Annons

Canon RF 100-400 f/5,6-8 IS USM

Betyg


(4/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Jonas Hedlin
2023-09-01 gamleJ
PLUS: Skarpt, fina färger, bra kontrast, få optiska fel, lätt, hyfsat pris, stabilisering, snabb af.
MINUS: Stort bländartal redan från 250mm. Ej vädertätat.

Skarp, snabb, lätt, liten och förhållandevis billig. Hur är detta möjligt? Objektivet är rätt ljussvagt med sin varierade bländare f5.6-8.0 samt saknar vädertätning. Två stora nackdelar för ett objektiv som många vill använda utomhus för djur och snabba skeenden på avstånd. 400mm kan vara lite kort även för sittande fågel och andra små djur. Det går att sätta på dyra RF-extendrar men det kostar ett eller två steg till i ljusförlust. Personligen skulle en 1.4x extender kunna vara intressant. Då hamnar kombon på bländare f11 och 560mm. Vad jag läst ska kvaliteten fortfarande vara bra. Alternativt sätta objektivet på en aps-C kamera som R7 och få 640mm f8 men med försämring i kvalitet pga mindre sensoryta. Det finns egentligen inga så billiga och kompetenta alternativ på telesidan som konkurrerar oavsett.

Detta är ett perfekt vandra runt med objektiv på skogspromenader pga storlek och vikt. Även om det är f8 från 250mm så är fokusen säker med Canon R och själva objektivet fokuserar riktigt snabbt. Du missar alltså inte skarpa bilder däremot kan det bli lite brusigare när du tvingas höja ISO. Brus går ju att reducera riktigt fint numera i raw-konverteraren, så sitter bildernas bild kan den användas med lite ompyssling.

I mitt fall är huvudsyftet att ha ett landskapsobjektiv som når långt och levererar bilder med skärpa ut i kanterna, fina färger, bra kontrast och små optiska felaktigheter. Det är förvånansvärt hur bra objektivet löser detta.
ANNONS