Annons

Pentax Optio 30


Summering

Minstingen i Pentax Optio-serie, liten och prisvärd. Ämnad för nybörjare med enkla menyer och stora kontrollknappar som skall ge så enkel hantering som möjligt. Dock har kameran funktioner som gör ...

Läs mer


Betyg


(4.5/5)
(4.5/5)
(4.5/5)
(4.5/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!




Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Utmärkt skärpa, naturlig färgåtergivning och neutral färgmättnad, ovanligt lätt att använda, bra funktioner för prisklassen, extremt bra pris
MINUS: Den optiska sökaren är lite väl liten...

På jobbet har vi en Nikon Coolpix 3500, som införskaffades pga Cyberphotos enormt positiva kommentarer om den kameran, men jag har aldrig varit nöjd med den. Den automatiska vitbalanseringen fungerar dåligt, blixtens prestanda är svag, kameran är krånglig att använda och jag saknar många funktioner - framförallt kommunikation med fotografen om vad den gör.

För privatbruk införskaffade jag därför en Pentax Optio 30 och jag tycker den är sååå himla mycket bättre på allt. Bättre bildkvalitet, vitbalanseringen fungerar exemplariskt även inomhus, kameran är snabbare och smidigare att använda, den kommunicerar med fotografen (realtids histogram, visar vald bländare och tid, visar inte bara ATT den har ställt skärpan utan även VAR etc. etc.). Fler inställningar att påverka (färgmättnad och kontrast).

Sedan så gillar jag bildresultatet, färgerna är neutrala och naturliga. Där många digitalkameror överdriver färgmättnaden så håller Pentax en neutral och naturlig stil, det är som att plåta med Agfa RSX! Min favoritfilm! Jag älskar det...

Liknande produkter: Kyocera, Olympus... Nikon kikade jag inte på av skäl nämnt ovan. :-)

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 1708
Björn Larsson
2004-07-01 mr.b

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Mest digitalkompakt för pengarna. Liten. Snabb och enkel exponeringskompensation. Bra batterilivslängd, klarar ett par dagars intensivt semesterfotande (150+ bilder) med massor av bildgranskning på skärmen innan det är dags för batteribyte. Pentax själva anger 420 bilder med laddbara LR6-batterier, varav hälften med blixt och skärmen på hela tiden, vilket verkar rimligt.
MINUS: Distorsionen i vidvinkelläget. Saknar tv-utgång.

Kameran kan mer än man tror: realtidshistogram, flerpunkts autofokus med möjlighet till spotautofokus, makro ner till 2 cm, oändlighetsläge, flerfälts ljusmätning, centrumvägd mätning, spotmätning, avstängningsbar bildskärm som ändå möjliggör bildgranskning utan att slå på skärmen - den slocknar igen efter några sekunder, panoramafunktion, AcdSee 5.0 och PhotoStitch följer med.

Kameran har en genialiskt enkel metod för att exponeringskompensera: tryck höger respektive vänster på fyrvägsknappen bak på kameran, så justeras exponeringen i tredjadels steg. Vet ej om det funkar lika på andra kameror dock, men det är smart.

Som sagt, en riktigt prisvärd och bra digitalkompakt. Jag kan inte förstå de som köper en KOMPAKTKAMERA för 3000-4000 kr! Men men, alla har sina behov och preferenser.

Dessutom har kameran utmärkt bildkvalitet, så med tanke på priset så är det bara att slå till!

Liknande produkter: Olympus Camedia C-310, Minolta Dimage Xg

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 1708
ANNONS