Leica 50mm 1.4 Summilux-M ASPH


Summmering2019-10-27 maanon01

PLUS: Enkel, ger otroligt fina bilder, med fin skärpa, ljus mm.
MINUS: -

Fantastiskt objektiv!

Liknande produkter: -

Pris: 39890
2019-01-10 Framsidan

PLUS: Underbar bildåtergivning i färg, kontrast och detaljskärpa. Förhållandevis litet format med stor ljusstyrka.
MINUS: På mitt exemplar löper bländarringen för lätt, tydliga klicklägen till trots. Det är alltför lätt att ofrivilligt ändra bländarinställningen. Alltför kort utskjutbart motljusskydd som är resultatet av optikens kompakta form.

Många ljusstarka objektiv är av dubbel Gauss-konstruktion. Jag hade en Summilux-M, version 1, på 1960-talet och minns en livfull färgåtergivning med hög kontrast, men rent allmänt var återgivningen medelmåttig. Summilux-M 35 mm var första ljusstarka Leicaoptiken och avvek från gängse dubbel Gauss-format. Peter Karbe vid Leica med optikutvecklingsteam använde nya glassorter och asfäriska linsytor för att skapa hög återgivningskvalité i litet format för både analog- och digitalfotografi.
Resultatet i form av det här 50 mm objektivet har en återgivning karaktäriserad av hög kontrast, livfulla färger och detaljåtergivning redan från full öppning - f1,4! Återgivningen saknar helt distorsion (föregångarna hade sfärisk distorsion). Det som kan nämnas är att vid f1,4 finns en mycket svag oskärpa som helt försvinner från f2. Färgåtergivningen är klar och livfull. Optiken har flytande linselement som innebär att skärpa och kontrast bibehålls också vid näravstånd (1 till 3 meter).
I mitt tycke är det här objektivet det allra bästa för allmänfoto i Leica M-programmet. Motljusbilder är inget problem. Trots ett mycket kort utskjutbart motljusskydd. Mycket svår att provocera optiken så att slöjning och inre reflexer uppstår. CA saknas helt. Summilux-M 50 är kompakt och väger 335 gram vilket gör en M-kamera perfekt balanserad.
Noctilux anser jag vara för tungt (700 gram) och stort 50 mm-objektiv som gör M-Leican obalanserad. Jag hade ett Noctilux 50 mm f1 ett par år till min Leica M9, men jag bytte till en Summilux 50 f1,4 ASPH istället. Det har jag inte ångrat.

Liknande produkter: Summicron-M 50/2 ver. IV

Kundtjänst: Utmärkt service via Wibergs Foto Eftr, Peter Gustafsson samt Leica Wetzlar.

Köpt hos: Wibergs Foto Eftr

Pris: 29400
2015-01-20 carlahrberg

PLUS: Utmärkta skärpe- och motljusegenskaper.
MINUS: Jag kan inte komma på några...

Fantastisk glugg! Utmärkt skärpa och motljus orsakar nästan aldrig några reflexer i bilden (det har hänt mig en, enda gång!). Det är också sant som det sägs, att den har en förmåga att lyfta fram det i bilden som ligger i skärpeplanet, särskilt vid "stora" bländare. Min absoluta favorit. Objektivet sitter på kameran nästan jämt.

Liknande produkter: Summicron 50 mm version V. Ångrar inte valet!

Pris: 27500
2014-03-20 Maccke

PLUS: Litet
MINUS: Enbart manuell fokus

Skön storlek för ett sådant mästerobjektiv! Men kan inte låta bli att använda Noctilux objektivet istället.

Liknande produkter: Noctilux 50mm f 1.0 och f 0.95
2013-02-07 Sten-S

PLUS: Ljusstarkt med utmärkt optisk och mekanisk kvalitet
MINUS: Dyrt, lång leveranstid

Har tidigare ägt 2 Summilux-1,4/35 Pre.ASPH, sålde det första för det hade sökarförsats för M3 (Klumpigt) och det andra för jag tyckte närgränsen på en meter var för långt. Var annars mycket nöjd med dom, har ångrat att jag sålde det senaste, Summilux ger en speciell ”Känsla” i återgivningen, svår att beskriva exakt men den finns.

Mitt nya Summilux 1,4/50/ASPH kom i början av veckan och när jag packade upp det och kände på det, märkte jag genast den förnäma mekaniska kvaliteten på objektivet.
När jag sedan monterade det i min M9 kunde jag konstatera att M9 med Summiluxen är utmärkt ballanserad att hålla vid fotograferingen.

Nu till första frågan: Stämde skärpeläget med Summiluxen och min M9 från mars 2012? Kollade med ”Focus test chart” Kunde lättad konstatera att det stämde exakt.

Efter ett par dagars fotografering på blandade motiv så är jag helt nöjd med objektivet, skarpt och bra i motljus, det vinjetterar något på 1,4 men är utan andra optiska felaktigheter, kort sagt ett fantastiskt objektiv med utmärkt återgivning.

Så till påståenden om att det inte är lika skarpt som Summicron 2/50, både rätt och fel.

Man måste veta att alla objektiv är individer, har ägt flera 2/50 för M: Canon, Summicron, Voigtländer mf. Och har alltid tyckt att Summicron varit skarpast, äger nu 3 Summicron 2/50. Ett är från Canada, V4 från 1981, det är skarpast av dom..

Jämförde mitt nya Summilux mot mitt gamla ”Skarpa” Summicron V4 från 81 och mitt nyare V 4/5 från 2011 med ”Optical Test Target”
Kan då konstatera, när jag jämför från bl. 2 till bl 16 att i mitten är Summiluxen lika skarp eller faktiskt skarpare, men i hörnen är båda Summicronerna skarpare från bl.2 till bl. 4, det från 81 är skarpast i hörnen även på 5,6.
På Bl. 8 till 16 är Summiluxen lika skarp i hörnen som Summicron, beror nog på att Summilux 1,4/50 ASPH har inga problem med ”Focus skift” (Att skärpeläget flyttas vid nerbländning)
Köpt av Scandinavian Photo.

Liknande produkter: Inga, ev nya APO Summicron 2/50

Kundtjänst: Mycket bra
2012-06-23 Tommy Åström

PLUS: Suveränt allroundobjektiv.
MINUS: Ett års väntetid.

Jag har vridit och vänt på detta objektiv "In Absurdum" för att verkligen få reda på hur bra det är. Och bra är det men inte perfekt.
Optiskt; Det är inte lika skarpt som Summicron typ-4 och typ-5. Tyvärr men så är det.
Självklart är det så att skärpan blir bättre om man bländar ned några steg. Skärpan på bl 1.4 är dock mycket bra och därför fullt användbar. Jag upplever det som skarpast vid bl 5.6.
Kromatisk aberration existerar inte det minsta.
Vinjetterar gör det lite men är helt borta om man bländar ned ett och ett halvt steg.
Distortion kan jag inte heller upptäcka, inte det minsta.
Mekaniskt; Distinkta men mjuka lägen i bländarringen.
Fokuseringen däremot löper inte riktigt lika silkesmjukt som man som Leica ägare är van vid. Jag tror det beror på att objektivet har flytande linser. De två bakre linserna styrs av en egen kam så det är en del massa som ska flyttas.
Motljusskyddet upplever jag är i minsta laget. Det står på Leicas hemsida att det är låsbart, njae det är det inte riktigt anser jag. Man drar ut det och vrider det en centimeter åt vänster utan klickläge. Ett klickläge vore på sin plats.
Sammanfattningsvis; Ett fantastiskt objektiv på de flesta sätt men jagar du maximal skärpa ska du köpa en Summicron typ-4 eller typ-5.
2012-05-26 Alf Johansson

PLUS: En av de bästa 50/1,4 som finns, förmodligen den absolut bästa.
MINUS: Man får betala för det.

Min favoritglugg till småbild.
Man snackar ofta om skärpa och MTF-värden när det gäller objektiv. Och denna är nog den skarpaste 50/1,4 som går att köpa för pengar. Men om det bara handlade om skärpa finns ganska många objektiv som är skarpare än vad vi klarar av att utnyttja vid handhållen fotografering. Det jag främst ser som detta objektivs kvaliteter är, förutom skärpan kant till kant till och med på full öppning, att den är så väl korrigerad för alla andra aberrationer. Uttryckt på Svenska är den i stort sett distorsionsfri, har mycket lite ca, har ingen bildfältskrökning, inget fokusskift, presterar toppklass på alla avstånd och bländare beroende på flytande linselement. Slutligen och för mig bland det viktigaste, den har en mycket harmonisk oskärpa utanför skärpeplanet, vilket normalt kallas bokeh.
2010-02-12 Leicakillen

PLUS: Extrem skärpa, fantastisk mekanisk kvalitet.
MINUS: Dyrt.

Är förmodligen det bästa 50 mm objektiv som hittills tillverkats. Extremt vältecknande även på full öppning, och i kanterna, kompakt, ljusstarkt, ytterst välgjort rent mekaniskt även med Leicamått mätt. Den ytterst goda kvaliteten vid stora bländaröppningar gör att man kan jobba underbart med korta skärpedjup. Detta är mitt standardobjektiv för både M8 och M9. Bra stabilt utdragbart motljusskydd - konstigt att detta inte är standardmodell för alla objektiv.

Liknande produkter: Summicron M 50/2, lite mindre, billigare, också superskärpa. Men mekaniska detaljer sämre och något sämre ljusstyrka.

Köpt hos: Schönherrs Foto

Pris: 22000
2009-07-14 Ali jahjah

PLUS: A masterpiece, The best 50mm 1,4F ever.
MINUS: money can be a problem for some, a German hand made optic cost more than mass-produced by Asian robots ones.

the A masterpiece is for those who appreciate something special.

Liknande produkter: Nothing.

Pris: 31000

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar