Sigma 15-30 1:3.5-4.5 EX Aspherical IF


Summmering

Bra objektiv som dock lider av reflexer. Fungerar bra med digtala SLR och ger väldigt trevlig vidvinkel utan att vara fish-eye med analog SLR.
Generellt sett bra kvalité för att vara en extrem vidvinkelzoom.2015-10-27 MrRapala91

PLUS: Skärpa, färgåtergivning, vikt, motljussskydd gjort av metall, intern fokus.
MINUS: Flare i hög grad (både bra och dåligt), Sigma's äldre AF/MF funktion ( knapp samt fokusringen måste dras ner och skjutas upp), distortion

Längre omdöme kommer inom kort...

Liknande produkter: Canon EF 17-40 F/4L USM

Pris: 1500
2007-05-03 Foto-Ake

PLUS: Skärpan! Brännvidden! Fullformat!
MINUS: Storleken, konstiga blå färgfläckar i motljus.

Kul brännvidd, speciellt på min F4:a. Bra skärpa och färgteckning. Men märkliga färgfläckar i motljus. Den buktiga frontlinsen spelar för mig mindre roll.

Köpt hos: Nätauktion

Pris: 1000
2007-03-24 Jungleland

PLUS: Skarpt, billigt om man jämnför med canons alternativ, rejält, relativt lätt för sin storlek. Smart konstruktion med motljusskyddet.
MINUS: AF låter mycket och är inte direkt snabb. Lite väl stor ibland, väcker onödigt mycket uppmärksamhet.82mm filtergänga=dyra filter!

En väldigt fin vidvinkelzoom, välteknande och skarp.
Mycket bra känsla, ett riktigt rejält objektiv.
Funderade på canon 17-40L men ville ha mera vidvinkel och den kändes lite väl dyr. Efter läst en massa gott om denna lins så köpte jag ett begangnat för 2500 och jag har inte ångrat mig en sekund!

Liknande produkter: Canon 17-40/4L och 16-35/2.8 L

Pris: 2500
2006-11-08 Photocon

PLUS: Mycket optik för pengarna, skarp och välbyggd. Klarar 24x36-sensor (FF) och är från början gjord för att fixa digitala kameror vad gäller AF. Fast motljusskydd för FF samt ett extra för kameror med cropfaxtor 1.5-1.6x.
MINUS: Medger endast skruvfiltermöjlighet för cropfaktor 1.5-1.6x. För FF måste man använda insticksfilter p g a den stora utbuktande frontlinsen. Lite högludd Af-motor

Mycket trevligt objektiv. Med 15 mm ser man nästan bakom sig med en FF-sensor. Kantskärpan överraskande bra med tanke på brännvidden, men naturligtvis inte perfekt. Tyckte den var bättre för mina behov än 17-40/4 L och därtill billigare. 16-35/2.8 L hade ju varit kul, men jag behövde inte ljusstyrkan, så varför betala 10.000 spänn mer

Liknande produkter: EF 16-35/2.8 L

Kundtjänst: God service och ofta mycket kunnig personal (Omdömet grundat på andra inköp jag gjort i denna affär)

Köpt hos: Expert Fridhemsplan

Pris: 5000
2006-06-05 avsl081112

PLUS: Skärpa, byggkvalitet, vidvinkeln.
MINUS: frontlinsen tillåter inget filter.

Objektivet är ganska stort, väcker viss uppmärksamhet, men redan i sökaren kan man försäkra sig om skärpan och kvaliteten. Den buktande fromtlisen är verkligen inget större problem även om det inte går att använda filter. Först veckorna gnagde en fråga i bakhuvudet: "varför väntade jag? Jag skulle ha köpt ett sånt här för länge sedan. "

Liknande produkter: Sigma 12-24, Sigma 10-20, Tokina 12-24

Köpt hos: privat

Pris: 3500
2005-11-20 Pericote

PLUS: Efter service i Japan, superb skarpa.
MINUS: Dalig kvalitet och kvalitets kontroll.

Kopte objektivet tillsammans med en EOS 10D. Jag var besviken pa skarpan, men reagerade ej foran efter drygt ett ar da jag sag andra bilder tagna med motsvarande objektiv. Jag skickade objektivet till Foto Servicio Barcelona (Sigma service agent i Spanien), som informerade mig att de maste vidarebefordra objektivet till Japan for justering. Efter 8 veckor och 90 Euro var objektivet tillbaka i min hand. Vilken skillnad, fortrafflig skarpa over hela registret.

Ytterligare ett ar senare, sa laste sig blandaren i slutet lage, vilket resulterade i Err99 inkikdering pa kameran. Objektivet skickades ater igen till Foto Servicio i Barcelona. Eftet 2 mander har det nu kommit till baka. Reparations kostnad inklusive frakt kostnader 160 Euro.

