Nikon AF-S NIKKOR FX 24-120mm f/4G ED VR


Summmering

Kompakt och mångsidigt 5x zoomobjektiv utformat för Nikons systemkameror i FX-format. Har hög optisk prestanda, ljusstyrka f/4 över hela zoomomfånget och mångsidig brännvidd på 24–120 mm. Nikons andra generations vibrationsreduceringssystem ger otroligt skarpa bilder, även i svagt ljus, och Nano Crystal-beläggningen minskar effekterna av ghost-effekt och överstrålning. Mycket prisvärt för seriösa fotografer med begränsad budget.2015-06-30 v.f.

PLUS: Inte alltför stort. Rimlig skärpa där kraven är låga. Lågt pris om man handlar rätt. Bra zoomomfång. Trevligt att ha med för att skjuta lite på skoj.
MINUS: Dålig skärpa. Bristen på mikrokontrast. En fruktansvärd distortion. Fokusvandring vid zoomning.

Objektivets förtjänst är att det täcker det intressanta brännvidsomfånget 24 - 120mm samt att det håller lite bättre mekanisk kvalitet än de flesta Nikon zoomar. Konstant högsta bländare (4.0) är också ett plus. Skärpan räcker till för enklare uppgifter som bilder för webben, men är knappat tillräcklig för större print. Det som drar ner objektivet är att de många linselemten ger en livlös bild med dålig mikrokontrast, bilden blir flat och klart underlägsen ett objektiv med fast brännvid och alltså betydligt färre linser - även om skärpan inte skiljer så mycket. Men visst, priset är lågt och det är rimligt stort så jag är nöjd med det som ett "ta med överallt"-objektiv. Men där det krävs kvalitet, har Nikkors 24 -120 zoom icke en chans. Låt mig tillägga också att den manuela fukuseringsringen har glapp, det vill säga den rör sig någon milimeter innan den kopplar till fokuseringen. Och en varning: Objektivet är totalt oanvändbart för filmning eftersom fokus ändras när man zomar.
Objektivet säljs nytt för strax över 5.000 kronor utan ytterbox som handlarna plockat från kitt där de bara sålt kamerahuset. Det är det värt - men icket ett öre mer! Låter negativt, men jag lärde mig att använda zoomobjektiv med kvalitetsobjetiv från Zeiss och Angenieux.

Liknande produkter: Har Nikons zoomar med 2.8 i ljusstyrka, men de är stora och tunga.

Kundtjänst: Nikon är i dag ett consumerinritat företag, så servicen är därefter.

Köpt hos: A & F Unlimited Inc, U.K.

Pris: 5450
2015-06-24 VAndersson

PLUS: Vikt, Storlek, Zoomomfång, Vädertätning
MINUS: Möjligtvis skärpan

Bra allround objektiv. Kanske inte det skarpaste eller ljuskänsligaste men det är fantastiskt smidigt. Ska man ta med sig ett objektiv så är det detta som gäller. Snabb autofocus, räcker bra för skidåkning och cykel. Den största fördelen jämfört med den hyllade Sigma 24-105 är att det är vädertätat. Det behövs när man fotar sport. Jag valde detta före 2.8 linser för vikten, storleken och zoomomfångets skull.
Jag är fullt nöjd med skärpan men gillar man att kolla på bilder i 100% så välj något annat.

Liknande produkter: Sigma 24-105

Köpt hos: Digifuchs.ch

Pris: 7500
2011-07-13 JazzBass

PLUS: Perfekt zoomomfång, fast bländare genom hela omfånget, bra skärpa, färger & kontraster, VR, byggkvalitet
MINUS: Vinjettering och distorsion, klen MF-ring, motljusflare uppstår ganska lätt men i ringa mängd, ganska dyrt

En mycket bra zoom med ett bra omfång som funkar både för FX och DX. Skarpt från största bländare, utmärkt VR. Distorsionen kan vara rätt besvärande och vinjetteringen är påtaglig på f/4 speciellt i korta ändan, men sånt går ju att korrigera rätt långt med en knapptryckning i Lightroom så jag stör mig inte så mycket på det ändå.

Jag använder det på en D700 sedan ett par tre veckor, innan dess ca halvår på en D90. Felen jag nämner ovan var inte alls lika framträdande på D90:an som på D700, och objektivet var absolut tillräckligt skarpt också på DX, enligt mig. Men det är klart att det är byggt huvudsakligen för FX.

Kortfattat tycker jag att objektivet för närvarande är det perfekta allroundobjektivet för en Nikon FX-kamera. 24-70 har för litet omfång för att det ska vara intressant för mig, och saknar dessutom VR.

Liknande produkter: Såg inte på några andra alternativ, det var det här jag ville ha enbart med tanke på specifikationerna. Perfekt balans mellan prestanda, omfång och ljusstyrka. Har hellre f/4 och VR i ett allroundobjektiv än f/2,8 utan VR. Behövs mer ljusstyrka finns det ju fasta objektiv at ta till.

Ska man nämna några liknande så finns det ju en Nikkor 24-120/3,5-5,6, men den lär vara en av Nikons största bottennapp om man får tro Ken Rockwell åtminstone. Varken Sigma eller Tamron har objektiv med samma specifikationer. Canon har ett, men det har ju mindre betydelse då man kör Nikon...

Köpt hos: Studio Fotocenter, Vasa
2010-10-18 skarsfjall

PLUS: Behändigt format och omfång, goda motljusegenskaper
MINUS: Distorsionen är ganska besvärande

Efter några veckors användning har jag hunnit testa en del, men blev tvungen att göra om det mesta eftersom det visat sig att objektivet frontfokuserar och jag behövde justera AF med värdet +10 i D700 (har även kommit till samma slutsats med D300). Det fungerar bra som reseobjektiv eller andra tillfällen när man vill ha bara ett objektiv. Det har bra motljusegenskaper och ger ett skarpt intryck vid många motiv.
Vid närmare jämförelse med några andra objektiv (med D700) syns det dock att det är långt ifrån perfekt.
Jämfört med AF 35/2, vid f4 är 35:an något bättre i mitten medan kanterna är likvärdiga. Vid f8 är de ganska lika i mitten medan 24-120 är något bättre i kanterna.
Jämfört med AF-S 16-35/4, vid 24mm och f4 är 16-35 något bättre i kanterna, även vid f8. Vid 28mm samt 35 mm och f4 är 16-35 bättre i kanterna men vid f8 är objektiven ganska lika.
Jämfört med AF-S 50/1.4, vid f4 är 50mm klart bättre både i mitten och kanterna, vid f8 är 50 endast något bättre än 24-120 både i mitten och kanterna.
Jämfört med AF-S 105/2.8 micro VR, vid f4 är 105:an något bättre än 24-120 i mitten och klart bättre i kanterna. Samma skillnad gäller vid f8.
Jämfört med AF-S 70-200/2.8 VRII, har blir det stora skillnader. Vid 70mm ger 70-200:an samma skärpa vid f4 som 24-120 vid f8. Vid 85 och 120mm är f4 på 70-200:an bättre än f8 på 24-120:an.
Slutresultatet blir alltså att även om det fungerar ganska bra för allmän fotografering så överträffas det av flera andra objektiv.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 12000

Lastolite HaloCompact