Annons

Nikon Nikkor 35mm f/2.0 AI

Betyg


(4.4/5)
(baserat på 5 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



alexander banko
2012-08-19 aleba1
PLUS: Underbar optik
MINUS: Att den inte har AF ? inte i mina ögon , den fungerar för de jag använder den till.

Min favorit glugg som alltid sitter på min D7000 .
Som den gjugg jag använder mest som standard optik ,
då min 50mm är utbytt mot en 35:a , och min andra val förut var en 50mm men denna är motsvarande för mig o en macro 55 lins som andra val

Liknande produkter: Manuella optik är inte många som kör idag , Zeiss, eller andra gjuggar med nikonfattning , kör själv bara nikon optik förutom ett pirat som jag har kvar. ( Sigma) .

Min efter trädare kanske blir denna ?
http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Camera-Lenses/1923/AF-NIKKOR-35mm-f%252F2D.html

Kundtjänst: Ingen har inte behövt denna är i nyskick o går jämt o fint .
som alla andra optik i denna serie .
Fabian Gafvelin
2010-10-03 Fabian.Gafvelin
PLUS: Oskärpeteckningan är den överlägset bästa som jag sett bland retro-fokus konstruktioner hittills! Skarp och med mycket trevlig karaktär. Gediget byggd och utan obehagliga överraskningar.
MINUS: Man har inte sparat på krutet när man konstruerade den och det märks, även om det inte är nått monster så är den helt klart markant större och tyngre än 35/2,8.

En glugg som är tyvärr hamnat lite i skym undan från sin (optiskt underlägsna) uppföljare AF 35/2...Någonting som tyvärr inte är så ovanligt då det i AF-gluggar är mycket viktigare med hög mickro-kontrast för att af-sensorerna ska se tydligt och AF ska bli snabb.

Den äldre optiska konstruktionen som lanserades i form av Nikkor-O 35/2 och behölls oförändrad (dock med ändringar i AN-behandlingen) ända tills AIs-versionen togs ur produktion nästan 40 år (!) senare. Det finns anledningar till denna långlivade produktion:

1. Denna glugg har den i särklass bästa oskärpeteckningen (både framför och bakom skärpeplanet) som jag sett hos någon retro-fokus konstruktion till denna dag! Övergången från skärpa till oskärpa är dessutom mjuk och har inte det plötsliga "släpp" som en del gluggar uppvisar (framförallt en del av cosinas zeiss-gluggar verkar uppvisa detta extra tydligt och då primärt bakom skärpeplanet). Helt enkelt kan man säga att detta verkligen "känns" som en nikkor rent optiskt, att skapa en karaktär utan för mycket störande defekter har alltid varit mer prioriterat än att kräma ur lite extra upplösning när det gäller nikkor-linjen, iaf under MF-eran.
Zeiss har enda från start jobbat mer mot att få så hög upplösning som möjligt och mer eller mindre struntat i andra egenskaper hos en glugg.
Smak och tycke eller tycke och smak...jag föredrar nikkor-filosofin!

2. I allt övrigt är 35/2 en mycket kapabel glugg som levererar pålitligt och jämt resultat i alla tänkbara situationer, helt enkelt vad man kan kalla en "pålitlig arbetshäst". Inte utan att förvåna kanske med tanke på att den är hyfsat stor och tung i förhållande till sin ljusstyrka och brännvidd.
Skärpan är trevlig och för det allra flesta fullt tillräcklig vid alla bländarsteg mellan 2,8 och 16, vid 2 uppvisar den lite liknande tendenser till softning som 50/2an och detta innebär att du har mycket god bibehållande av upplösningen men en ganska låg mikro-kontrast som gör att bilden ser mjukare ut. Den allmänna kontrasten är dock fortfarande ganska god.
Närgränsen är lite hitom 0,3m och det är mycket användbart för en hel del närbilder på detaljer i omgivningen, ingenting som ersätter en micro-Nikkor men ingenting jag på det minsta sett tvekar att använda med ganska rejäla utdrag med mellanringar.

Det finns en handfull gluggar i mitt nikkor-system som verkligen visat sig bli de där matnyttiga gluggarna som man tar med sig/kopplar på varje gång man har svårt att bestämma sig och hela tiden briljerar. Bland dessa räknar jag framförallt 24/2,8 AIs, 50/2 AI, Micro 55/3,5 och 105/2,5...35/2 AI är definitivt en av dessa gluggar och kanske den jag använder mest tillsammans med 50/2an.

Byggkvaliten är inget att orda om, det är en AI/AIs nikkor och därmed kommer den antagligen ingå i ditt testamente om du bara smörjer den nån gång varje årtionde...

En manuell 35/2 är en investering som du troligen kommer vara mycket sen att skiljas från så länge brännvidden passar ditt format och din stil.

Liknande produkter: Jag har testat Nikkor 35/2,8 och nikon series e 35/2,5 men ingen av dem kan tävla med denna.

Kundtjänst: Jag har en skruvmejsel...

Köpt hos: Privat

Pris: 800
Urban Önell
2009-11-23 Urr
PLUS: Framför allt uppskattar jag brännvidden och den höga ljusstyrkan.
MINUS: Inte så bra skärpa på full öppning, detta på grund av bildfältskrökning.

Välbyggd optik med lång livslängd och bra skärpa nedbländat.
Jan Malmström
2009-11-23 Infox
PLUS: Nikonkvalitet, tåligt, litet.
MINUS: Flare.

Har återupptäckt denna glugg. Även om gillar skarpa nyare vidvinklar som ex 14-24/2.8, är detta ett objektiv som jag tycker är lite underskattat.
Använder den tillsammans med min D700.

Köpt hos: Begagnat
2004-09-21 Benganbus
PLUS: Billig. (Lätt historisk intressant Nikon-glugg).
MINUS: Nikon F-gluggar blir litet glappa med tiden...

En billig, (som begagnad) glugg för Nikon F, F2 och F3 osv.
Bländar man ned litet, helt Ok" :-)

Och,
"Jaga inte skärpa, jaga motiv" !
Då funkar den utmärkt! :-)

Köpt hos: Privat.

Pris: 1100
ANNONS