Annons
Recensioner > Kameror > Aps > Canon Eos IX > Recensioner

Canon Eos IX

Betyg


(4.4/5)
(baserat på 5 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



jesper moldvik
2010-02-14 jaffa007
PLUS: snygg,om man kan räkna det, bekväm, precis lagom stor, den har Mid Roll Change vilket är eller var asbra, nu finns det inte så mycket att byta med :P
MINUS: möjligtvis greppet, men det är para att småpeta på kameran, greppet som finns nu är okej,

En underbar kamera, har ungefär allafunktioner som en vanlig 135mm slr kamera på den tiden,

Liknande produkter: Eos ix7 tror jag var efterföljaren men det finns inte några andra apskameror som kommer i närheten av denna

Köpt hos: Tradera

Pris: 235
Christian Falksund
2005-10-28 ChribbaF1
PLUS: Bra bildkvalite. Välbyggd. APS
MINUS: APS

Suverän kamera
Ganska tung, men det inger bara kvalitetskänsla.
Jättefina bilder.

Köpt hos: Begagnad

Pris: 500
2004-02-04 zerowave
PLUS: Lätt att använda, lampa för AF i mörker
MINUS: Tung, långsam mätare, känns lite fyrkantig

Mätaren må vara långsam, men den mäter bra och hyfsat exakt.
Det verkar som om det inte är tänkt att man ska hålla i den.. det finns inget "naturligt" grepp. I action så är den smidig och funkar bra i såväl macro som landskap som på spelningar (i mörkret).

Liknande produkter: Canon IX7 (budget varianten)
Mats Neander
2003-07-07 ma59

: 4 : 4
PLUS: Liten samt mkt bra utformad.
MINUS: Saknar nedbländningsknapp, trassligt med lucka att öppna för många funktioner.

Kommer ihåg när denna lanserades att den dels var den snyggaste SLR kameran jag sett, samt att den såldes till ett absolut hutlöst högt pris.Över 9.000 kr + för huset med ett EF24-85.Presterar ungefär som EOS 300 men med klart bättre finish och byggkvalitet.Mindre plastig är nog bästa sättet att beskriva skillnaden där.I alla fall var den för dyr, och såldes ju heller inte så vidare värst bra.
(Detta oräknat att APS i sej har vissa brister om det är foto i en lite högre klass man vill syssla med.)

Nåja, jag hittade ett ex till bra pris inkl. EF24-85`an så "varför inte?" och det har jag inte behövt ångra.Den är ju SÅ smidig och sitter bra i handen med precis lagom prestanda.Ingen supermotor eller massor med AF-punkter, men en rent ut sagt superb AF-funktion samt mkt bra (tydlig och informativ) sökare.Gillade först inte att bildformatvisningen sker med halvtransparent skuggning av den del av bilden som för respektive bildformat skal "maskeras" (= inte vara med på papperskopian) men tycker nu att det är alldelses utmärkt att det är ordnat på det viset.Man ser ju direkt om bilden skulle bli bättre i annat format och kan ändra snabbt och enkelt.

Så till det viktigast: bildkvaliteten.
APS i sej ger ju viss begränsning av max möjlig bildskärpa/finkornighet (= möjlig förstoring) så vill man in i "prestige" segmentet vad gäller bildskärpa skall nog APS läggas åt sidan.
Annars, och OM man har optik i den bättre delen av skalan då kan jag lugnt påstå att för pappersbilder till fotoalbum eller måttliga förstoringar kan man få alldeles ypperliga bilder från denna.Detta pga den fina AF´en och ljusmätningen som ger optiken chans att visa sin bästa sida.
Givetvis ska man använda den finkornigaste filmen man kan finna (= mer än 200 ISO bör man undvika i skrivande stund i alla fall...).
För min del har det hittils varit Fujis 200 ISO film som gett bästa resultatet, framför allt när det kommer an på finkornighet.

Tyvärr saknas nedbländningsknapp, och strömbrytaren kunde varit ett hack bättre rent mekaniskt/finishmässigt.Den har funkat perfekt, så inget allvarligt egentligen.

Bra att även blixten kan ställas på egen exp-kompensation, samt att den fälls upp tämligen högt.
Just blixten har jag annars lite att gnälla om: den är glapp på min kamera, tänder ofta men inte alls alltid då den skall, tyvärr.Känns inte som det är värt "1000kr+" att fixa det...

Sammanfatts med att den är helt OK som kamera för den som vill ha/kan "stå ut med" APS, och ger papperskopior i vanlig albumstorlek som är klart bra med bra optik använd.Detta måste påpekas då optikens prestanda måste vara högre för bra bildkvalitet på APS än den måste vara på en 35mm format kamera (allt annat lika) pga APS-negativens mindre storlek.
Rekommenderas.

DIA eller Sv/v entusiast? Köp en 35mm formatare!
Finns en film av respektive typ att välja på och de är:
Den hyggligt dyra Fuji Nexia 100 ISO (DIA)
Kodak Advantix 400 ISO (Sv/v)

Jag har provat Kodaken och visst den är OK, men ska man satsa på Sv/v mer är på nån rulle ibland vill man kanske ha större urval, och även kunna välja film för egen framkallning.
Kodaken är för övrigt den enda riktigt finkorniga negativa APS filmen över 200 ISO (hur finkornig Fuji Dian är vet jag inte...)

Kundtjänst: Har inte kollat rep-pris för återställandet av blixten på min IX.Förväntar mej att det som oftast numera blir 1000 kr+...
2003-05-30 skägga

: 5 : 4
PLUS: lätt & smidig
MINUS: saknar många funktioner

Hade en ix7 , rätt skön kamera lätt att andvända .
har i stort sett samma prestanda som 500e ,
gillar aps systemets leksaker som datum bak på kortet , mm
Lätt & smidig , min erfarenhet är dock att det blir svårt att hand hålla mer än ett 200 objektiv.
Jag gillade kameran i alla fall

Liknande produkter: ja , minolta hade en aps variant

Kundtjänst: inga

Köpt hos: expert

Pris: 5500
ANNONS