Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG Macro


Summmering2019-08-25 HenrikJä

PLUS: Bra räckvidd, skärpa ca 6,5-8/10 beroende på ljuset.
MINUS: Soft på mindre saker.

Det är en bra nybörjarglugg! Men som med alla budgetköp så vill man ha något häftigare så småningom. Man vill verkligen inte ha t.ex. en fågel längre bort än ca 30-40 meter och det får gärna vara en fågel av lite ordentlig storlek t.ex. från gås och uppåt i storlek. Längre bort blir det väldigt mjuka bilder på mindre fåglar. Jag har prövat att ta landskapsfoto med den och det fungerar helt över förväntan. Men som sagt får man smak för dyrare och bättre saker efter ett tag.

Pris: 900
2012-11-12 Prime

PLUS: Har macro-funktion Bra för nybörjare som vill känna efter
MINUS: Dåligt byggt Dåligt resultat

Väldigt billigt och enkelt zoom-objektiv. Vilket också leder till att det inte är något vidare vare sig byggmässigt eller rent optiskt.
Sällan jag har blivit speciellt nöjd med en bild detaljmässigt (vid inzoomning).
Men visst den gör sitt jobb, den zoomar och man ser vad är för något. Men så mycket mer skulle jag inte säga att det är.

Pris: 100
2012-11-01 zolle68

PLUS: Billig och tar bra bilder i förhållande till priset. Lätt.
MINUS: Autofocusen väsnas och är inte så exakt. Dålig skärpa på zoom över 200.

Ett perfekt tele att börja med, kostar lite och att det är lätt gör att man gärna bär det på kameran även på lite längre skogsturer.
2011-12-19 Lasse-Dbo

PLUS: Inte alls dum upp till 200mm, har tagit en hel del porträtt foton med detta och resultatet är jag nöjd med. Bra skärpa.
MINUS: över 200-220mm är objektivet svagt.

Min 1a lins till D90n och den funkar bra upp till 200mm därefter är det svårt att få någon kvalitet på bilderna, 300mm är bara att glömma.

Liknande produkter: Tamron 70-300mm & Nikon 70-300mm

Kundtjänst: Ej behövt använda kundtjänst!

Köpt hos: Rajala Pro Shop

Pris: 1950
2011-10-28 Dzenis

PLUS: Inbyggd fusk makro funktion.Kompatibel med Full Format kameror.Bra motljusskydd.Låg vikt.Billig.
MINUS: Lite oskarp på 300 mm.Acceptabel resultat tycker jag. Högljut AF.

Har ägt detta objektiv i flera år.Använder det inte mycket nuförtiden.Detta är ett bra objektiv för amatörer och nybörjare.
Jag har hittills inte haft de negativa erfarenheter med denna objektiv, som övriga användarna på FS.För det priset runt 2000 kr, är detta objektiv bra och levererar bilder med accepterbar resultat även vid full zoom.Jag fotade månen, fyrverkerier, solnedgångar,landskap mm, med fina resultat..Har inga planer på att byta upp objektivet.Man kan inte förvänta sig att objektivet skall leverera full skärpa vid maximal zoom på denna prisklass.
Den knappen med Macro funktion (över 200mm),brukar ibland låsa sig även på mitt objektiv,men jag löste problemet med att zooma upp och ner,samtidigt som jag drar ner knappen mot normal.
Att AF låter,stör inte mig ett dugg,eftersom det är ändå teleobjektiv och är ämnad för fotografering på större avstånd.
I stort sett ett prisvärd objektiv.

Liknande produkter: Tamron 70-300mm,Sony 75-300 mm SSM och andra märke.

Köpt hos: Privat

Pris: 1000
2011-08-05 SimonsFoto

PLUS: Bra kvalité om man är ute en solig dag
MINUS: Fukusmotorn låter för mycket

Har haft det i 1 år nu, jag tröttnade på det efter 2 månader eftersom det är 4-5,6, Funkar inte alls om man är inne.

Liknande produkter: Tamron 70-300

Kundtjänst: Det var bra

Köpt hos: Expert internetbutik

Pris: 2.77
2011-02-20 Nina Hallgren

PLUS: Ger fina färger, bra för nybörjare.
MINUS: Väsnas, lite långsam.

