Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Pentax Spotmatic II


Summering

En av de första modellerna i Pentax succe serie Spotmatic. Denna modellen utkom 1971 och var den första i serien med blixtsko.



Betyg


(4.67/5)
(4.67/5)
(5/5)
(baserat på 6 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2010-03-17 PeHi

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Enkelheten, byggkvaliteten, känslan.
MINUS: Kan inte komma på någonting.

Det här blir nästan som att recensera ett av mina barn, det blir lite "subjektivt". Jag fick min begagnade Spotmatic II när jag var 14 år (1978), då var kameran ca 7 år gammal. Nu har jag haft den i 32 år. Den har aldrig varit på service, jag har tagit tusentals bilder med den. Den har varit med i skidbackar, på sjön, på resor, på vandringar och jag har inte alltid varit så aktsam med den, men den överlever allt. Vilken byggkvalitet, den är som en stridsvagn! Har haft otaliga gluggar till den men den bästa är normalen, Pentax Super-Takumar 55mm/1.8 som alltid levererar. Om någon vill börja plåta analogt och manuellt så rekommenderar jag Spotmatic starkt!!!

Har inte tagit en bild med den de senaste fem åren, men nu är det dags att peta i ett nytt batteri (för ljusmätningen, annars är allt mekaniskt och manuellt) och låta den börja jobba igen. Min Spotmatic är inte bara en kamera, den är en gammal polare... :-) Jag kommer garanterat aldrig få samma slags förhållande till en av dagens digitala, själslösa kameror.

Kundtjänst: Ingen aning, har aldrig gjort nåt annat än bytt batteri sådär varannat år ungefär.

Köpt hos: Gunnars radio i Södertälje
Jon Mihkkal Inga
2006-05-31 Jomik

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Det mesta är positivt.
MINUS:

Ser ut som en kamera ska, känns som en kamera ska, fungerar som en kamera ska. Fick en sån här av min mamma med några objektiv, ett f4/105, ett f3,nåt/50 och ett helt underbart Tokina f2,8/28.
Mitt exemplar hade problem med att spegeln kunde fastna på vissa slutartider och i kallt väder. Jag tog loss bottenplattan och hällde ut ca 3 kg sand, och sedan har den funkat jättebra. Jag är imponerad av att den faktiskt fungerade rätt bra även med all smuts som fanns i den.
Härligt enkel och charmig kamera. Robust och välbyggd. Och ljudet den gör när spegeln faller tillbaka får mitt hjärta att smälta.

Köpt hos: Mamma
2006-01-30 sessabjessa

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
Gammal trotjänare

Köpt hos: Glömt bort

Pris: 200
2005-09-21 Pontus Thuvesson

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Tålig, lättjobbad, enkel
MINUS: Svårt att få tag i batterier

Ungefär som en Spotmatic, d.v.s. alltså som en av bästa ESR-kameror som någonsin tillverkats. Om jag får välja så tar jag Spotmaticen framför SPII, men det valet är enbart en fråga om känsla.

Kundtjänst: Har aldrigt behövts...

Köpt hos: Privat
Morgan Klang
2004-12-23 morgan_klang

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Kan inte få bättre kamera för 1000 Kr.
MINUS: Inget att klaga på, hur kan man med en så billig o bra kamera?

Tålig, gedigen, inget krafs eller löjlig elektronik, manuellt mekaniskt under.
Hade 2 stycken faktiskt, båda 2 enormt misshandlade på olika sätt.
Dom är så billiga att man behöver inte vara så rädd om dom, i vilket fall som går dom sällan sönder ändå.

Kundtjänst: Inget.

Pris: 1000
2004-07-28 Erbaverde
PLUS: Knivskarpa kort. Härlig känsla i avtryckaren. Lagomt tung. Fungerar utan batteri. Bra typ av exponeringsvisare; en nål som skall kalibreras mellan två märken. Klarar även nya 1,5 voltsbatterier (original kvicksilver 1,35) tack vare en inbygg brygga som begränsar spänningen till 1,35 V.
MINUS: Saknar nedbländingsautomatik.

Min favoritkamera. Alltid skarpa bilder, vilket jag tror beror på att skakningsoskärpan är minimal tack vare den perfekta känslan i avtrycket. Andra kameror har nästan alltid ett lite för stort motstånd vid avtryck, men med denna finns inget motstånd. Ändå ingen risk för ofrivillig exponering. Exponeringsvisningen med en nål som ska passas in mellan två markeringar anser jag vara den både snabbaste och mest lättarbetade typen. Man vet precis åt vilket håll exponeringen går vid olika inställningar. Som sagt, den klart mest lättarbetade. Jag har den svarta kameramodellen som jag tycker är supersnygg.

Köpt hos: Begagnad

Pris: 1000
Per Crona
2004-02-16 Per Crona

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra bilder, robust, ger en känsla av kvalite, lagom stor och tung, ligger stadigt i handen
MINUS: ljusmätarknappen kan fastna när det är köldgrader.Svår(omöjligt) att läsa av ljusmätaren i mörker. Spegeln fastnar ibland(3ggr på ett halvår)

Min första systemkamera som ger mig bra bilder trots att jag ännu inte är en så bra fotograf.
Kommer ni över en SP2 så ta chansen. Den är guld värd. Jag avgudar den :)

Liknande produkter: A-1, AE-1, konica autoreflex, ME, EM you name it

Köpt hos: Begagnad

Pris: 1100
ANNONS