Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Contax I


Summering

Första småbildskameran. 1932. Objektiv 2,8. 50 mm. Kopplad avståndsmätare. Ridåslutare till 1/1000 sekund.



Betyg


(4.33/5)
(baserat på 3 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Olle Janson
2012-08-23 ojanson
PLUS: Jag gillar ju gamla kameror, och den här är gammal...
MINUS: Frammatningen sitter illa till. Slutartiderna är uppdelade i fyra olika grupper. Små siffror som är svåra att se om det är skumt, eller man är skumögd.

Underbart knölig att använda. :-)
2010-01-31 Sven-Herman
PLUS: Den kan ej beskrivas den skall upplevas som det mekaniska mästerverk som den är! Bara slutarljudet är något alldeles extra!
MINUS: Litet omständlig laddning av filmen och inställningen av tiderna. Sökaren är också underlägsen Leicans i snabbhet och översiktlighet genom att den är så liten.

Den här kameran var på sin tid mästerverket. Med Sonnar 50 mm 2,0 och sin stora mätbas 100 mm (1:1) har jag bilder som i skärpa vid prov överträffat Leica M3 (förmodligen genom bättre inställning tack vare större mätbas). Mitt exemplar från hösten 1934 är fortfarande helt intakt. Jag har även ett nyare objektiv Opton från 1952 50 mm 1,5, som jag numer tack vare adapter även kan använda på M8. Saknar tyvärr 80 mm:s objektivet som hör till. Slutaren är av metall och fungerar perfekt.

Liknande produkter: Har under mitt liv ägt ett hundratal kameror av alla de slag.Ville se vilken som var bäst. Slutade med Contax 1, Leica M3, Hasselblad 500C och Voigtländer Superb. Har kvar
Contaxen och M3:an och också en Voigtländer Vitessa med exp.mätare (Mount Everestkameran).

Köpt hos: Olika butiker.
Johan Persson
2009-05-15 seochtamed
PLUS: Kompakt och komplett, mycket bra optik.
MINUS: Mer teknik och design än praktikalitet, det finns en orsak till alla förbättringarna, minst 7 modeller mellan introduktionen och finalen.

Icke 1a småbildskameran men väl första systemkameran, även om Zeiss kallade det för Universalkamera. En massa nyheter, brett objektivprogram med vältecknande ljusjättar som Sonnar 1,5 5cm, Biogon 2,8 3,5cm och Sonnar 2,0 8,5cm, Sonnar 13,5cm 4 och 18 cm 2,8, till en Rf kamera, med flera tillbehör från början, närbild via Proxarer, med egen parallaxfri sökare. Spegelhus och närbildsrör (mellanringar), bälg, reprostativ, inställningsslädar, växlingsrevolvrar mm mm. Framåt 1935 började man med antireflexbehandling, först oxså.... Givetvis var den lättladdad och Zeisskassetterna gjorde saken bara bättre. Med inskjutbara Tessar fungerar den ännu väl som fickkamera.

Köpt hos: Tyvärr såld i ett svagt ögonblick
ANNONS