Gillar denna skarpt! Har nyligen köpt den begagnat, men väldigt lite använd av föregående ägare, så jag är nöjd. Funkar bra till djur och naturfotografering när man inte kan komma för nära. Gillar också att det är makro i den.
2011-01-04 johamn

PLUS: Ganska skarpt för priset
MINUS: Tappar i skärpa vid mycket zoom Långsam fokusering Högljudd

Billigt och relativt bra objektiv för banträffar och fotografering av fåglar någon meter eller två utanför fönstret..

Kundtjänst: Snabb leverans

Köpt hos: Dustin Home

Pris: 1600
2010-07-15 Fansy

PLUS: Billig, lättanvänt, kul med både makro och zoom i "ett och samma", motljusskydd medföljde
MINUS: Svårt att få skarpa bilder mellan 200-300mm. Ljuskänslig

Då jag är en student med begränsad ekonomi tyckte jag att detta objektiv verkade perfekt. För priset är det nog ett ganska bra objektiv, man får vad man betalar för. Helt klart något för nybörjare (som jag)

Autofokusen är lite trög och väsnas, men det är något jag helt klart kan leva med. Det som är jobbigast är att bilderna lätt blir oskarpa på 200mm och uppåt, samt att objektivet är väldigt ljuskänsligt.

Ni som säger att makroknappen hakar upp sig, ni gör bara fel.

Liknande produkter: Tamron 70-300mm

Kundtjänst: 3 veckors försenad leverans, inte speciellt kul. Men kundtjänsten var trevlig och jag fick sedan ett presentkort på 100kr

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 2300
2010-02-03 MarcusWe

PLUS: Otroligt skarp upp till 200 mm, betydligt bättre än priset ger sken av Bra byggkvalite
MINUS: Relativt ljussvag vilket ökar med zoomning.

Här skulle behövas dubbla betyg för att skapa rättvisa!

Gluggen är mycket bra upp till ca 200 mm, fullt i klass med betydligt mycket dyrare objektiv. De sista 100 mm däremot tappar enormt mycket både i skärpa och (mycket!) ökad CA

Med ett bra stativ ger det superbra bilder. Även handhållen är resultatet acceptabelt, dock med kamerans inbyggda stabilisering påslagen förstås.

Det är dock inget snabbt objektiv, vilket också kan skapa en del af-problem.
Ett tips som brukar funka är att zoomma ut och hitta fokus och sen zooma tillbaka. då brukar den lilla fokusändring som behvös gå lätt.

I dagsljus är det dock inga som helst problem med fokus.

Liknande produkter: Motsvarande från pentax och tamron - dessa var inte ens i närheten av samma prestanda.
Telezoomar i prisklassen 8-9000, något bättre skärpa och betydligt bättre ljusegenskaper. Däremot högre vikt och priset...ja det säger sig ju självt att det inte riktigt konkurrerar

Kundtjänst: Absolut utmärkt som vanligt

Köpt hos: Cyberphoto
2009-12-02 Tropical

PLUS: Billigt trots allt, ganska lätt, macro-läge
MINUS: Väsnas, Sökande och långsam AF vid sämre ljus

Känns som att jag förhastade mig lite när jag köpte detta. Ville ha en billig zoom och det fick jag i och för sig. Kvaliten däremot kan man diskutera. Är inte helt nöjd med skärpan och färgerna. Autofokusen väsnas lite väl mycket och röret blir långt och fult vid full zoom. AF hittar inte heller i lite sämre ljus.
Macro är ett plus men jag har problem med omkopplingen till och från macro-läget då knappen "hänger sig" och är svårt att ställa om.
Mitt tips är att testa innan köp för även om det är billigt kommer man förmodligen vilja byta ut det förr eller senare. Det gjorde jag iaf.

Kundtjänst: Inget

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2099
2009-07-24 Dannee

PLUS: ''Bra'' objektiv för pengarna, Makroläget(dock endast på stativ).
MINUS: Fokuseringen lever sitt egna lilla liv ibland, behöver bra ljussättning.

Har detta Objektiv och som hobbyfotograf så är jag nöjd med det. Många skriver att det är svårt att komma ur makroläget MEN på fokusringen sitter det ''markeringar'' eller rättare sagt pilar så det är bara att se till att fokus hamnar på den högra sidan om dessa ringar och sedan är det bara skjuta tillbaka knappen.

Objektivet fungerar enligt mina förväntningar men man måste vara väldigt stadig på handen för att fota med 300mm.

Dock så brukar jag använda stativ när jag fotar och har fått en hel del fina bilder då.

Köpt hos: Mediamarkt
2009-05-26 nifo

PLUS: Helt OK kvalitet för pengen jag gav, ordenligt zoomgrepp, Inte så mkt glas = inte så tung.
MINUS: Lite fiddlig fokusring. Min variant måste ha AF-motor i kamerahuset för att fungera (finns med inbyggd motor med). Mjuk mellan 200-300 mm.

Jag tycker att Sigmas 70-300 APO (jag har modellen utan motor) gör ett utmärkt jobb för sitt pris. Visst, den är mjuk mellan 200 och 300 millimeter men jag tycker ändå bilderna, för mitt bruk, är fullt acceptabla. Går man ner under 200mm så ger den än bättre bilder. Har fotat konserter mm med denna och kunnat jobba flexiblelt. Det enda är ju att den äter ljus, den är inte ljusstark alls, så ett bra väder eller högt ISO-värde blir att välja (svårt att välja väder dock). En rätt stor sak, speciellt med motljusskyddet på. Den har dessutom en trevlig "fuskmacro". Inte att jämföra med dedikerade macrooptik, men ändå.

** Och nej - det är inget fel på Macroknappen. Den går bara att ställa på och av mellan 200 och 300 mm, samt när man fokuserat i botten. Många som skrivit om detta.

Liknande produkter: 70-200 f2.8 från andra tillverkare, Sigma 70-300 *utan* APO m fl.

Kundtjänst: Inte behövt kontakta dem.

Köpt hos: Komplett
2008-09-21 Bliproffs

PLUS: bra macro, skärpa, billigt,
MINUS: ibland dålig fokus

har tagit fina insektsbilder med detta! Dock får man vara stadig på handen vid 200-300mm..

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 2300
2008-09-07 Cabaooman

PLUS: - Gedigen - Snygga färger i bilderna - Inget glappande i konstruktionen - Ruskigt skön gummiyta. - Det medföljande motljuskyddet fungerar som det ska och går som på många andra objektiv monteras baklänges då det inte används - Ett annat plus jag vill ge är priset, man får som många har sagt mycket glugg för pengarna. Just nu används den i stort sett hela tiden.
MINUS: - Autofokusen låter sjuuuukt mycket emot Nikons kitobjektiv 18-55 iaf - Svårt att få fokus när man fotar freehand men det är nog träning bland annat. Men det blir många bilder till karantänen emot tidigare - Den är rätt klumpig att släpa runt på på grund av vikt och storlek, men det får man ju vara beredd på när man ska köpa sig en bamseglugg

Då var det dags för mig att skriva lite om mitt objektiv, "sigge".
Många har klagat på att knapparna hänger sig men det stämmer egentligen inte. De hänger sig endast om man har gjort fel. När man går över till makroläge kan man snurra ett antal extra varv på fokusringen så att objektivet blir längre, det man inte kan göra då är att hoppa tillbaka till normal mode igen utan att först gå in på Manuell fokus och dra tillbaka fokusringen och sedan byra läge tillbaka från makro.
Jag har för övrigt Nikonversionen med inbyggd autofokusmotor för tex Nikon D40.

Liknande produkter: Thamaron 70-300 (Testade den i butik och var inte alls lika nöjd som med Sigman)
Sigma 70-200 (Har inte testat den men det är värt en extra tanke, eller om man går ner på något i stil med 17-200 men då blir det dyrt)

Kundtjänst: Jag har inga erfarenheter mer än att Cyberphoto var sjukt proffsiga, skickade tom. med mig en Snickers ^^
I priset ingår ett finare UV-filter och en rengöringsduk.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2270
2008-08-04 mafghan

PLUS: Lätt, snabb, tyst, Fina färger, macro, skärpa
MINUS: Zoomen faller ur. Fokusringen kommer jag åt ibland. Ljusstyrkan (men för priset...)

Min första telezoom. Över förväntan faktiskt för den slanten. Jämför då bara med mitt kitobjektiv. Ger fina bilder, fina färger. Lätt, snabbt och låter inte mycket.

Zoomen faller ur för lätt och man kommer ibland åt fokusringen när man fotar. Helt klart värd förstazoom. Fuskmacro som även den funkar bra. Hittar inga riktiga MINUSAR. Detta objektivet har gett mig blodad tand, nu måste jag ha en bättre, med IS och bättre ljus. Zoom rockar!

Köpt hos: Privat

Pris: 1200
2008-06-12 mange75

PLUS: Billigt & lätt.
MINUS: Skärpan vid 300

70-200 funkar bra.

Okej som första telezoom.

Pris: 2200
2008-04-03 Rasmus_83

PLUS: Bra tele. Mycket objektiv för pengarna.
MINUS: Tveksamt macro tyvärr. Autofocusen vid lågt ljus. Stort?

OK, jag har haft detta objektiv nu i ett par månader och tycker om det. Jag hade nog tänkt mig att macrofunktionen skulle vara bättre. Skärpedjupet är väldigt grudt men det kanske inte alla ser som ett minus, men det gör jag.
En fördel är att det zoomar redigt bra! Jag fotar mest naturmotiv och då är detta guld att ha för att inte skrämma djuren. Tänk på minimum-fokusavstånden. Kan bli svårt att fota annan stans än utomhus. Autofocusen jagar när det är svagt ljus. Kan vara störande om motivet försvinner...
Summan är: bra tele men dåligt macro till ett bra pris.
Bilder tagna med mitt 70-300 APO:
http://www.flickr.com/photos/rasmus_83/2376533651/
http://www.flickr.com/photos/rasmus_83/2373689062/
http://www.flickr.com/photos/rasmus_83/2391284609/

Liknande produkter: Inget är riktigt likt tycker jag.

Kundtjänst: Inte erfarit.

Köpt hos: Komplett

Pris: 2049
2008-03-17 Herlow

PLUS: Snabb af, lätt och billigt.
MINUS: På full fokus blir den lång som en snabel.

Köpte den för att starta min "fotografiska resa" med... nöjd men går vidare till annat.

...ALLA som har provat min 30d med det här objektivet på har blivit förvånade över det snabba autofokuset. Jag skulle säga att af kan slå fel ibland, men snabb är den.

Kundtjänst: Nope

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2300
2007-10-18 Grubban

PLUS: Priset, bildkvaliten, "fusk"-macro
MINUS: Autofocus får lite problem ibland

man får väldigt mycket för pengarna. Och jag är självklart väldigt nöjd med det. Har i stor sett bara fotat med det här objektivet, har ett 18-55 men jag gillar det här mkt mer. Blir lite knepig att fota i när det är mörkt iochmed 5.6 som bländare. Den får lite svårt att hitta focus när batteriet börjar svika. Men bildkvaliten är inget att klaga på. Om man vill ha den där superskärpan får man lägga på många tusenlappar. Tycker även att fuskmacron fungerar riktigt bra: 0.95 m med 300mm.

Köpt hos: Cyberphoto
2007-10-15 PaZe

PLUS: Lätt, billig
MINUS: Ljussvag, Långsam AF

Prisvärd! Under rätt förhållanden fungerar den och presterar bra. Bra "fusk-macro", närgräns i skala 1:2 är ca 1m vilket många ggr är ett bra arbetsavstånd till insekter odyl.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 2300
PLUS: Macro bra,Bra zom,Bra skärpa redan på 3,5 Bra till sport/Porträt/detaljer.
MINUS: Inga

Myeket bra alternativ till betydeliga dyrare objektiv.

Liknande produkter: Tamron

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2285
2007-07-14 Peter Sundell

PLUS: Apokromatiskt, Macro, Bra zoom, Bra skärpa redan på 4.0
MINUS: Inga ännu

Mycket bra alternativ till betydligt dyrare original objektiv, med väldigt bra prestanda.

