Annons

Leica Summicron-M 28mm f/2 ASPH


Summering

Leicas senase och ljusstarkaste 28mm objektiv i M-serien.



Betyg


(5/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Johan Ericson
2006-08-26 Johan Ericson
PLUS: Skarp, extremt välkorrigerad och ljusstark.
MINUS: Blockerar en del av sökaren.

Ok - nu vill jag inte överdriva - men detta är ett av de bästa vidvinklar för småbildsfotografi som går att köpa för pengar idag!
Skärpan är på topp redan från f:2, mikrodetaljer återges med sådan skärpa/kontrast att objektivet faktiskt får en egen "karaktär"". Färgåtergivningen är otroligt balanserad på vanligt Leica-vis och alla parametrar är extremt välkorrigerade. Och inte minst: den har fin "bokeh" - ett måste för en ljusstartk glugg!
För mig har 28mm i många år varit en "icke brännvidd", utan det har varit 35mm och/eller 24mm som jag använt. Men så tryckte Leica in 28 ramen i sina sökare, och sedan kom x0,58 sökaren (Leica M6TTL, MP o M7) som lämnar mycket luft runt ramen. Och jag började intressera mig för 28:orna. Har ägt men framför allt provat ett antal av olika fabrikat, framför allt till Nikon, Canon och Leica. Inte minst Leica/Leitz äldre varianter, inkl. den senaste Elmarit-M 28/2,8 och Summicronen är överlägsen även den. Men inte större, utan nästan identisk trots den högre ljusstyrkan.
Min favorit är Voigtländers lilla 28mm Color-Skopar f/3.5 som är skarp och mycket kompakt - med det är bara att erkännna - Summicronen är inte bara ljusstarkare, den är bättre (och dyrare ;-)

Liknande produkter: Leica Elmarit-M 28/2,8
Zeiss ZM Biogon 28/2,8
Voigtlander 28mm Color-Skopar f/3.5
Voigtländer Ultron Asperical 28/1,9
Kobalux 28/3,5

Kundtjänst: Utmärkt - hos Leica är fotografen/kunden i centrum!

Köpt hos: Utlånat av Leicafabriken i Solms
ANNONS