet levrar bra bildkvalitet med olika telekonverters. Jag tycker inte man tappar lika mycket som skärpa jag gör med zoomarna.

Negativ är att objektivet skall gå få tag i reservdelar till objektivet om det går sönder. Vet inte om det stämmer?

Vitt, Varför inte svart. Lyser som en fyr i skogen.
2010-08-03 Håkan Bråkan

PLUS: Skärpa, färger, kvalitetskänsla
MINUS: Ingen bildstabilisering. Motljusskyddet sitter inte fast alltid utan halkar in.

Köpte den begagnad, men den är i nyskick. Denna är verkligen lika bra på full öppning som nedbländad, till skillnad från IS-versionen som behöver bländas ner ett steg. Enorm bildkvalitet, det är så bra så man ryser.
2009-02-04 bengt-re

PLUS: Löjligt skarpt! Kompakt. Gediget. Bra stativfäste.
MINUS: Aningen tungt. Tillverkas inte längre.

Jag har varit på jakt ett 300 eller 400 4.0-5.6 och fastnade för detta objektiv. Det är för tidigt för att skriva en seriös recention, men jag skall komplettera om jag kommer fram till andra slutsatser. Sjukt trevlig objektiv onekligen. I princip det största praktist hanterbara objektivet tillsammans med 400 f/5.6 om man skall gå och stå mycket. Ingen IS, men å andra sidan skarpare än objektivet med IS och då IS är av gamla modellen i IS utgåvan av objektivet så ger den i många fall inte tillräckligt för att slippa stativ om det är lite mörkare ändå. Sett i det persepektivet så är detta objektiv ett bättre köp.

Och med monopod och 1.4X TC på APS-C kamera går det få vettiga bilder ner till 1/60 - varför denna IS hysteri? Monopoden spar armarna och ger också dryga 3 steg gentemot handhållet.

Fel bild på sidan - så där ser inte objektivet ut. Objektivet på bilden måste vara 2.8 an.

Första bilderna jag tog med objektivet - detta är jpg ur kameran. 400 f/5.6 kanske är bättre, men detta räcker långt iaf på långsamma fåglar. TC (för att nå samma brännvidd) gör af lite slöare - jag får återkomma när det är lite mer ljus och fåglar ute att testa på.
Young Mute Swan (Cygnus olor)

Liknande produkter: 400 f/5.6 70-200 f/4

Pris: 5100
2008-12-25 lechfotosidan

PLUS: Skärpa,kontrast, ja allt som gör bilderna bra.
MINUS: Ganska hög strömförbrukning för att vara USM ( obs. mitt är gammalt så det kan bero på det.)

En riktigt gammal glasglugg. Byggd som en stridsvagn och med en skärpa som får mina nyare L objektiv att blekna.
Detta tillverkas inte längre och ska inte förväxlas med med IS varianten som har en jobbig resa för att platsa i denna klass. IS behövs inte på denna brännvidd då stativ/stöd är nödvändigt ändå..
Hittar du ett KÖP! Världsklass?? med en crop kamera eller TC 1,4 är det överlägset det mesta som man orkar bära på.

Liknande produkter: Ef 400,5,6L

Köpt hos: Privat

Pris: 5000
2008-10-02 skogsbaronen

PLUS: Bildkvaliteten, byggkvaliteten, AF
MINUS: Foten på stativfästet. Ingen vädertätning.

Suverän byggkvalitet. Ren metall och ett otroligt stadigt motljusskydd som skyddar bra. Kunde ha stuckit ut lite längre dock. Går inte att spärra i uteläget. Personligen gör det mig inget. Har det fasttejpat i uteläget som skydd.

Autofokusen är tillräckligt snabb för mig, men ibland verkar den lite trött. Gnäller lite om den ibland också, men med tanke på att mitt exemplar är tillverkat -92 är det inte helt osannolikt att motorn är ganska sliten.

Stativfoten är litet till ytan och har inga spår, vilket gör att det gärna snurrar på snabbplattan. Till slut gängar låsskruven upp sig, vilket jag en gång fick erfara när jag gick med stativet över axeln. Har åtgärdat detta med ett litet hål för sprinten i snabbplattan, och dessutom satt satt ett par duttar lim.

Bildkvaliteten är oerhört bra. Overkligt skarpt och dess få linser (8st i 7 grupper) ger smått fantastiska motljusegenskaper. Skillnaden mellan fullt öppen och nedbländad ett steg finns där, men den är inte stor.
Tillsammans med konverter är resultaten i princip lika bra. Med Soligor Pro 1,4x tappar det en del kontrast (allra helst i motljussituationer), men med canons dito kan jag inte se några sådana tendenser. Dock, naturligtvis, blir skillnaden mellan fullt öppen och -1EV större. Fullt öppen blir resultatet fortfarande helt underbart, men man blir lätt girig och bländar gärna ner ett steg iaf för skärpans skull.

Närgränsen (2,5m) kunde gärna vara lite kortare. Sällan jag känner begränsning på den punkten, men ibland händer det.


Till det facila priset av ca 5000kr är det svårt att välja den nya IS-utgåvan före denna, trots avsaknaden av IS och vädertätning. Jag skulle vilja påstå att denna optik är den mest prisvärda i canons sortiment.

Liknande produkter: 400/5,6

Köpt hos: Privat

Pris: 4900
2008-03-23 Praise

PLUS: Skärpan, ljustyrkan, byggkvalité
MINUS: Vikten

Helt fantastiskt skarpt och teleegenskaperna är också otroligt bra! Det är betydligt lättare än t.ex. 2.8 L. Men fortfarande väldigt tungt om du jämför med alla tele-zoomar.

Observera att objektivet på bilden är fel. 300 4,0 L har stativfäste och är betydligt kompatare än objektivet på bilden.

Liknande produkter: 300 mm 2,8 L och IS samt 400 mm 5,6 L

Köpt hos: Privat

Pris: 4500
2008-01-18 RÖN

PLUS: Bra skärpa
MINUS:

Köpte denna våren 2007 och har andvänt denna med 2,0 konverten för fågel fotografering

Liknande produkter: EF 400 5,6

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 11500
2007-02-12 feriksson

PLUS: Skärpa, ergonomi, kvalité
MINUS: Inget stativfäste

Köpte mitt 300a i absolut toppskick. Skärpan är klockren, även på största bländaren. Autofokusen är riktigt säker (jämf med 70-200/4L, Sigma 100-300/4), behöver aldrig fundera på om fokus verkligen sitter där den ska. IS hade inte varit fel, men då denna dök upp så högg jag den på en gång. Vissa gånger så ångrar jag att jag inte väntade men då hade jag förmodligen fått hosta upp 2000:- till. Den här säljer jag förmodligen aldrig. Hittar du en - köp den.

Liknande produkter: 300/4L IS

Köpt hos: Privat

Pris: 7000
2006-09-21 raderadmedlem

PLUS: Skärpan, byggkvaliteten. Snabb endring av motljusbländaren förenklar använding av Circ.POL-filter.
MINUS: Motljusbländaren kan inte fästas i bakre läge.

Skarp som attan....Kompakt. Skarp ochså med TC 1,4X, men det är på grensen med AF.
300mm på APS-C (480mm) är max handhållen, alt. monopod.
Fattar inte varför färgen är vit !?!?!?

Liknande produkter: EF 300/4 L IS, Sigma 300/2.8

Köpt hos: Privat, begagnat.
2006-02-19 Thomas S

PLUS: Bra skärpa, bra kontrast!
MINUS: Kunde varit högre ljusstyrka men det innebär ett antal tusenlappar ytterligare.

Jag är jättenöjd med det här objektivet, som jag köpte begagnat av en kamrat. Använder det ofta ihop med en 1,4X konverter, även då med fullgott resultat.

Köpt hos: Privat
2006-02-07 GL3ON

PLUS: Billigt begagnat, skarpt, snabbt, motljusskyddet.
MINUS: Inget.

Valde detta objektiv istället för IS modellen pga av priset. Tycker det är skarpt vid f4 men lite skarpare på 5.6.
Snabbt är det också, dock så låter mitt ex lite när man fokuserar manuellt.
Byggkvalitén är suverän, som vanligt med l-optik.

Liknande produkter: EF 300mm f/4L IS USM

Köpt hos: Begagnat

Pris: 7000
2006-01-21 tomasbz

PLUS: Byggkvalitet, klockrent, priset begagnat
MINUS: Knappast priset begagnat

Har som ovana att öka bländarvärdet nåt steg, och gå upp i iso vid handhållande ute..

Känns dock skarp vid 4.0..

Tycker det är hyggligt skarpt. Dock kan färgerna kännas som dom mattas ur med detta. Vet inte riktigt vad det kan bero på. (bländaren?)..

Men som helthet känns det lite som en mini-tank. Autofokusen är överkommligt snabb, och jag uppskattar det utdragbara motlusskyddet..

Nästa tele blir oxå en fast brännvidd, slutzommat på den fronten för mig....

Köpt hos: Privat
2005-11-30 matissen

Otroligt skarp optik redan vid f4. Lite, lite lite skarpare om man bländar ned till f5.6. Trevlig storlek, bra med inbyggt motljusskydd, snabb AF.
Sägs vara skarpare än IS modellen men har ej prövat sida vid sida. Saknar IS ibland, men använder den inte så mycket att jag kan motivera en uppgradering.
(För tillfället ligger felaktig bild av 300:an ovan. 300 f4 är mycket nättare (77mm frontlins). Bilden ovan verkar vara på f2.8 modellen. Bra att veta för er som inte vill ha för stor och tung optik.)
2004-01-08 Gudis

PLUS: Lätt, bra bildkvalite och snabb.
MINUS: Motljusskyddet glider fram om man har det neråt.

Objektivet borde bli mycket attraktivt nu när man kan få tag i sådana här objektiv för runt 5000-8000:- lite beroende på skick. Sedan hade man väl kunnat köpa ett nytt med IS men varför ?! man får två steg snabbare slutare och det kan väl inte motivera de extra pengarna.

Sedan om man använder objektivet på en Canon digital typ 10D el. 300D så blir det ju ett mycket fint 480mm objektiv för en spottstyver av vad ett sådant kostar i normala fall.

Liknande produkter: Canon 300/4L IS, Sigma 400mm mm.

Köpt hos: begagnat

Pris: 5900
2003-09-20 Daniel Lindholm

PLUS: Skarpt och snabbt
MINUS: Inget

Fantastiskt objektiv med otrolig skärpa. Trots att den saknar IS så är det inga problem att ta kort utan stativ när ljuset är hyffsat. Det är otroligt tyst och väldigt snabbt.
2003-04-26 LCF

PLUS: Superskarpt, relativt lätt, billig begagnad, snabb usm, ftm
MINUS: Motljusskyddet

Enda negativa som jag hittat är motljusskyddet som glider fram och tillbaka av sig självt, jag använder gummisnoddar som stoppar det så det är inget stort minus.

Använder det ofta med canons första modell 1,4x TC och jag ser ingen skärpeförlust, af tappar i snabbhet men det är ju naturligt. Mycket bra och prisvärd glugg.

Liknande produkter: EF 300/L IS USM för dyr, tillför för lite för att motivera skillnaden i pris för mig.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 6000
2001-10-15 frapp

PLUS: Skarpt&snabb autofokus
MINUS: Sladdrigt motljusskydd. Mitt gled ner av sig själv till det fixades.

Ett rejält och styktåligt tele helt i metall. Och det enda rimliga allternativet för de flesta amatörfotografer som vill ha ett 300. Och jag frågar mig hur ofta man skulle släpa med sig ett 2,8 om man hade ett?

Liknande produkter: Sigma har ett som är plastigt.

Köpt hos: Beg.

Pris: 6000
ANNONS
Elinchrom ELB 500 TTL