Liknande produkter: Tamron, Sony/Konica/Minolta

Kundtjänst: Har handlat på Cyberphoto tidigare, och det är snabb leverans, och har inte behövt deras Kundtjänst ännu.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2285
2007-01-15 Ranger

PLUS: Förhållande billigt lins för vardagsbruk
MINUS: Ljuskänsligheten - som på alla dessa objektiv i denna prisklass, så funkar det bra när det är bra förhållanden. Annars kan den vara lite sökande.

Ett utmärkt objektiv för familjefotografen. Förhållandevis billigt, motsvarande 480 mm zoom på en digital canon kamera som 350 eller 400:an.

Man får ett antal härliga bilder med denna

Liknande produkter: -

Kundtjänst: Mycket bra, det lilla jag har haft problem med min utrustning.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2300
2007-01-08 FotoKim

PLUS: Tyngden, skärpa, djup
MINUS:

Ruggigt bra objektiv i den här prisklassen. Såg innan jag köpte att den blivit rekommenderad av många olika, t.ex yfo.se och cyberphoto.se. Ger riktigt fina bilder. Köpte en EOS400d för ett par veckor sedan men insåg tidigt att standardobjektivet "18-55" inte räcker till.

Har testat Macro och det fungerar väldigt bra. Man kommer riktigt nära. Är hur nöjd som helst med min Sigma!

Köpt hos: Media Markt

Pris: 2990
2006-12-25 Yeahsussu

PLUS: Rätt billigt. Bra skärpa.
MINUS: Lite tung (?) eller jag som är för svag i händerna, svårt att på frihand få till en bra bild i 200-300 mm läget.

Har bara haft den en dag ännu, men har hunnit testa den ganska noggrant. Som halvnybörjare är jag väldigt nöjd över detta objektiv. Visst är det lite hokuspokus med makrofunktionen, men när man väl vet hur det fungerar så tycker jag det inte är så märkvärdigt. Motljusskyddet som medföljer tycker jag är bra, fastän objektivet ser ut som en kanon (som någon annan skrev) när man har det på och zoomat ut allt vad det går ;-) Men det är ju inte utseendet som räknas!
Jag kör mest med mauell fokusering och tycker det funkar bra även på detta objektiv. Även i macroläge kör jag bara på manuell, går snabbare att få som man vill ha det då..

Är klart nöjd över detta objektiv och ser fram emot flera bra stunder med detta.

Köpt hos: Cyberphoto
2006-11-10 MiguelSantos

Är en glad amatör och har egentligen inte testat så många andra, är dock väldigt nöjd med denna

Köpt hos: Alfadigi

Pris: 1400
2006-09-29 Jagerhouse

PLUS: skärpan, känns stadigt, priset
MINUS: Macroknappen strular.fastnar och man får stänga kameran för att komma ur läget.

Helt klart godkänt för en hobbyfotograf.

PS!!!!!!!!! fick ett mycket bra tips!!!!
( tack Fredrik!)

här kommer det:

Läste på din recension av ditt 70-300 objektiv att du upplever det
> som att knappar fastnar osv. Tack och lov är det inte så. För att
> kunna sätta på macro så måste objektivet vara mellan 200-300mm. För
> att sedan komma ur macroläget så måste fokusringen stå så långt åt
> höger som möjligt. Det kan ju vara lite tjurigt om man inte råkat
> "avsluta" just där, men det löser man ju lätt genom att slå på
> kamerans manuella fokus och sedan dra ringen till vänster så långt
> det går. Sen går det att få tillbaka lilla knappen. Hoppas det var
> detta du menade? =)

slutcitat:

Köpt hos: netonnet

Pris: 1700
2006-08-21 lumor_

PLUS: Lätt, billig, god bildkvalitet.
MINUS: Känns väldigt plastig, inte alls gedigen. AF kräver god belysning/starka kontraster för att hitta rätt.

Köpte den för att den var billig och att telefoto kanske inte är mitt främsta område (annars hade jag köpt något vassare). Jämfört med mitt andra Sigmaobjektiv (17-70/2,8-4,5) är kvali teten låg. Det är framför allt den del av objektivet som skjuter ut när man zoomar in som känns plastig och nästan bräcklig. Resten av objektivet håller högre kvalitet. Jag är nöjd med vad jag fick för pengarna.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2285
2006-08-12 xandx

PLUS: Robust, bra skärpa, bra macro
MINUS: Lite konstig AF vid Macro läge, Knappen till macroläge låser objektivet och det är svaårt att ta sig ur.

Har bara haft den i en dag men är mycket nöjd med den redan! Lite hokuspokus AF i Macro läge men är redan nöjd med resultatet. Ett ganska robust glugg som med motljusskyddet mer ser ut som en haubitskanon än ett objektiv. Jag har ännu inte kört den varm men om jag jämför med mitt Sigma 55-200 så är detta en fröjd.

Enda nackdelen som jag redan kan se är macro omkopplingen den vill inte släppa om man inte frigör AF och sätter fokusen på oändligt?

För 2300:- är detta en mycket bra glugg, slår min 55-200 med hästlängder både i skärpa och färgåtergivning. och då kostade denna glugg bara 700:- mer än min 55-200.

Kundtjänst: Mycket bra

Köpt hos: YFO

Pris: 2295
2006-07-27 callejo

PLUS: Bra skärpa över hela zoom omfånget. Lätt och smidigt en fördel vidresor
MINUS: Kräver mycket ljus för att komma till sin rätt ( normala slutartider) Lite rappligt vid full Zoom ( men den klarade afrika resan utan problem

Köpt inför Afrika resa och klarade den utmärkt. Hade beställt annat zoom objektiv som ej gick att leverera inom rimlig tid.

Köpt hos: Cyberphoto
2006-06-04 plogarn

PLUS: I någorlunda solljus blir bilderna mycket skarpa även handhållet vid 300mm. Känns välbyggt och gediget och har ett väldigt tilltalande pris.
MINUS: Svårt att få skarpa bilder vid molnigt väder eller kvällstid utan stativ.

Ett perfekt objektiv för mig som nybörjare! Öppnar upp en helt ny värld inom fotografering.

Liknande produkter: Canon 75-300mm

Kundtjänst: Kunnig säljare

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 2200
2005-12-30 andreasc89

PLUS: Billig, medföljande väska och motljusskydd, liten och lätt.
MINUS: Ljussvag, oskarp

Bra objektiv för pengarna. Varken speciellt ljusstarkt eller skarpt. Bländar man ner till f/8 däremot kan man få helt okej skärpa, speciellt om man lägger på lite usm efteråt. Fusk-macro (1:2) kan vara roligt ibland.

Mest användbart mellan 70-200, sen börjar det bli riktigt oskarpt. Om man vill ha en billig telezoom så är det här absolut ett bra val.

Köpt hos: YFO

Pris: 2295
2005-07-16 Gimpy

PLUS: Priset!, Makro, bildkvaliten
MINUS: skärpan vid 300mm, hokus pokus AF

Det är knepigt att få skärpa över 270 i makroläge (Fast ibland har jag tur).
AF'en är lite knepig vid makro.
Om man går strax under 300, låt oss säga 270 så blir allt mycket enklare!
Fin optik är det i.a.f.!
Att man kommer 95 cm som närmast ser jag som ett plus då jag är skiträdd för insekter!

Liknande produkter: TAMRON 70-300

Kundtjänst: Förvånansvärt kunnig... Det är ju trots allt postorder:)

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2495
2005-07-11 -big kahuna-

PLUS: Billig, lätt, mycket skarp vid kortare brännvidder och macro.
MINUS: Långsam AF eftersom den inte har motorn i objektivet.

Objektivet är mycket prisvärt. Detta är den senaste versionen av det populära sigma 70-300 där man klämt in benämningen DG på slutet. Priset hoppade även upp några hundralappar.

När man fotar på nära håll med macro inställt, samt på brännvidder under 200 mm tycker jag att objektivet presterar mycket bra. Vid 70 mm ser i alla fall jag ingen skillnad mot mitt Nikon DX 18-70 mm (kitoptiken till D70).

Köpt hos: Expert Fridhemsplan

Pris: 2600

Miops Capsule360