Nikon Nikkor AF-S DX 18-200/3,5-5,6 VR II


Summmering

Objektivet är med tanke på räckvidden ganska litet och smidigt, bildstabiliseringen underlättar snabba bilder. Bildkvaliteten är inte super, men som sagt, det är ett smidigt telezoomobjektiv som kan fungera bra i vissa sammanhang.2010-10-18 Malla01

PLUS: Stort omfång 18-200mm
MINUS: Kräver relativt bra med ljus.

Det är vad jag brukar kalla för ett semesterobjektiv, d.v.s. bra omfång men kräver schyst ljus, men har man tillräckligt med ljus tycker jag att det fungera bra. Priset indikerar att det inte är ett toppobjektiv såklart.

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 6072
2010-05-24 jnd

PLUS: + Flexibiliteten + Vibrationsreduceringen + Väl fungerande autofokus
MINUS: - Kraftig distortion vid 18 mm, *måste* korrigeras i efterbehandling om arkitektur fotas, men ofta till och med annars. Även horisonter blir märkbart "böjda". Vid 24 mm försvinner detta problem markant. - Oskärpan särskilt efter ca 135-150 mm. - (Ojämnt) lös zoomring, zoomen kan börja krypa ut särskilt om man har kameran hängandes efter fotande i 24 mm eller uppåt.

Otrolig flexibilitet, men med tydliga svagheter som man tvingas svälja och helst bör vara medveten om innan köp som ägare.

Särskilt skarpt vid ca 18-70 mm och blir progressivt mjukare mot 200 mm, där det i slutet är märkbart oskarpt vid närstudier av resultatet, även om bilderna utan tvekan fortfarande är användbara.

Istället för oskärpa vid 18 mm får man distortion, vilket kan korrigeras t.ex. med verktyget PTLens för riktigt bilder man verkligen bryr sig om (blir lätt jobbigt att göra det för stora mängder bilder).

Vibrationsreduceringen fungerar utmärkt och låter dig fota handhållet särskilt i dagsljus i alla bränvidder med bra resultat. I övriga fall behöver ISO-talet drivas upp, och vidden av problemen med detta i form av ökat brus och minskad kontrast beror på ditt kamerahus. Proffskameror eller en D90 kan klara detta hyfsat bra åtminstone upp t.o.m. ISO 800 eller i nödfall ISO 1600, men då börjar bruset göra sig påmint.

Flexibiliteten med 18-200 bör inte underskattas, särskilt inte i samband med vibrationsreduceringen! Det kommer säkert ofta att sitta på särskilt om du fotar mycket i dagsljus utomhus och är riktigt bra som reseobjektiv, när man inte riktigt vet på förhand exakt vad som kommer att fotas, eller vill ha högsta flexibilitet. Hög zoom på djurparken eller OK vidvinkel efter korrigering med PTLens när man satt sig i lugn och ro hemma igen, båda två är möjligt med samma glas här!

Liknande produkter: Sigma 18-200 OS

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 6395
2009-09-20 shlindgren

PLUS: Härligt allround objektiv.
MINUS: Skärpan vid full zoom är inte 100.

Lite tungt, men zoom-omfånget är underbart. Använder det mycket, och är nöjd med prestandan överlag trots att skärpan på full utslag inte är speciellt imponerande.

Kundtjänst: Blev mycket väl bemött i butiken.

Köpt hos: Ericsons Foto
2009-04-18 Jenac

PLUS: Flexibelt, bra optik. Fantastisk zoom, antiskakfunktionen mycket bra (kör handhållet upp till 1/10 sek för 18mm och får ok bilder).
MINUS: Varierande ljuskänslighet, zoomen kan "glida" lite. Inte världens snyggaste bokeh.

Kanon allroundobjektiv, särskilt för resor när man bara kan ha med sig ett objektiv.
2009-03-28 Jan Johansson

PLUS: Störtskönt objektiv, det kan kännas lite tungt men för min del så gillar jag att arbeta med en tyngre och större kamera då jag får ett fastare och stabilare handslag med kameran och objektivet. VR funkar kanon, och jäkligt bra när man då sitter själv i en skakig miljö och väljer "action" på objektivet. Kanske man inte använder det så ofta :) Men Jag har alltid min VR på!
MINUS: Minus blir något som jag retar mig på mycket, det är när man står ovan ett objekt och fotograferar nedåt så åker objektivet ut. Tyngden gör att det inte låser sig fast vilket är ett jätte minus på ett så pass dyrt objektiv. Detta finns beskrivet på YOU TUBE om du vill se vad jag menar. Klart irriterande!

Jag gillar verkligen det här objektivet och har det ofta sittandes på min kamera om inte 50mm sitter där. Men det har även nackdelar.

Köpt hos: Kameradoktorn
2009-02-28 Dragkrok

PLUS: Zoomomfånget samt VR (skakningsskydd)
MINUS: Dålig ljuskänslighet från 70mm och uppåt och inte knivskarp skärpa vid 50mm, framtung, får kameraslutaren att låta plastigt.

Ett ypperligt reseobjektiv eller bara ett mycket lämpligt objektiv om man ska ha med sig på ett evenemang man inte vet riktigt vilka omfång man ska fota, dock ej för långt omfång bara.
Nackdelarna är att man ej kan använda objektivet frihand på kvällar utan att skruva upp iso:n för högt. Dessutom upplever jag gluggen som tung, att ha den hängandes på axeln är jobbigt för kameran tippar framåt hela tiden.

Sammanfattning: Denna glugg sitter mestadels av tiden på min D300 för att den är så otroligt användbar. Man skulle mycket väl kunna klara sig med bara denna glugg för all framtid men det tycker jag inte är vitsen med en digital systemkamera.

Liknande produkter: Tamron 18-200mm

Köpt hos: J&R store New York

Pris: 5000
2009-02-28 Seglarmange

PLUS: Zoomomfånget gör det väldigt behändigt och vill man bara ha med sig ett objektiv funkar detta bra som allaround objektiv. VR tekniken fungerar verkligen och underlättar tydligt när man tar handhållna bilder. Omfånget gör givetvis att det också är lättare att komponera bilden direkt på plats. Alla delar som snurrar sitter inuti objektivet så att det fungerar enkelt och bra att ha exvis polaroidfilter på.
MINUS: Skärpan är enligt min uppfattning objektivets svagaste länk. En annan sak är att när man ställt in zoomläget man vill ha och skall ta sitt fotto så kan plötsligt zoomen röra sig av sin egen tyngd. Zoomen är bara riktigt 'fast' i sitt innersta eller yttersta läge. Fottar man i något läge där emellan kan zoomen röra sig, speciellt om man inte håller kameran vågrät.

Av mig får objektivet betyget bra och skälet till att det får ett så högt betyg är att zoomomfånget gör objektivet väldigt praktiskt att ha med sig tillsammans med priset som är hyggligt överkomligt. Men det är svårt att ta bilder med riktigt bra skärpa och det är enligt min uppfattning den största nackdelen med objektivet. Om jag vore mer förmögen skulle jag köpa fler objektiv i mindre steg istället och byta oftare istället för att bara använda detta.
2008-12-30 larsten

PLUS: lätt, bra brännvidd, VR,
MINUS: Plastigt intryck

Mycket bra som allround objektiv. Använder det med glädje som reseobjektiv där den brännvidden tillsammans med VR teknik gör den suverän. Har inte samma superskärpa som high end zoomen men klart godkänt.

Liknande produkter: Tamron och Sigma i klassen 18-200mm

Köpt hos: Cyberphoto

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar