Meyer Optik Görlitz Orestor 2,8 / 135 mm


Summmering

Orestor 2,8 / 135 mm2020-03-18 Måns H

PLUS: Mycket bra veteranobjektiv om adaptern fungerar
MINUS:

Jag har en s k zebramodell, d v s svart med blanka ränder. Köpte objektivet billigt som "defekt" för att komma åt själva fästet, det är separat, till ett annat objektiv.

Fick ordning på alltihopa. Först funkade objektivet dåligt på min Pentax K3II. Så småningom kom jag på att det berodde på att bakänden har så liten diameter att den inte tog stöd mot kamerakroppen utan bara hängde i adaptern. Glappigt och läckte ljus. Häromdan fixade jag även detta genom att bygga upp diametern baktill på fästet med svartmålad epoxy.

Nu är det ett utmärkt veteranobjektiv. Använder det med Pentax K-1 FF. Skarpt och så har det tydligen fin bokeh, en bedömning lite utanför min bedömningsförmåga. Det ger lite sämre kontrast än ett bra modernt objektiv, troligen beroende på enklare antireflexbehandling och att bländarmodellerna är tämligen blanka.

Inte direkt lättjobbat. Det har bländarförval vilket är en viss hjälp sen man vant sig. Fokus är kritiskt. Skarpt på oändligheten blir inte riktigt skarpt på 150 meter. Kul att ha för Slow Photography.

Liknande produkter: Jag hade faktiskt en R-M-C Tokina som anses vara ett rätt så bra lite nyare objektiv. Orestorn är bättre.
2016-10-13 Origins

PLUS: Skarpt, fin bokeh, rejält byggd, härlig fokusering.
MINUS:

Kommit att bli mitt favoritobjektiv ändå fotar jag sällan vidöppet... funkar bra till landskap! Vidöppet ger det klockrent rund bokeh, inte vidöppet ger det stjärnor med många spröt pga. de 15 bländarbladen. Har ingen som helst lockelse att skaffa ett annat 135mm även om jag fick det billigt!
2016-09-05 blj

PLUS: Färgerna blir bra,fint resultat blev det med s/v film och analog kamera.
MINUS: Objektivet har manuell fokusering man får skruva mycket för att få rätt skärpa, det är så det var förr inget att göra åt eller klaga över.

Stativ är bra att använda när man fotar med
objektivet,kameran blir framtung och lättare att
fokusera det är mycket skruvande för att få rätt skärpa.
Annars ett bra välbyggd objektiv för sin tid

Pris: 50
2013-10-03 Billy Hyttsten

PLUS: MKT bra skärpa och underbar bakgrund. Fantastiska färger. Nästan ALLT positivt.
MINUS: Lååång skärpeinställning.

Detta objektiv har beskrivnigen " The bokeh monster".
Pga den underbara mjuka bakgrunden. Fantastisk skärpa och mjuk bakgrund gör detta till ett perfekt porträttobjektiv.
Bara positivt. Ok, inte det snabbaste som finns. Mycket skruvande innan skärpan finns.

Pris: 550

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar