Annons

Nikon 1 S1


Summering

Digital 10 MP systemkamera med 1" sensor.



Betyg


(4/5)
(3/5)
(4/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Magnus Nordström
2014-03-06 JazzBass

Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Storleken (speciellt objektivens!), snabbheten i fokus och avtryck, skild filmingsknapp, byggkvaliteten känns solid och bra, bildkvaliteten överlag, ligger bättre i min hand än t.ex. J1, J2 och J3.
MINUS: ISO-inställning endast via menyn, ingen exp.komp i M-läge med autoiso på, manuell fokus jobbig p.g.a. avsaknad av fokusring i objektiven (utom 35/1,2)

En trevlig liten systemkamera på många vis.

Bildkvalitetsmässigt ger den exakt vad jag förväntat mig; alltså ca 3 stegs sämre detaljrikedom/högisoprestanda än fullformat (äger en Nikon D700). Sensorn är ju ungefär 8 gånger mindre (2^3=8). Dock är den absolut tillräckligt bra för mina behov på låga iso. Den lilla sensorn och pixeldensiteten ställer högre krav på stabilitet, varför stativ är att föredra om man ska fota "seriöst" med kameran och vill ha riktigt bra kvalitet. Ger förvånansvärt bra färger på höga iso, även om detaljrikedomen (som ju påverkar skärpan) då är rätt dålig.

Kameran verkar i första hand vara avsedd för personer som inte är så insatta i fotografering, inte minst med tanke på priset. Att så här är fallet märks bl.a. på att man måste gräva efter iso i menyn (under bildbearbetning!), och på att kameran inte tycks stöda exponeringskompensation i M-läge med autoiso aktiverat. Vid bildvisning visas inte iso, slutartid och bländare om man väljer "visa endast grundläggande info". De visas dock om man väljer "all info" istället, men då blir bilden bara som en liten tumnagel på skärmen bredvid inställningarna.

Jag skulle bra kunna tänka mig att byta till nån modell i V-serien istället i ett senare skede när ekonomin tillåter för att få en kamera avsedd för mer seriös fotografering, bara priset är rätt. 1-serien har för liten sensor för att försvara de höga introduktionspriserna för kameror i 1-serien.

Liknande produkter: Diverse spegellösa system som dock alla har för stor sensor för att hålla objektiven tillräckligt små. Valde också 1-systemet p.g.a. FT-1 adaptern som möjliggör användning av F-objektiv på kameran.
ANNONS