Pentacon 4 / 200


Summmering

Teleobjektiv med M42 skruvfattning.2020-03-18 Måns H

PLUS: Mycket bra veteranobjektiv.
MINUS: Inte direkt lättjobbat, skärpeinställningen har lång slaglängd, men man lär sig

Jag har en s k zebramodell från ursprungliga tillverkaren Meyer Optik, d v s svart med blanka ränder. Heter Orestegor. Köpte objektivet billigt på Myrorna, själva fästet saknades.

Skaffade M42- fäste (det är samma som till bl a Orestor 135 mm). Först funkade objektivet dåligt på min Pentax K3II. Så småningom kom jag på att det berodde på att bakänden har så liten diameter att den inte tog stöd mot kamerakroppen utan bara hängde i adaptern. Glappigt och läckte ljus. Häromdan fixade jag även detta genom att bygga upp diametern baktill på fästet med svartmålad epoxy.

Nu är det ett utmärkt veteranobjektiv. Använder det med Pentax K-1 FF. Skarpt och så har det tydligen fin bokeh, en bedömning lite utanför min bedömningsförmåga. Det ger lite sämre kontrast än ett bra modernt objektiv, troligen beroende på enklare antireflexbehandling.

Inte direkt lättjobbat. Det har bländarförval vilket är en viss hjälp sen man vant sig. Fokus är kritiskt. Skarpt på oändligheten blir inte riktigt skarpt på 150 meter. Kul att ha för Slow Photography.
2012-02-15 Billy Hyttsten

PLUS: Skärpan, naturliga färger, fin bakrundsoskärpa.
MINUS: Kanske inte det ljusstarkaste. Skärpeinställningen kunde gärna ha varit något snabbare.

Känns mycket gediget och välbyggt.
Mycket bra skärpa med fin bakgrundsoskärpa.
Fina naturliga färger.
Bra med inbyggt motljusskydd.

Pris: 200

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar