Annons

Leica Elmar M 3,8/24 Asph


Summering

Kompakt vidvinkel med optimala prestanda redan vid full öppning och med mycket låg distorsion.



Betyg


(5/5)
(baserat på 3 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2015-01-25 carlahrberg
PLUS: Lätt och mycket skarpt.
MINUS: Extra sökare nästan ett måste (utom på M 240).

Mycket välbyggt, lätt och lättfokuserat. Objektivet är mycket skarpt och klarar motljus mycket bra. Det är en fördel att använda en extra sökare, men då blir ju kameran klumpigare. Den äldre, runda sökaren för 21, 24 och 28 mm är inte idealisk eftersom man måste se in exakt i mitten av sökaren för att sökarbilden skall stämma med fotot. Dessutom är det lätt hänt att den skiftar till en annan brännvidd. Extra sökare enbart avsedd för 24 mm är alltså bäst.

Pris: 14
Anders S Johansson
2010-08-21 Leicakillen
PLUS: Extren skärpa, mycket kompakt, moderat pris.
MINUS: Lite ljussvagare än Elmarit men jag tyckte att det mycket nättare formatet var viktigare.

Extrem detaljåtergivning, naturligtvis redan från f=3,8. Kompakt med fast påskruvat motljusskydd. Passar utmärkt på min M9. Sökaren i M9 speglar max in 28 mm men man kan "lära sig" hur stort utsnitt Du får med 24 mm så man kan undvika den extra sökaren. Men det går bra att använda extra sökare också - nackdelen är att den är dyr - fynd på ebay rekommenderas. Objektivet är byggt i samma teknik som dom nya Summaritobjektiven - den mekaniska kvaliteten är mycket hög.

Liknande produkter: Elmarit 24/2,8, Elmarit 21/2,8

Köpt hos: Leic Meister Hamburg

Pris: 17500
Lars-Göran Hedström
2010-04-11 Framsidan
PLUS: Extremt textur- och detaljåtergivande i litet och lätt format. Objektivet har extremt låg distorsion. Ger full prestanda redan vid full öppning.
MINUS: Ljussvagt. Många upplever 24 mm som en "svår" brännvidd. Motljusskyddet som medföljer kräver tunna seriefilterfattningar. Extra sökare måste användas för att se bildutsnittet.

Elmar M 3,8/24 är förhållandevis ljussvagt, men optiken kompenserar med att vara extremt deltaljåtergivande redan från full öppning. Nedbländning ger bara större skärpedjup. Erwin Putz, Tao of Leica, http://www.imx.nl/photo/Film/page166/page166.html har med den här optiken lyckats med något av ett världsrekord i upplösning. Han har med mikrofilmen Ortopan UR, framkallad i Spur Nano Edge under extremt noggrann tid- och temperaturkontroll, under mikroskop kunnat urskilja 200 linjepar/mm! Film är bättre! Jag har själv intrycket av att Elmar 3,8/24 är vida bättre än min M9. Färgåtergivningen är balanserad och objektivet ger sällan överstrålning. Motljusskydd medföljer. Om du ska använda filter gäller seriefilter med tunn fattning för att passa motljusskyddet.
Många upplever 24 mm som en "svår brännvidd". Ligger mellan 21 och 28. Å andra sidan, om jag går efter regeln att dubbla brännvidden per objektiv i optikpaletten, ger 24 mm utgångsläget nästa brännvidd 50 mm sedan 90 mm. Jag trivs utmärkt med 24 mm. Trots att jag måste köpa och fästa en extra optisk sökare i kamerans tillbehörs-/blixtsko för "att se" rätt bildutsnitt. Det går bra att använda hela sökaren (24 mm brännvidd i M9) och "uppskatta" hur mycket mer som kommer med i bilden.

Köpt hos: Privat via L-Camera-Forum

Pris: 12500
ANNONS