Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro


Summmering

Manuell fokusering, T2-adapter, 2 lösa bländarskivor f/4, f/5,6 + gråfilter2010-05-07 Farbror

PLUS: Finns inget...
MINUS: Finns massor...

Bra att ha när man tröttnat på vibrationsreducerade objektiv med perfekt mekanik, perfekt glas och en himla massa finesser.

Här finns bara ett (två) rör med en glasbit (plastbit) mitt i. Det är inte prylarna som ska imponera utan din kreativitet !!!

Bra att plocka fram då man tröttnat på prylar och längtar tillbaka till grunderna.

Bländare byts med 'skivor' med olika stora hål i. De monteras framtill på 'objektivet'. f/2, f/4 och f/5.6 kan åstadkommas. Rekommenderar att man kör den vidöppen = f/2 för att få den önskade effekten 'soft focus'. Det medföljer även ett filter av något slag, står att det är ett ND 4x i 'manualen'.

Jag har tidigare ägt objektiv med skjut-zoom. Detta är mitt första med 'skjut-fokus'. Plast-rören är dock både glappa och kärvar vilket gör att det är svårt att hitta optimal skärpa. Detta gör emellertid inget för även om man skulle hitta det perfekta läget blir bilderna inte speciellt bra.

Instruktionsboken (häftet) är tryckt 1982. Made in USA.

Liknande produkter: Tveksamt...

Köpt hos: ebay
2005-03-10 Chasid

PLUS: Ett fantastiskt dåligt objektiv som kittlar mitt kreativa sinne!
MINUS: Skärpa, kontrast, mekanik allt är under all kritisk kritik, och det är det som gör objektivet så underbart...

En stor fördelen är att objektivet går ned till skala 1:1, det har också en skön softning som tar bort besvärande skärpeintryck. Det har total avsaknad av skön mekanik, objektivet påminner om två ihopsatta plaströr som försetts med en lins från ett förstoringsglas i mitten. När man fokuserar objektivet så hör ett ljudligt "plopp" då plaströren slår ihop. Objektivet tål att köras i diskmaskin, men jag brukar diska det för hand. Objektivet är även bra som barnleksak när andra sådana saknas, min lilla dotter älskar att leka med Simat. Skulle du sakna en kaffekopp när du är ute och fotar så fungerar även Simat enligt uppgift utmärkt som en sådan!

Det går att använda objektivet på digitala systemkameror med 1.5 eller 1.6 i förlängningsfaktor men fullformat eller filmbaserade fotoapparater är helt klart att föredra. Om du vill förvandla din fina dyra systemkamera till en enkel Diana kamera och alla dess negativa fördelar så har du hittat helt rätt!

Sima objektivet är rent ut sagt uruselt, men för mig är det precis det drömobjektiv som jag har letat efter med ljus och lykta i många år. Jag har använt ett modifierat Sima till mängder av bilder under årens lopp och har lyckats få fram just den poetiska känslan i mina bilder som jag vill ha.

Vill du ha skarpa fina bilder så är Sima inget för dig, men strävar du efter drömlika abstrakta bilder där du får leta efter eventuell skärpa då är det helt rätt! Som grädde på moset kan jag förtälja att Sima objektivet blev totalsågat av en svensk fototidning på 80-talet - det är respekt, fet sådan!

Betyg: Skärpa 1, Byggkvalitet 1, Mekanik 1, Optisk prestanda 1, Objektivpersonlighet 5

Liknande produkter: Lensbabies 50 mm, en Holga konverter för Canon EF och Nikon F

Köpt hos: Hittad i fyndlåda

Pris: 10

Miops Smart Trigger