Jag ar djupt besviken pa Sigmas kvalitet.

PS. Nar blandar felet uppstod hade objektivet registrerat ca. 4000 bilder.

Köpt hos: B&H Photo NY
2005-10-26 Pongu

PLUS: Skarpt, riktigt skarpt för att vara vidvinkelzoom. Gedigen byggkvalitet. Bra vidvinkel till skillnad från t ex 17-40L. Extremt prisvärd.
MINUS: Ilsket ljud vid fokusering. Stort. Känslig yta. Andra rapporterar skumma motljusegenskaper (utan filterhållare?). Tvåstegsförfarande för att ändra från AF->MF. Ingen HSM. Utstickande frontlins.

Betyget i relation till nypriset, 3500kr!
Det här är en zoom ur Sigmas proffsserie och det första objektiv jag använt från Sigma. Utifrån FOTO's MTF-kurvor verkade den grymt skarp. Detta i kombination med ett för mig idealiskt omfång med 20D gjorde att jag vågade slå till, trots en del kritik mot objektivet på främst svenska sidor. När FOTO testade gav de omdömet "mycket prisvärd" när den kostade 8000kr. För 3500kr ny är den ju rena kapet. Det är kanske inte ett objektiv man köper om man försörjer sig på motljusbilder, men i mina enstaka motljusbilder kan jag inte se något onormalt, förutom kontrastförlust i vissa ljussituationer, vilket jag utan vidare kan leva med. Tror inte att andra vidvinkelzoomar prestera så särdeles mycket bättre. Har du en kamera med liten sensor, ANVÄND FILTERHÅLLAREN. Den fungerar som förlängt motljusskydd! Innan du köper, tänk på att det här är ett stort objektiv. Dock inte överdrivet tungt. Kröker linjer i kanterna istället för att dra ut ytor vid 15mm, vilket man kan se som en fördel eller nackdel, beroende på om man är typen som föredrar fisheye eller raktecknande. Gjorde precis 30x40cm kopior och studerade dem med lupp. Skarpt. Ser även skarpt ut i 100-200% förstoring på skärmen. I'm impressed...

Liknande produkter: 17-40L

Köpt hos: TechnikDirekt.de

Pris: 3500
2005-10-02 befl

PLUS: Gediget, bra skärpa
MINUS: Högljudd autofokus, bullig fronlins.

Jag har haft det några månader nu och konstaterar att jag inte ångrar köpet och bildkavlitéten är bra. Jag jämför med mitt tidigare Cosina 19-35 och detta är ett rejält lyft.
Det är lite synd att det saknar HSM motorn men man kan inte få allt.

Köpt hos: Begagnat, privat
PLUS: ok. skarpa
MINUS: modlys

slet ikke på højde med nikon 12-24
2005-05-03 Torda

PLUS: Skarpt, gediget
MINUS: högljudd autofokus, dåliga motljusegenskaper

Jag har haft objektivet med 10D i drygt ett år och trivdes väldigt bra med optiken, trots att den är ganska stor och lite bulkig. När jag köpte den fanns det inte så många vidvinklar att välja på till DSLR och mitt val föll på denna och det ångrar jag inte. Tillsammans med en 24/28-70 kompletterar de varandra bra. Optiken ger väldigt skarpa och fina bilder, så länge man inte fotar i motljus, där den som jag tycker har sin största svaghet. Lite högljudd AF, men totalt sett ett rejält objektiv som idag går att hitta för väldigt rimliga pengar. Även nypriset har nästan halverats, sedan de anpassade DSLR-vidvinklarna ggjort sitt intrång på marknaden.

Liknande produkter: Tokina 19-35, Canon 17-40

Köpt hos: Expert Fromholtz Linköping

Pris: 6000
PLUS: Väldigt kort brännvidd, gedigen kvalitet
MINUS: vinjetterar, distorsion, jobbig omställning mellan AF och MF

Ett överlag bra objektiv. Vinjetterar tyvär en del i 15mm-läget. Distorsionen är inte överdriven, men den finns där.
Byggkvaliteten är bra, objektivet är riktigt gediget!

Största nackdelen är den jobbiga omställningen mellan AF och MF. Dels måste man välja med en knapp, dels så måste man "låsa" fokusringen om man vill fokusera manuellt. Den låses genom att man drar hela fokusringen bakåt. När man ska använda autofokusen igen så måste man dra tillbaka fokusringen. Gör man inte det så går autofokusmotorn sönder...

Kundtjänst: har inte behövts nån kundservice

Köpt hos: begagnad från medlemm på fotosidan

Pris: 6000

Lastolite HaloCompact