Sigma 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL RF


Summmering2014-10-13 MrRapala91

PLUS: Vidvinkeln (20mm), F/1.8, Skärpan över hela bilden, Kontrast och färgåtergivning från F/4, Stor front (82mm), Byggkvalitén, Skön manuell fokusering, Motljusskydd och objektivväska ingår
MINUS: Vignetting på F/1.8, Lite långsam autofokus och även lite högljudd, Motljusskyddet på mitt exemplar sitter inte fast så hårt, Dålig kontrast och mycket ghosting vid F/1.8

Har länge velat ha detta objektiv, och när jag väl hittade det för en billig peng på ebay slog jag till :) Jag som är väldigt inriktad på stjärnfotografering ville ha en optik med extra vidvinkel och som hade en stor bländare, och Sigma's 20mm F/1.8 var det perfekta alternativet!

Den är bra skarp vidöppen samt även över den större delen av bilden. Det som gör att bilden är dålig vidöppen är inte pga skärpan utan pga kontast och ghosting samt vignetting .Vid F2.8 har mycket vignetting försvunnit och en stor förbättring av kontrast och ghosting i mitten. Däremot lider hörnen forfarande av en hel del ghosting och brist på kontrast. Mitten är superskarp vid F/4 och hörnen börjar bli bättre. Optimala bländaren är F/8. Men men, att ha perfekt bildkvalité på det större bländarna är för mig inte det viktigaste.

Jag visste redan innan jag köpte denna glugg att den presterade som den gör. Inte bästa bildkvalitén vidöppen, mycket vignetting och coma i hörnen när ljusa objekt syns, liksom stjärnor. Men jag ville ha ett objektiv som inte gav samma resultat som alla mina andra objektiv, vilket många tycker är dåligt.

Om du är intresserad av att köpa denna glugg, köp den inte helt ny i Sverige!! Kostar nästan 7.000kr, inte alls värd det priset!!! Försök att hitta en begagnad på ebay eller tradera! :) Jag sparade 4.000kr! ;)

Liknande produkter: Sigma 28mm F/1.8 EX DG Aspherical MACRO

Kundtjänst: Bra.

Köpt hos: Foto-Koeberl-Graz

Pris: 2250
2010-11-12 Steppenwolf

PLUS: Mycket, mycket användbar om man vet hur. Ger ofta intressanta bilder. Bra närgräns och ljusstyrka.
MINUS: Optiskt som bäst medelmåttig utan efterbehandling, svårt att få bra ljusmätning, ömtålig plastkropp, motljusproblem, trist kontrast och färgåtergivning, tar plats i väskan.

Den här recensionen kommer att vara något motsägelsefull. Objektivet är inte speciellt bra tekniskt egentligen, men mycket användbart och ger trots sina brister intressanta och användbara bilder.
Optiskt är det här objektivet ingenting att hurra för.
Skärpan är ok när man bländar ner, men rätt soft på 1.8. Detta är dock inte någonting negativt tycker jag. Använd objektivet antingen helt öppet och njut av det korta skärpedjupet och den softade "drömska" stämningen, eller blända ner till 8-11 för att få skarpa bilder. Skärpan är helt ok nedbländad, men inte riktigt i klass med vad jag är van vid. Ett annat problem med skärpan som jag upptäckt är att skärpeplanet inte verkar vara riktigt plant utan har viss kurvator (?).
Färg och kontraståtergivning kan inte mäta sig med nikons profsgluggar, och kräver så gott som alltid efterbehandling, kan då iofs då bli riktigt bra.
Motljuseffekter är ett problem.

GLUGGEN ÄR UTMÄRKT FÖR: reportage och actionbilder på nära håll och i befintligt ljus. Snapshots. Gluggen är bra för stämningsbilder med kort skärpedjup. Gluggen är bra för bilder som skall återges i mindre format t.ex på webben.

GLUGGEN ÄR INTE OPTIMAL FÖR: Landskapsbilder och bilder som skall återges i större format.

Gluggen är ganska ömtålig, eftersom jag inte direkt daltar med min utrustning har jag lyckats pulvrisera kanten på fästet till motljusskyddet. Detta påverkar inte funktionen på något sätt, men är lite irriterande.

Bilexempel talar vanligtvis tydligare än ord klicka på bilderna för att starta bildspel:
http://lundagard.se/2010/09/13/livat-slag-pa-sjon/ (de bilder som ni ser är tagna på kort håll...)
http://lundagard.se/2010/11/11/fartfyllt-spex-i-ny-kostym/
http://lundagard.se/2010/11/08/harlig-adrenalinkick-att-sta-pa-scen/ (inte alla bilderna... ni ser förmodligen vilka som är tagna med tele)

Liknande produkter: Nikon 20-35 2.8D, Nikon 20 2.8D, Nikon 14-24 2.8AFS, Canon 16-35 2.8 m.fl.

Kundtjänst: Har inte brytt mig om att försöka reparera.
2009-04-19 PatrikHq

PLUS: Ordentlig vidvinkel. Hyfsade optiska prestanda.
MINUS: Skulle kunnat vara skarpare. Och snabbare.

Helt ok ljusstark vidvinkel. Lite långsam fokus men det märks ju mest om man är nära motivet. Kör den på både D200 och D700 och det funkar fint på båda. Ger inga raka hörn men det gör mig inte så mkt. Känns gedigen i byggkvaliteten.
2009-01-16 Jumfer

PLUS: Bra IQ, stor största bländare. Bra mekanisk kvalitet och bra närgräns
MINUS: Stor och tung, knasig omkoppling (på Canon), 82mm filtergänga

Jag ägde den till Canon tidigare (på APS-C) och numer på Sony (FF). Den är inte världens snyggaste glugg direkt och på Canon har den en konstig dubbel-clutch, man måste både dra i fokuseringsringen och slå om en brytare för att byta mellan AF/MF. På Sony finns inte det problemet. Jag köpte den eftersom jag inte har råd med en Zeiss 16-35 men ändå vill ha en ultravidvinkel. Bildkvaliteten är bra på mindre bländare och jag ser det som en bonus att den går att öppna till f1.8

Bra recension finns på http://www.prime-junta.net/pont/Reviews/a_Sigma_20_f1-8/a_Sigma_20_mm_f-1.8.html

Liknande produkter: Canon 16-35, Zeiss 16-35, Sigma 14mm, Canon 14mm, Tamron 14mm

Köpt hos: Cyberphoto
2007-09-09 Fredrik Jutfelt

PLUS: Ljusstark! Bra byggkvalitet.
MINUS: Stor filtergänga.

Trevligt med en snabb vidvinkel!
Jag testade ett par exemplar innan jag hittade en skarp. På 1,8 är den skarp i mitten, vid 2,8 är den skarp överallt. Autofokusen inte så högljudd som folk påstår, tystare än tex Canon EF 50 1,8. Med den här och canon 5D på iso 3200 kan man plåta handhållet i ljuset från ett par stearinljus. Vilken annan kombination fixar det?

Liknande produkter: Finns ingen annan ljusstark vidvinkel. Kanske en 24mm 1,4 men den är ju nästan en storleksordning dyrare.

Köpt hos: privat
2007-09-03 Per Sjöborg

PLUS: Bra närgrän, skarpt, bra med f1,8
MINUS: en aning vinjetering, men bara när jag kör fullformat.

Bra ombjektiv med härlig närgräns.

Aningen vinjetering men det stör inte. Känns välbygt och skarpt. Gillar oskärpan i denna serien från sigma, har ett macro med i samma serie. Båda objektiven är super!

Bra pris om man jämför med canon.

Kundtjänst: ingen

Köpt hos: YFO

Pris: 4500
2007-08-10 Per Sjöborg

PLUS: f1,8, skarpt runt 2,5 och uppåt, motljusskyddet sitter monterat som om det var en del av objektivet, gediget och bra.
MINUS:

Behövde lite mer vidvinkel än 24mm. Skillnaden kanse inte var jätte stor, men den märks så fort det börjar bli lite trångt.

Liknande produkter: 24-105 (jämför med vidvinkel på 24)

Kundtjänst: super.

Köpt hos: YFO

Pris: 4495
2006-11-13 cabra_se

PLUS: Skarp, kvalitetskänslan, tungt och rejält
MINUS: Långsam autofokus, Stora filter 82mm

Ett bra objektiv med skön ljuskänslighet. Åker fram nu när det är lite mörkare. Kanske aningen långsam autofokus.

Pris: 3000
2006-08-21 StaffanH

PLUS: Skarp, ljusstark, kort närgräns, bra MF
MINUS: Ingen HSM, stor filtergänga

I det stora ett mycket bra objektiv. Det enda som stör mig är den klabbiga omkopplingen mellan AF och MF samt den slöa och ljudliga autofokusen. Fokuseringsringen är bred och har bra känsla så MF är inga problem. Objektivet är soft på full öppning men redan vid f/2.2 är det bättre och från f/2.8 är det skarp. Man kan dock få sköna bilder på full öppning, det korta skärpedjupet på så kort brännvid ger möjlighet till lite annorlunda bilder.

Liknande produkter: EF 20/2.8
2006-01-09 rikard marklund

PLUS: Ljusstark, skarp, närgräns, pris
MINUS: Stor filterdiameter, ljudlig autofokus, ngt soft på f/1,8

Efter att ha läst tidningen fotos test av denna vidvinkel slog jag till direkt. Den var också så skarp som MTF-testet visade, åtminstone på långa avstånd. På bländare f/1,8 presterade den, så som det i regel är för ljusstarka vidvinklar, något soft skärpa med lite mörka hörn. Köpte senare Canons 20mm f/2,8 USM och gjorde en jämförelse dem emellan. Sigmas vidvinkel var skarpare på långa avstånd medan Canons kom ikapp och förbi på korta fotograferingsavstånd. Canons glugg har float, vilket ska korrigera skärpan så att bildkvalitén blir bättre på alla fotograferingsavstånd. Canons 20:a kändes bättre på flest områden så jag sålde Sigman. Fotar man oftast på långa avstånd och gillar riktigt skarpa bilder så är nog Sigman ett bättre val. Gillar man att gå riktigt nära så är Sigman också ett bättre val eftersom närgränsen är riktigt bra – men då inte lika skarp som Canons. Sedan har ju Sigman otroliga f/1.8, vilket är mer än bra.

Pris: 4300
2005-05-25 plommonbuske

PLUS: Skarpt och ljusstarkt o bra närgräns.
MINUS: påtaglig distorsion

Min absoluta favoritglugg som jag aldrig kommer göra mig av med. Den är otroligt skarp nerbländad och närgränsen sätter inga gränser för dig som verkligen vill jobba med vidvinkel. f/1.8 ger dig möjlighet att ta bilder i dåliga ljusförhållanden, skärpan är inte lika bra som nerbländat men det är bara längst ut hörnen som det blir helt jävligt. men om man är tvungen att köra på full öppning så är situationen oftast sån att hörnen inte är speciellt viktiga och att en lite softare bild är acceptabelt. men som sagt, nere på 2.8-4 är det ordentligt skarpt.

det negativa är att hörnen sticker iväg, detta är inget objektiv som kommer ge dig några räta linjer...

kort sagt ett objektiv att varmt rekommendera!

Liknande produkter: Canon 20mm, dyrare och sämre ljusstyrka. men bättre vet jag inte.

Kundtjänst: -

Köpt hos: Stabil

Köpt hos: begagnat

Pris: 3100
2005-04-24 ganska

PLUS: Skarp, bildkvaliteten i allmänhet. Ljusstyrkan, brännvidden, känslan.
MINUS: Lite oskarp på 1.8, måste bländas ner lite innan den är riktigt skarp. Omkopplingen mellan MF och AF. Jag använder alltid MF, men om man byter ofta kan jag tänka mig att det är sjukt störande.

Underbar glugg. Uppskattas väldigt mycket och rekommenderas varmt!

Liknande produkter: Canons och nikons motsvarigheter.

Köpt hos: Cyberphoto
2005-03-04 AlfaGTV

PLUS: Skärpa!!!, Kontrast, Färgåtergivning (Jo, den är ganska varm) o naturligtvis ljusstyrkan
MINUS: Bara hygglig kvalitetskänsla, omständig omkoppling AF/MF

Om AF hade varit modern på denna, dvs ultraljudsmotor/full time manual hade den fått minst 5.0 i betyg.
Och varför det så? Det är ju en 20mm optik, behöver man ju knappt fokusera? Jo, det är just det man måste, eftersom du plåtar på så vida bländare så är det ett väldigt begränsat skärpedjup. Och med den vida vinkeln så är det skitsvårt att pricka fokus på ditt motiv. Det kan vara en vanesak, men än så länge har jag inte vant mig.
Om man prickar rätt DOF så är denna minst lika skarp som en EF 50/1.8. Och ja, det som ligger i oskärpa är väldigt fint luddat.
Vet jag vad jag skall fota, så tar jag hellre denna på kameran än 17-40/4.0L då Sigmat är ganska så avsevärt mycket skarpare.

Köpt hos: Privat
2005-02-26 Anden

PLUS: Se övriga talare.
MINUS: Se övriga talare.

Det enda negativa jag har att säga är att om man är van vid USM/HSM motorer är denna ganska högljudd och ibland jagar den. Jag har även Canon 35/2 och 50 1.8 MK1 och dessa är i samma klubb.
Skarp och ljusstark. För mig är det tillräckligt med vidvinkel på 10D.

Liknande produkter: Sigma 14 2.8, Canon 20-35L

Köpt hos: Privat
2005-01-18 sgtprobe

PLUS: Skärpa, Ljusstyrka, Byggkvalité, känsla, vikten (tung, ger stabilitet) Närgräns på 20cm!
MINUS: Den aningen omständiga omkopplingen mellan AF/MF, kunde ha lösts på ett smidigare sätt tycker jag!

Ja, vad ska man säga? Jag är väldigt nöjd över det här köpet, funkar utmärkt på min 20D, det enda man kan påpeka är ju då att det inte är 20mm på min kamera utan 32mm, men det är ju knappast objektivets fel! Den är "halv"skarp redan vid full bländare i mitten, men mjuk vid kanterna! Skärpan ökar dock för varje steg du bländar ner och är redan ordentligt skarp på F2.8 och mycket skarp vid bländare 8! Mycket trevligt! Det jag däremot inte var så nöjd med alls var det värdelösa Soligor 82mm UV filtret jag köpte samtidigt, i motljus så blir det värsta reflektionerna mellan filter och front lins på objektivet så det ser nästan ut som om man har Vaselin på filtret! Allt för att jag tänkte spara nån hundring istället för och köpa ett Hoya filter! Soligorn är inte Coatad det minsta, och det märks! Får bli ett inköp av ett Hoya filter iaf nu! Men ser man det från den ljusa sidan så kan jag passa på att experimentera med mitt Soligorfilter med att kleta på massa grejor för effekter och liknande!

Ah, kanske skulle säga att den även ger mycket trevliga färger och bra kontrast, snygg "oskärpa" på saker som inte ligger i fokus!

Liknande produkter: Canon 20mm F2.8

Kundtjänst: ingen

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3800
2004-05-21 Lars Johnsson

PLUS: Ljsstarkt, Närgränsen, Priset
MINUS: Ingen bra skärpa med full öppning

Ett bra objektiv med mycket bra skärpa från f/2,8. Men ingen bra skärpa med full öppning. Ett bra pris och man får väska och motljusskydd i priset.

Liknande produkter: Canon 20/2,8

Köpt hos: Björns Foto

Pris: 3800
2004-02-16 unit

PLUS: bra ljusstyrka, närgräns och pris
MINUS: relativt tung och otymplig. 82mm filterdiameter. Långsam AF (med rätt kamera är det iofs acceptabelt)

Helt okej skärpa vid f1.8, men som bäst närbländat till 4 eller mindre. Riktigt skarpt vid f8.
Fungerar ypperligt på både D70 och D100, ger lagom vidvinkel till allmänfotografering.
Har ännu inte upptäckt några större nackdelar med detta objektiv mer än att det stjäl mycket utrymme i min fotoväska. Överväger att byta ut den mot antingen en Nikon 20mm f/2.8 eller Nikon 17-35 f/2.8
Kan varmt rekommendera detta objektiv.

Liknande produkter: Nikon 20mm f/2.8

Köpt hos: begagnad

Pris: 2350
2003-10-01 Daniel Lindholm

PLUS: Skarp, snabb
MINUS: AF'en skramlar mycket, inte så jättesnabb direkt. Omkopplingen mellan AF/MF är inget jag stör mig på, men den är ju inte smidig direkt.

Väldigt nöjd med detta objektiv. Fantastisk skärpa. Till min 10D är det helt perfekt för vanliga familjebilder inomhus då det blir tillräckligt med vidvinkel och eftersom det är så ljusstarkt. Tänkte när jag läste andra reviews 'hur mycket kan man egentligen störa sig på att AF'en låter mycket?'. Hade då inte ens kunnat föreställa mig hur mycket den lät, men det är endå inte så att jag stör mig på den. Kan tänka mig att det finns de som gör det dock :) Hur nöjd som helst iaf. Exakt vad jag letat efter. Som jag skrev under 'plus' så är den skarp och snabbt. Precis vad jag letade efter, med andra ord.

Liknande produkter: I stort sett alla ljusstarka vidvinklar på 20mm
2003-07-08 Bjork

PLUS: Mycket bra närgräns, mycket bra bländare!
MINUS: -

Att inte ha zoom på ett vidvinkelobjektiv kan vara lite begränsande. Men har man inget emot den eventuella begränsnigen, så är detta objektiv ett guldfynd!

Köpt hos: Expert

Pris: 5450
2002-11-11 Jimsan

PLUS: Ljusstyrka 1,8. Närgräns 20cm. Suberskärpa. Kompakt och gediget.
MINUS: Bullrig AF-motor, Filterstorlek 82mm = Dyrt. Något tungt. Omständig omkopplare från AF till MF.

Med en närgräns på 20 cm kan du i princip trycka objektivet mot motivet och ända få skärpa. Skönt att inte ha några begränsningar med närgränsen.
Objektivet balanserar perfekt på min Eos30 med batteripack.
Det går att köra på bländare 1,8 även om jag rekomenderar bländare 4 och uppåt för bästa resultat.
Skärpan finns inget att klaga på. Distortion och vinjettering märks endast mellan bländare 1,8 och 4.

AFmotorn är ganska högljudd men den behöver inte jobba så mycket på en vidvinkel. Vridningen mellan en meter och oändligt är bara 5mm på fokusringen.
Omkopplingen från AF till MF kräver två moment.
Först måste man slå om knappen, sen skall man dra fokusringen bakåt så att den inte snurrar med i autofokusen.

Levereras i en snygg liten väska till skillnad från Canons påsar.

Liknande produkter: Canon 20/2.8

Köpt hos: www.internet-photo.de

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar