Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Leitz (Leica) Focomat V35


Summering

Snabbjobbad förstoringsapparat med autofokus



Betyg


(4.83/5)
(baserat på 6 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Erik Danielsson
2016-07-29 luminousoctaves
PLUS: Mekanisk autofokus som inte är låst till specifik höjd på avmaskingsram. Smart design = större printar.
MINUS: Något plastigare än föregångarna. Rätt sladdriga negativhållare som inte håller platt. Jättesvårt att kalibrera autofokusen.

En mycket bra men samtidigt lite överskattad förstoringsapparat för småbildsformatet 24x36.

Focomat V35 är den sista i serien av Leitz högkvalitativa förstoringsapparater. Liksom föregångarna Focomat Ic och IIc har V35 mekanisk autofokus som faktiskt fungerar.

Konstruktionen är genomgående toppklass och den unika designen + vidvinkelobjektivet Focotar 40mm f/2.8 ger möjlighet till stora printar trots liten pelarhöjd.

Det finns tre versioner av Focomat V35, en med filter för färgkopiering, en med filter 0-5 för kopiering på svartvita multikontrastpapper samt en maskin helt utan inbyggda filter (endast rödfilter).

Objektivet Focotar 40mm f/2.8 är bra, men ändå lite synd att det inte går att byta ut det mot ännu bättre optik från andra tillverkare, som t.e.x. Nikon, Rodenstock eller Schneider Kreuznach. Gör man det sätts nämligen autofokusmeknaiken ur spel och man får köra manuell fokusering (som på de flesta andra förstoringsapparater).

Många lyfter fram Focomat V35 som en av världens bästa förstoringsapparat för småbild. Det må den vara, men i familjen Leitz Focomat kommer den på tredjeplats efter Focomat Ic (småbild) och Focomat IIc (småbild och mellanformat 6x9).
Focomat V35 är inte en lika genomgående påkostad konstruktion som föregångarna, det är en hel del plastdetaljer, och finjusteringen av den mekaniska autofokusen är omöjlig att som lekman klara själv. Inte alls bra.

Till skillnad från Leitz övriga förstoringsapparater använder V35 en diffusorljuskälla som är förlåtande mot damm och repor hos negativet, men ger heller inte riktigt samma tryck i svärtan som kondensorljuset i Ic och IIc.

Det finns svagheter hos V35. Ska du köpa en V35 dubbelkolla ordentligt att autofokusen sitter på alla förstoringsgrader. Autofokusen kan hoppa ur, trots att det lär vara "omöjligt". Till skillnad från Focomat Ic är kalibreringen av autofokus hos V35 något som bara servicetekniker klarar av. (På Focomat Ic gör man det enkelt på egen hand.)

Se också efter att negativhållaren är okej, de slits ut, tappar glaset och kan förlora förmågan att pressa ner negativet helt plant.

Tidigare Focomat V35 använde lampor av ovanligare sort, med annan sockel/kontaktstift. Dessa bör man undvika. Googla för mer info.

Autofokusen är mekanisk, därför är det nödvändigt att ställa in avmaskningsramens höjd på pelaren för att få den att stämma.
Har du ram som är 20mm hög (mät med linjal) så höjer du V35:s pelare till 20mm.
En fördel med V35 är att detta kan göras steglöst, till skillnad från tidigare Focomater som hade fasta förinställningar för Leitz egna avmaskningsramar.

På det stora hela en riktigt bra förstoringsapparat som fortfarande är relativt eftertraktat. Personligen föredrar jag Focomat Ic, gärna de tidigare versionerna med basplatta i trä.

Liknande produkter: Focomat Ic (grey/black)

Pris: 1500
Kim Nilsson
2005-11-19 pointzero
PLUS: Inbygda filter från 0 - 5, autofokus, robust och välbyggd.
MINUS:

En mycket bra kopierings apparat. När man frälst sig vid denna är det svårt att lämna den. Livet blir helt enkelt enklare.

Köpt hos: -
Robert Eliason
2003-10-25 YagiSensei
PLUS: Underbar mekanik, enkel att arbeta med, robust
MINUS:

Om du ska jobba mycket i mörkrummet så kommer du ha glädje av denna maskin. Autofokus gör livet lättare för dig.

Liknande produkter: LPL, Durst

Köpt hos: Digi Bild Fotoaffären

Pris: 7500
2003-02-17 Arpandor
PLUS: Toppkvalitet, arbetshäst, skön att jobba med samt snygg!
MINUS: Möjligen att den inte tar 6x6 neg.

I dessa digitala tider, älskar jag min Focomat än djupare.
Jag är generellt allergisk mot produktpladder. Detta är ett undantag.
Anders Westerlund
2003-02-17 Nills
PLUS: Håller med Magnus. Det får inte finnas någon svag länk i kedjan från kamera till bild- här är en superstark.
MINUS: Dyr. Gått ur produktion, svårt med reservdelar, jag fick i alla fall tag på en huv för några år sedan.



Köpt hos: Privat annons, kpnkade hem den påp flyget från Stockholm!!

Pris: 8.5
Magnus Fröderberg
2002-10-17 froderberg
PLUS: Snabbjobbad, autofokus, superkvalitet, dammsäker
MINUS: Priset

Förstoringsapparaternas Porsche. En revolutionerande förstoringsapparat trots snart 25 år på marknaden. Designen är annorlunda och snygg. Allt är enkelt och lätthanterligt. Apparaten är gjord för att kräva minimalt underhåll.
ANNONS