Annons

Nikon Nikkor F 200/4AIS IF Micro

Betyg


(4.67/5)
(baserat på 3 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering

Manuellt makroobjektiv med fokusering ner till avbildningsskala 1:2. Stativfäste.Hans Erik Hansson
2022-05-05 Ventures

PLUS: Lätt, litet, billigt?
MINUS: CA, sämre kontrast i motljus, manuell fokus, radioaktivt.

Jag köpte detta "strålande" objektiv för att jag hört en del gott om det. Dock var det information från förr. 200 mm ger bekvämt avstånd till fotoobjektet. Med en 2x telekonverter ger det ännu bättre avstånd, större förstoring men också sämre ljusinsläpp. En annan fördel är att det är ett makro och samtidigt ett smalt och behändigt teleobjektiv. Standard 52mm filterfattning är ett plus. Med film så är det förmodligen tillräckligt skarpt för att leva upp till sina goda omdömen men svagheter visar sig med en 36 Mp DSLR om man jämför med moderna objektiv. En hel del kromatisk aberation och lite dålig kontrast i motljus. Överlag är skärpan bra men fokuseringen manuell. Eftersom avsikten främst var att testa denna "legendar" och att jag också har ett modernt Mikro-Nikkor 105/2,8 AF-S VR så sålde jag objektivet vidare.
Och det stämmer att det är radioaktivt (vi testade på mitt dåvarande jobb SSM), men med en nivå som inte utgör någon större fara om man inte sväljer det thoriumdopade glaset.

Liknande produkter: Mikro-Nikkor 105/4 Ai-s, Mikro-Nikkor 105 AF-S

Pris: 500
2011-06-09 linuxwesslan

PLUS: bra brännvidd
MINUS: ej 1:1 om man inte har tc eller mellanringar

fick med detta tillsammans med en kamera, och tre andra objektiv. Detta objektiv levererar otroligt bra som macro-objektiv.

Liknande produkter: andra makroobjektiv med motsv. brännvidd

Köpt hos: begagnat
Samuel Andersson
2007-05-08 ektober

PLUS: Arbetsavståndet, skärpedjupet, skärpa på nära håll. Inbyggt motljusskydd.
MINUS: Inga

Objektivet är mycket skarpt i macroläge men möjligen inte riktigt lika skarpt vid längre fotoavstånd. Man har ett underbart arbetsavstånd på grund av den långa närgränsen. Det enda negativa är väl att det är krångligt att få den ner till 1:1 (måste tydligen använda telekonverter, tc201 eller tc301)

52mm filterfattning även på detta objektiv innebär att det räcker med en uppsättning av filter till alla Nikonobjektiven.

Stativfästet är stabilt och bra.
En kanonoptik helt enkelt, Nikonkvalitet.

Köpt hos: Privat
ANNONS