Sigma 120-300 mm f2.8 EX APO HSM


Summmering

En ljusstark telezoom utrustad med apokromatiska linselement och HSM-motorn (ej till Minolta och Pentax dock) och välbyggd som alla Sigmas EX-objektiv. Stativfäste, motljusskydd och väska ingår.

Optiken har dessutom intern fokusering så att inte frontlinsen roterar och ställer till med bekymmer om man använder pol-filter.2012-10-21 PARUS MAJOR

PLUS: ljusstarkt och till ett bra pris trots prislappen strax under 20 000 kr
MINUS: ganska tungt

har andvänt detta objektiv i ca ett halvår och jag tycker att det är bra objektiv som fungerar bra till att fota flygande insekter och fåglar är nöjd med detta objektiv

Liknande produkter: kollade på nikons motsvarighet som kostar drygt det dubbla

Kundtjänst: god erfarenhet

Pris: 19.5
2012-08-02 Anders Wahlund

PLUS: Skarp 2,8 Möjligheten att zooma ut, om något kom för nära eller för landskapsbilder när inget annat kort tete var med. Priset! (Du har råd att köpa någon annan leksak också.)
MINUS: Motljus Framtung? Man behöver en lång fästplatta. Autofokus något långsam

Jag har haft denna i många år, tills nyligen då jag bytte ut den mot en begagnad Canon EF300 2,8 IS. Det användes mest i 300-läget.

Objektivet är skarpt, men i 300-läget är det förstås inte lika skarpt som Canons fasta 300 (vore väl för bra...).

Autofokusen vägrar ibland när objektivet är ställt helt utanför fokus. Man måste då hjälpa objektivet litegrann genom att manuellt "grovfokusera".

Jag har använt den med Canons extendrar 1,4X , 2X och 1,4X III. Funkar bra med 1,4X men autofokusen blir långsammare. Med 2X blir skärpan så pass sämre att det är bättre att nöja sig med 1,4X och croppa bilden istället. (Hur det skulle bli med 2X III vet jag ej.)

Eftersom det är en zoom måste motljusskyddet vara kort. Väldigt snabbt blir det också problem med motljus när man plåtar i 300-läget.

Jag har sett att folk inte gillat att stativfästet är så litet. Med en lång fästplatta som sticker framåt blir det bra balans. Jag har också använt objektivet med en sidkick på stativet. Då var det rätt bra att stativfästet var så nära objektivet.

Vikten = Tung? Näe, den är ungefär lika tung som ett 300 2,8

Ska jag sätta betyget "Bra" eller "Mycket bra"? Jag nöjer mig med "Bra" eftersom många andra satt högre.
2008-12-02 fotografmanuelek

PLUS: Skarp, 2.8, går att använda som slägga om det skulle behövas
MINUS: tung, dyr

En fantastisk teleoptik! Efter att ha köpt den privat och behövt skicka den till Tura för fokusjustering och chip-byte så fokuserar den och levererar knivskarpa bilder. Visst, den är tung och klumpig, men det är 2.8 rakt igenom och med 2X konverter får jag fina resultat på 600mm med 5.6 inte illa.
Bra färger, en viss CA, tappar ju lite i kontrast på 2.8 men på 4 är den underbar.
Kär? Det är ett starkt ord, men jag tycker mycket mycket om den, och trots vikten (2.6kg) så har jag den förvånansvärt ofta med mig.

update* på 120mm levererar den lika skarpa och kontrastrika bilder på 2.8 som på f4, däremot på 300mm så tappar min lite på 2.8 och jag ser ett bättre resultat på f4. Med 1.4 konverter så funkar inte 300mm så himla bra men redan på 250mm så blir bilderna toppen igen. Efter lite fågelskådning i helgen insåg jag detta.

Liknande produkter: Sigma 100-300/4 (ägde den tidigare, men valde att byta upp mig då jag fick jämföra dem bägge).

Köpt hos: Privat
2008-03-21 mallard2

PLUS: Hyfsad skärpa på f 2,8 som blir knivskarp på f 4. Bra färgåtergivning. Gediget stativfäste som också är bra som bärhandtag.
MINUS: Klarar inte 2 x konverter något vidare. Dyrt

Bra glugg i ett ovanligt omfång. Skulle fått ett högre betyg om den gått att låsa i 300-läget. Zoomringen går aningen för lätt och när man använder beanbag kan den ändra sig av misstag när man flyttar kameran.

Liknande produkter: Nikons fasta 300/2,8 men för dyrt för mig.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2005-12-09 d-one

PLUS: Skarp och snabb autofokus, skön känsla i "rattarna"
MINUS: Tungt

Ett helt otroligt bra objektiv, skarpt och ljuskänsligt, passar väldigt bra till sport-fotografering innomhus och på kvällar i dåligt ljus.

Eftersom objektivet är VÄLDIGT tungt så måste man nog använda stativ om man ska fotografera en längre stund med det.

Sen blir det lite dyrt med 105mm filter och det drar en hel del ström så ett batterigrepp är nog ett måste, men det är värt det!

Liknande produkter: Canon 300/2,8 L IS USM, Canon 70-200 2,8 IS L USM

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 20000
2005-04-12 Teodor Möller

PLUS: Skarp, snabb AF, Zoom och bländare 2,8 hela vägen.
MINUS: Saknar bildstab.

Tar man lite tid på sig så kan man få riktigt skarpa bilder. Det behövs oftast någon form av stöd även om man använder snabba slutartider på 300mm. Men då får man otroligt skarpa fina bilder med klara färger.
Zoomen gör att man väljer objektivet till många fler tillfällen, för mig så använder jag det oftare än mitt 70-200 VR.

Liknande produkter: Andra fasta 300mm

Kundtjänst: Expert fridhemsplan är alltid bra att ha och göra med!

Köpt hos: Expert Fridhemsplan

Pris: 20000
2004-12-21 froderberg

Jag måste tillägga att objektivet har ovanligt dåliga motljusegenskaper - i övrigt är objektivet super.
2004-06-09 leffep

PLUS: Väldigt skarp
MINUS: Tung, men det får man ta med dom egenskaperna

Ett fantatiskt skarpt zoomobjektiv, har tidigare använt NikkorAF 300m 1,:2,8. Har nu gått över till detta, eftersom jag inte märker någon sämre skärpa, plus att jag kan zooma.
Välbyggt. Snabb autofocus med min Nikon D100.

Köpt hos: Expert Polyfoto Borlänge

Pris: 19995
2004-05-31 sagan

PLUS: Unikt, ljusstarkt zoomobjektiv. Knivskarp redan vid full öppning, mycket välbyggd, mycket snygg bokeh, snabb och ljudlös AF (HSM)..helt i klass med L-optik.
MINUS: Bildstabilisator hade inte varit helt fel.

Zoomring och fokusring har lagom tröghet, ypperlig mekanisk kvalitet.

Förhållandevis lätt (2.6kg)..vilket faktiskt är något mindre (55 gram) än canons fasta 300/2.8 (!) och bara 200 gram mer än sigmas fasta 300/2.8.
Finns ingen anledning att köpa ett fast när man kan få en zoom som är (minst) lika skarp..har (ungefär) samma vikt och dessutom är betydligt billigare.

Parantes: Canon 100-400/4,5-5,6L IS USM väger 1.36kg.

Liknande produkter: nej

Köpt hos: Expert Fridhemsplan
2004-05-26 froderberg

PLUS: Flexibel och unik ljusstark zoom. Skarp. Funkar med Canons konvertrar.
MINUS: Ingen filterficka. Underdimensionerat motljusskydd.

Ett perfekt objektiv för pressfotografen som ofta är låst vid en position vid scenkanten eller intill en sportarena.

Naturfotografen kanske saknar skakstabilisering, men för pressfotografen är denna funktion inte lika nödvändig eftersom man ofta plåtar med snabba slutartiden.

Att objektivet fungerar med Canons telekonvertrar är ett stort plus.

För den som saknar fäste för rem i objektivet kan köpa ett kraftigare fäste med öglor för rem. Fästet fungerar även som handtag.

Autofokusen är snabb och ljudlös. Enkel och precis manuell fokusering.

Zoomringen på mitt objektiv är något för trög.

Köpt hos: Expert Fridhemsplan

Pris: 13
2004-04-05 ekequist

PLUS: Välbyggd, stabil, snabb AF med HSM, skarp även vid bl.2,8
MINUS: Tänker inte nämna vikten som ett minus! 2,6 kg får man räkna med för att få en zoom på 120-300mm med bl.2,8 över hela zoomomfånget. Det jag uppfattar som negativt är stativfästet som medföljer. Det känns som om det sitter väldigt nära objektivfattningen och det gör att objektivet känns lite obalaserat, men med en systemkamera av större modell på objektivet är det inga problem. Något som däremot innebär problem är att det roterbara stativfästet inte är särskilt roterbart. Visst är det roterbart, men det är inte så friktionsfritt som man skulle önska. Detta är inget som drar ner mitt betyg eller intryck av objektivet, men jag hade önskat att rotationen gick lite mer friktionsfritt.

Använder detta objektiv främst till sport och actionfoto. objektivet är välbyggt och känns väldigt gediget. Autofokusen är blixtsnabb (iaf på min D1H) och lämnar ingenting att önska. Märker ingen skillnad i AF-hastighet på denna och min tidigare Nikkor AF-S 80-200 2,8. För att göra objektivet någorlunda rättvisa under långa fotosessioner bör man använda det tillsammans med en monopod. Allra bäst är naturligtvis ett stabilt trebensstativ, men vid sportfotografering är en momopod att föredra. Att ha tillgång till brännviddsomfånget 120-300mm och kunna använda bl.2,8 över hela är fantastiskt användbart vid sportfotografering. Tillsammans med en Sigma EX 1,4x APO konverter får man 168-420mm f4 vilket räcker väldigt långt i de flesta sammanhang.

Liknande produkter: Nikkor AF-S 70-200/2,8 VR + Nikkor TC14E II

Kundtjänst: -

Köpt hos: Expert Fridhemsplan, Stockholm

Pris: 21995
2004-02-22 finarfin

PLUS: Skarpt. Toppklass i tidningen FOTO. Skarpare än många fasta brännvidder i spannet. Förhållandevis billigt. Bra att det finns filtergänga framtill, men 105mm blir dyrt. Snabb och tyst AF, fungerar bra med canons 2x extender.
MINUS: Saknar IS Dåligt objektivlock som ingår. Tyg. Saknar stabilisator som många i dess klass har.

Ett robust och ganska tungt objektiv, men i förhållande till vad det presterar så är det en lätt börda.

Skärpan är mycket god redan vid full bländaröppning på alla brännvidder. Med Canons konvertrar fungerar det mycket gott. Med 2 st 2x extendrar märks en viss abberation vid full bländaröppning (1200mm f/11), skärpan är inte tillfredsställande vid full öppning, men redan vid 1 stegs nedbländning blir skärpan god. Vid 2 stegs nedbländning är den mycket god.

Jämfört med Canon 100-400/4,5-5,6 L IS USM:
1 kg tyngre. (2,6 kg mot 1,6 kg)
Skarpare
Saknar IS, men har istället bättre bländarvärde. Kan delvis kompenseras med enbensstativ.
Mindre brännviddsomfång, men detta kan kompenseras med konvertrar till motsvarande skärpa.
Dyrare

Mot Canons fasta 300:
Det är ett zoom!!!
Mkt billigare än 300/2,8
Saknar IS.

Mot Sigmas fasta 300/2,8
Zoom!
Lika skarpt.
Billigare.

Liknande produkter: Canon 100-400/4,5-5,6 L IS USM
Sigma 300/2,8 EX APO IF HSM
Canon 300/2,8 L IS USM
Canon 300/4 L IS USM
2003-12-31 trulsschaal

PLUS: Very sharp lens
MINUS: But also very heavy!Köpt hos: www.itech.no

Pris: 20000

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar