Annons

Nikon AF-S 200-400 f/4 G ED IF VR II


Summmering

Efterföljaren till det mycket skarpa 200-400 f/4 VR2021-05-03 D Gulliksson

PLUS: Byggkvalitén, optiska kvalitén
MINUS: Storleken, vikten.

Har tidigare haft ett Nikon 300/2.8 af-s som i stort sett var "gift med" telekonvertern TC-14E II vilket gav 420mm/f4. Sjukt bra kombo!
Under småbarnsåren så hade man dock inte tiden för foto så därför såldes all utrustning. När tiden och intresset kom tillbaka så började man därför titta på utrustning igen. Jag har hela tiden varit insnöad på fast optik då jag verkligen gillar fast brännvidd men jag kände att då jag till 95% använde mitt 300:a med konverter så kanske man skulle kika på annan optik. Kikade på Nikon 200-500/5.6 vilket verka vara en kanonglugg men den har inte samma "pro-känsla" och lite för ljussvag för mitt ändamål. Dessutom blir optiken längren när man zoomar ut vilket jag är fullständigt allergisk mot.
Jag fick då upp ögonen för Nikon 200-400/4. En optik som verka vara lite "bortglömd" sedan releasen av 200-500. Åtminståne av "vanliga konsumenter". 200-400/4 skulle då motsvara min tidigare uppsättning fast jag kunde nå 400/4 utan telekonverter.

Sagt å gjort så inhandlades en Nikon 200-400/4 och det är verkligen ett suveränt objektiv. Den är byggd som en stridsvagn och skarp som s*tan. Fokusen är rapp och säker. Jag har även testat den med TC-14EII och den funkar bra även där. Även ett stort plus för bildstabiliseringen som gett mig skarpa bilder neråt 1/30 sekund!
Trots att jag är naturfotograf och oftast behöver all räckvidd jag kan få så har faktiskt zoomen varit användbar vid flertalet tillfällen. Jag kan tänka mig att detta är extremt behändig optik som sportfotograf (utomhus)

Kan varmt rekommendera!

Liknande produkter: Nikon 200-500/5.6 . Bra och prisvärd optik men den är för ljussvag även om jag gillar att det är konstant bländare genom hela omfånget på en sådan zoom i den prisklassen. Fotograferar man oftast i gryning/skymning så behöver man allt ljus man kan få.
Nikon 300/2.8. Underbar optik men är lite för kort och behöver därför telekonverter. Priset är dessutom högre än en Nikon 200-400/4
2014-08-05 cowboy

PLUS: Zoomomfånget, kvalitetskänslan, robust, skärpan, snabb och exakt autofokus, effektiv vibrationsdämpning
MINUS: Tungt, skrymmande

Smidigt och lätthanterligt objektiv trots storleken. Det är perfekt med zoom vid sportfoto där man inte kan flytta på sig. Objektivet har konstant längd vid zoomning; linspaketen rör sig bara internt i konstruktionen och fuktig/skitig luft utifrån sugs därför inte in i objektivet.
Vibrationsdämpningen är väldigt effektiv. Exakt, tyst och snabb autofokus.
Objektivet är ruskigt skarpt, jag har mest använt det på Nikon D800E. Före köpet var jag lite orolig över det jag läst i några tester och omdömen om dålig skärpa på långt håll, men mitt ex är superskarpt. Har ännu inte provat hur skärpan blir med telekoverter.
Det fungerar bra att handhålla kortare stunder, men vid längre fotoseanser vill man gärna ha minst ett enbenstativ.

Gäller stativfötterna på alla längre telobjektiv av alla fabrikat: varför anpassar inte tillverkarna sina stativfästen för arcakompatibla snabbfästen (förutom den "vanliga" stativgängan) redan från början?

Liknande produkter: Inga

Kundtjänst: Har inte behövt service eller liknande. Goecker är dock extremt serviceminded, snabba och professionella (så jag är inte orolig inför framtiden)

Pris: 51000
2012-04-26 Tommylind

PLUS: Bildresultat
MINUS: Stor

Perfekt sport optik

Liknande produkter: ???
2011-02-25 ArtbyRyman

PLUS:
MINUS: Av nån anledning tappar den skärpa på större avstånd. Och om du får ett måndagsex som jag, stå på dig mot Nikon så du får den utbytt.

Riktigt trevligt omfång, speciellt på Dx.
Väldigt smidig att ut o gå med. Stativbehövs inte vid dagsljus.
ANNONS