Voigtländer 28mm f/2,8 Color Skopar SLII-N Asph


Summmering

Liten och välbyggd vidvinkel från Voigtländer, till Canon och Nikon system. Objektivet är väldigt platt, lite drygt 25mm och kan räknas som pannkaksmodell.

Kompatibel
Nikonmodellen passar alla Nikon från 1977 och framåt, medan Canon modellen passar alla EOS-kameror från 1987 och framåt. Objektivet stödjer exponeringsautomatik, och bländaren registreras i bildernas Exif information. Du får dock fokusera själv då denna optik inte har autofokus, men kamerans fokusindikation i sökaren fungerar.
Lens Construction : 6 groups 7 elements
Minimum Aperture : F22
Angle of View : 74.8°
Aperture Blades : 9
Minimum Focus : 0.22m
Diameter x Length : φ63.6mm X 24.5mm (Ai-S)
Diameter x Length : φ70mm X 27mm (EF)
Weight : 180 g (Ai-S)
Weight : 230 g (EF)
Mount : Ai-S / EF2021-07-14 Rolf Olsson

PLUS: Hög kvalitet både optiskt och mekaniskt. Mångsidigt användningsområde.
MINUS: Inga

Fantastisk liten 28 a.... kan använda den både på min Canon D5 och Sony A7....Ett av mina bättre köp.
Manuell fokusering är verkligen roligt med detta objektiv.
2013-10-03 carlén

PLUS: Kompakt. Hög mekanisk precision. Bra mittskärpa på full glugg. Avståndsskala och skärpedjupsdito.
MINUS: Inget lås i autobländarläget. Inget motljusskydd medföljer. Distorsion, om än måttlig.

Ett kompakt, men mekaniskt mycket välbyggt objektiv. Påminner om gamla tider, men har ett cpu-chip. På min D600 kan jag plötsligt lita på den gröna punkten, som indikerar fokus, vilket jag inte kan med mina Ai-gluggar. Det lilla formatet gör att kameran oftare får följa med i väskan.
Skärpan har inte alls samma bett som hos CV40/2, men tillfredsställande. I övrigt finns likheter som vinjettering på största bländare och fin färgåtergivning. Bokehn är dock lugnare på 28:an. 40:an har som helhet en betydligt mera distinkt egen karaktär, vad man nu tycker om den.
CA synlig, men inte värre än hos de flesta andra moderna objektiv. Tunnformig distorsion som förväntat.
Sätt bländarringen på 22 så kontrollerar du den från kamerahuset. Tyvärr finns ingen låsspärr på f/22, så ringen kommer lätt ur läge.
Ett stort minus tycker jag är att objektivet levereras utan motljusskydd. Mig veterligen finns heller inget att köpa till. Idealiskt vore, tycker jag, ett skydd av den sorten som sitter på CV40/2 eller CV90/3.5. Dåligt där av Cosina/Voigtländer! Objektivet presterar bra med solen direkt i kameran, men från sidan kan man få en del reflexer. Ett motjusskydd borde definitivt vara standard. [Wolfgang Gerlach har upplyst mig om att det visst finns ett original motljusskydd att köpa till: http://www.voigtlaender.de/cms/voigtlaender/voigtlaender_cms.nsf/id/pa_fdih7v3fvt.html . Jag ska beställa ett och återkomma. Red. 6 okt]
Jag har en del testbilder upplagda på http://nikongear.com/live/index.php/topic/49854-anyone-tried-the-cv-2828-sl-ii-yet/. Medlemskap krävs.
Det finns också en Flickr-grupp för detta objektiv: http://www.flickr.com/groups/2308017@N23/
I skrivande stund finns få recensioner på nätet. Den bästa har Ming Thein på sin sajt http://blog.mingthein.com/2012/12/07/voigtlander-28-2_8/

Liknande produkter: Kanske Nikkor 28/2,8 Ai, men den saknar cpu.

Pris: 4200
ANNONS