Pentax SMC-DA* 300/4 ED (IF) SDM

Digitalanpassat fast teleobjektiv för aps-c formatet. Motsvarar 460mm i fullformat. Med tyst supersonic-fokusmotor. Vädertätat.

Betyg


(4.67/5)
(baserat på 9 recensioner)
Skriv en egen recension



2018-03-24 Tommy Åström

PLUS: Fantastiskt teleobjektiv.
MINUS: Inga som jag ser det.

Mitt objektiv fungerar perfekt på alla de sätt. Skärpan är fantastisk, blir inte synbart bättre nedbländat. Kromatisk aberration går att se vid bl 4, men är helt borta vid 5.6. Bra närgräns 1.4 m, räcker skapligt bra för blommor och liknande. Ett mycket prisvärt objektiv om du frågar mig. Kvalitetskänslan är underbar.

Pris: 12690
2018-02-12 jantina

PLUS: Smidigt och skapligt ljusstarkt
MINUS: Fokuseringsproblem, haft på service men felet återkom tyvärr

Som tydligen många andra har och är det problem med fokuseringsmotor och att kameran inte låser fokus.

Ibland fungerar inte ens manuell fokusering, det är som att något låser. Fokusringen går att röra men interna fokuseringen rör sig inte. Tar jag bort objektivet på kameran och vrider fokuseringsringen så fungerar det igen

Annars ett trevligt objektiv som är smidigt

Pris: 11500
2017-01-23 Leif53

PLUS: Bra skärpa med lite efterbehandling, lätt, vädertätat och välbyggt
MINUS: Något mjuk skärpa direkt ur kameran

Efter det att jag köpte objektivet för ett antal veckor sedan så har det tyvärr inte blivit så många fototillfällen. Men för ett par veckor sedan blev det några bilder och senare har jag även tagit ett antal testbilder tillsammans med en nyinköpt PENTAX HD DA AF 1.4X AW Rear Converter som ligger ute på min sida. Hur som helst så känns och fungerar objektivet bra men med lite mjuk skärpa direkt ur kameran, framförallt då med raw som jag oftast använder. Det positiva är ändå att med lite extra tillsatt kontrast och skärpa i efterhand så kan man få fram riktigt fin och distinkt skärpa på bilderna. AF är också snabb och tyst även om den inte alltid låser så snabbt som man kanske kunde önska på rörliga motiv, men det är en vanesak som man också kan kompensera med lite erfarenhet och framsynthet. AF tycker jag blir lite långsammare med konvertern men fungerar ändå okey. En stor fördel mot exempelvis ett tidigare Sigma 100-300/4,0 är att objektivet är förhållandevis lätt och även tätat mot fukt och damm, även bildresultatet blir totalt sett bättre än mitt tidigare av pressen så rosade Sigma 100-300/4,0. Totalintrycket av mitt Pentax SMC-DA* 300/4 ED (IF) SDM måste ändå anses som bra och säkert även den bästa kombinationen för telefotografering som finns att erbjuda för oss som använder Pentax. Jag vill också framhålla kombinationen med PENTAX HD DA AF 1.4X AW Rear Converter som var bättre än jag trodde, även om man kanske inte skall förvänta sig ett resultat motsvarande Canons och Nikons proffsobjektiv för kanske femdubbla summan eller mera. Man skall ju inte heller glömma att om man inte är ett proffs som ställer ut och kanske säljer stora bilder så räcker Pentax objketiv gott och väl till för mycket fina utskrifter i A4 och A3 och även där utöver vilket oftast räcker för de flesta. Jag har lagt upp några handhållna lågupplösta testbilder utan stöd men med lite extra kontrast och skärpa som du kan nå på min sida eller genom att klicka på mitt namn och testbilder, klickar du en gång till på bilden visas de i serie vilket ger en bättre bildupplevelse. Några av bilderna kan också vara beskurna lite och de flesta är tagna med ISO 400 eller 800 och bl. 5,6. När jag tittar på mina upplagda bilder så blir det samma här som tidigare testbilder, bilderna tappar lite skärpa mot vad jag ser när jag tar fram bilderna hemma i mitt program, men det har väl kanske med att det är lågupplösta bilder som jag har skickat in. Bilderna hemma har bättre skärpa och detaljrikedom än vad som syns här på fotosidan.
2014-04-01 Martin_Oberg

PLUS: Bra skärpa och härlig bokeh.
MINUS: Händer att den jagar fokus över hela området och motorn är inte snabb jämfört med konkurrenternas.

Ett av mina absoluta favoritobjektiv. Har haft det i ungefär två år nu. Trodde användningsområdet för ett fast 300 var ganska begränsad men faktum är att det suttit väldigt mycket på mitt hus under tiden jag ägt det.

Nu när jag ska sälja min Pentaxutrustning är det här det objektiv jag kommer att sakna mest.

På minussidan så jagar det fokus ibland och fokusen är lite långsam. En knapp för att begränsa fokusområdet hade inte skadat.

Gör sig bäst tillsammans med ett batterigrepp för att få bättre balans i kameran.

Alla ägare av ett modernt Pentaxhus borde ha det här objektivet i utrustningen.
2012-04-14 teddycool

PLUS: Bra optik. Snabb och tyst autofokus. Vädertätat.
MINUS: Har ibland problem att hitta fokus när man byter från nära till långt bort och tvärt om.

Ett kanonobjektiv som nu sitter på för det mesta vid mina promenader i skogen. En bra kompromiss mellan bländare, kvalitet och vikt.
Egentligen lite väl dyrt för min ekonomi men jag hade tur och hittade ett begagnat i toppskick.

Köpt hos: Köpt begagnat via annons på fotosidan.

Pris: 8500
2009-08-21 pentax KIIIX

PLUS: Tyst skarp
MINUS: Inget

Snabb och välbyggd autofokus mycket skarpa bilder bara efter en dag så är jag helnöjd.

Köpt hos: Ny via Ebay.com

Pris: 9300
2009-01-10 Slash2

PLUS: Mycket skarp (även på full öppning), snabb och precis fokusering i AF-S, verkar väldigt välbyggd, tätad, tyst fokusering
MINUS: Ingen AF-limiter vilket leder till att fokus jagar fram och tillbaka över hela omfånget (speciellt i AF-C), av konkurrenskraftiga skäl borde den kosta någon tusenlapp mindre

En helt underbar glugg. Skärpan är på topp ända från full öppning, något nerbländat så är skärpan extremt bra. Fokuseringen är snabb och tyst, dock saknar jag en limiter. Priset är enligt mig något för högt, men fortfarande gäller att man får vad man betalar för.

Liknande produkter: Pentax DA* 200/2,8

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 11795
2008-12-20 Termik

PLUS: Tyst, skarp, välbyggd med finfin boké och härliga färger
MINUS: Söker sig mot närgränsen när den börjar leta fokus

Fokuserar knäpptyst med SDM och fokuseringen är exakt. Underbar skärpa, kontrast och boké. Färgerna är varma och fina. Mycket välbyggt, men ändå inte för tungt. Ska det vara någon liten randanmärkning så fokuserar ibland objektivet åt närgränshållet när den letar fokus, innan den går mot oändligt där jag ofta har mitt motiv. Löser det genom att se till att ha objektivet inställt runt oändligt när jag är på promenad, så hittar den fokus direkt.

Kundtjänst: Kanon!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 11000
2008-05-20 ogge

PLUS: Tyst och snabb fokus. Vädertätning.
MINUS: Ibland saknar jag en limitknapp.

Ett fantastiskt objektiv. Har haft det på konstant i en månad snart och blir bara mer och mer nöjd med mitt köp. Fokusen är helt tyst och jag har stått 11 meter från ett vildsvin som inte märkte något förrän slutaren kilckade. Finishen känns bra och gedigen, hela objektivet andas kvalité. Jag skulle säga att det är helt i klass med Canons L-objektiv.
Skärpan är riktigt bra. Bra stativfäste som är roterbart och går att plocka bort.

Kan varmt rekommendera detta objektiv!

Liknande produkter: Sigmas 100-300, men nu vet jag att det inte är ett alternativ så längde det inte finns med Hsm till Pentax!.

Kundtjänst: -

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 11500

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter