Annons

Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

Generation 2 av Tamrons 70-200/2,8 VC delar grundkonstruktionen med föregångaren. För att motsvara de nya förhöjda krav Tamron tagit fram för SP-serien har man nu omarbetat den i stort och smått, vilket ger högre prestanda i de flesta avseenden. Optiken finns för Canons och Nikons fullformatskameror (men passar förstås även APS-C-modellerna från dessa tillverkare).

En 70-200/2,8-optik på en fullformatskamera är sport- och konsertfotografens bästa vän. Ljusstyrkan i kombination med den effektiva bildstabiliseringen och dessa höga optiska prestanda gör den till den perfekta allroundoptiken på medellånga avstånd, även i actionsammanhang. Optiken är även mycket bra för porträttfoto och djur & natur. Kombinerad med telekonverter blir den en mycket prisvärd och högpresterande optik även för ännu längre avstånd.

Optiskt
Trots att den optiska konstruktionen är mycket snarlik föregångarens har man genom att finslipa den uppnått klart bättre optiska prestanda, bland annat vad gäller kontrast och skärpa. Tamron skryter också om en mycket mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh). Till detta bidrar även bländarkonstruktionen med 9 st avrundade lameller. Optiken har fått Tamrons moderna eBAND-antireflexbehandling och fluorbehandlad frontlins för fukt- och smutsavstötning.

Elektromagnetisk bländarstyrning
Optiken har nu elektronisk styrd bländare även på Nikon-modellen (Canon har haft det sedan EOS-systemet introducerades 1987). Elektromagnetisk bländarstyrning är något som brukar leda till snabbare och mer exakt reglering från bild till bild och därmed jämnare exponering - och som framförallt kan vara tydligt vid seriebildtagning. Nackdelen är att elektronisk styrd bländare inte fungerar med alla Nikon-modeller, men dessa kamerahus fungerar det med: Nikon D5, D4 serien, D3 serien, Df, D810, D810A, D800, D750, D700, D610, D600, D500, D300 serien, D7200, D7100, D7000, D5500, D5300, D5200, D5100, D5000, D3300, D3200, D3100.

Hittar du inte din digitala Nikon-modell i listan ovan så kan vi informera att autofokus och stabiliseringen fungerar, men det kommer inte vara möjligt att att väja en mindre bländaröppning än f/2,8.

Telekonverter och Tap-in
Optiken är nu även fullt kompatibel med Tamrons nya telekonvertrar TC-X14 och TC-X20, samt Tap-in console för firmware-uppdatering, fininställning av autofokus och bildstabilisering m.m.

Allmänt
I likhet med övriga objektiv i Tamrons nya SP-koncept är 70-200/2,8 G2 skyddad mot damm- och fuktskydd, för användning även i lite mer krävande miljöer. Förutom tätningar runt om konstruktionen så har frontlinsen fått en fluorbehandling, för att verka fukt- och smutsavstötande. Objektivet känns mycket välbyggt med bra känsla i fokuseringen, men zoomreglaget går i mitt tycke kanske lite väl trögt och inte så smidigt och mjukt som det skulle kunna göra. I likhet med föregångaren samt Nikons nya AF-S 70-200/2,8E FL-ED VR sitter zoomreglaget framför fokusringen, men Tamrons reglage sitter närmare varann och risken att ofrivilligt ändra fokus manuellt när man zoomar är faktiskt inte lika stor med Tamrons. Optiken växer heller inget på längden varken vid zoomning eller fokusering. Fokusbegränsning finns från 3m till oändligt.

Bildstabiliseringen är fantastiskt effektiv, upp till minst 5 steg längre slutartider än normalt. Vilket innebär att man kan fotografera utan stativ eller annat stöd på slutartider runt 1/8 sekund (med en fullformatskamera), eller ännu längre om man är rejält stadig på handen. Stabiliseringen kan ställas i tre olika lägen beroende på motivtyp och om man vill ha stabiliserad sökarbild eller ej.

Omarbetning av zoomnings- och fokuseringmekaniken har möjliggjort markant reducerad närgräns och klart större maximal avbildningsskala jämfört med föregångaren, nu med en nägräns på 0,95 m, och som normalt annars ligger på allt från 1,2 till 1,5 meter bland liknande zoomar. Autofokussystemet har blivit snabbare och mer exakt tack vare nya processorer och algoritmer.

Stativfästet är tillverkat i magnesiumlegering för hög styrka kombinerat med låg vikt. Foten har integrerat Arca Swiss-fäste för snabb hantering tillsammans med stativhuvud som stöder detta system. Blomformat motljusskydd ingår.

Bildkvalitet
Nya Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2 imponerar stort redan på full öppning över hela bilden, det är alltså inte bara skarpt i mitten som det vanligtvis brukar vara. Jämfört med de två "herrarna på täppan" bland 70-200/2,8-zoomarna såsom Canon EF 70-200/2,8L IS II USM och Nikon AF-S 70-200/2,8E FL-ED VR, är det rätt marginella skillnader för ögat i mitten av bilden på f/2,8 genom hela zoomomfånget. Men Tamrons ger faktiskt ett jämnare bättre resultat sett över hela bilden från kant till kant på full glugg, och det är verkligen inte illa. Kantskärpan är alltså ovanligt bra, och mittskärpan är i princip så skarp som den kan bli.

Kromatisk aberration går som oftast att hitta om man letar med lupp nära kanter och hörn på största bländaröppning, med andra ord i försvinnande liten mängd. Distorsionen är också välkorrigerad och sällan märkbar. Vinjettering kan i känsliga fall märkas på full glugg, men absolut inte mer än vanligt, snarare tvärtom. Bakgrundsoskärpan (bokeh) har också Tamron lyckats med oerhört bra, den är klart softare och snyggare än vad den brukar vara bland liknande telezoomar, riktigt fin. Motljusegenskaperna är däremot bara okej, medföljande motljusskydd rekommenderas.


Plus
+ Riktigt bra skärpa över hela bilden på samtliga brännvidder redan på f/2,8
+ Knivskarp på f/5,6-f/8
+ Försumbar kromatisk aberration
+ Låg distorsion
+ Vinjetterar mindre än väntat på f/2,8
+ Klart snyggare bokeh än vanligt bland telezoomar, påminner mer om fast optik
+ Extra kort närgräns
+ Mycket effektiv stabilisering
+ Ljusstyrka f/2,8 över hela zoomomfånget
+ Autofokuserar tyst, snabbt och träffsäkert (med våran Nikon D810)
+ Allvädersskyddad konstruktion
+ Fin känsla i fokuseringen
+ Stativfäste ingår
+ Motljusskydd ingår
+ Kompatibel med Tap-in console för firmware-uppdatering, AF-justering m.m.
+ Mycket prisvärt med tanke på vad Canon och Nikons motsvarigheter kostar

Minus
- Motljusegenskaperna hade kunnat vara bättre
- Zoomreglaget känns aningen för trögt

Slutsats
Att Tamron kan bygga bra och skarpa objektiv är väl knappast någon nyhet, men att de skulle lyckas så här bra hade jag faktiskt inte förväntat mig. Totalt sett får man minst lika bra (och i vissa fall bättre bildkvalitet) med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2 som med Canon och Nikons mest likvärdiga telezoomar, för mycket mindre pengar dessutom. Stabiliseringen är 1 steg effektivare än både Canons och Nikons, 5 istället för 4 steg. Man kan heller inte skylla på att Canon och Nikons är vädertätade, för det är ju även Tamron SP 70-200/2,8 Di VC USD G2. Priset på nästan 16 000 kr (i skrivande stund) svider säkert i plånboken för många, men extra hög kvalitet kommer alltid att kosta extra och Tamrons är i denna stund 6000kr billigare än Canons, och hela 12 000 kr billigare än Nikons. Jag vet då med säkerhet vilken 70-200mm f/2,8 jag skulle välja idag!

Betyg


(4.75/5)
(baserat på 4 recensioner)
Skriv en egen recension2018-10-12 Marcus Andersson

PLUS: Snabb, skarp och riktigt bra stabilisering som går att ställa i flera lägen.
MINUS: Tamrons garanti gäller endast för optikens första ägare.

Köpte min begagnad och är då den tredje ägaren på mindre än ett år.

Jag använder denna plugg på min Nikon D500, riktigt fin balans då jag har batterigreppet på.

Den "inbyggda" arcaswitch plattan i stativfoten är väldigt praktisk, den fungerar utmärkt som stöd.
Zoom- och fokusringarna är riktigt mjuka och exakta.

Dock krånglar stabiliseringen och släpper (skramlar) ibland när man tar loss objektivet, men det är bara att plugga på den igen så är den i sitt vanliga skick.

Optiken kan i vissa ljusförhållanden ge vissa färgkanter runt objekt.

Liknande produkter: Sigma 70-200/2.8 Nikkor 70-200/2.8 VRII

Pris: 10000
2018-06-13 jonasfj

PLUS: Optiskt mycket bra. Vibrationsreduceringen fungerar utmarkt. Bra pris.
MINUS: Ergononomiska missar. Zoomringen sitter for langt bort fran huset. Det ar latt att komma at knapparna och stanga av AF eller VC. Zoomringen for trog

Optiskt finns det inte mycket att anmarka pa. Mycket bra skarpa i centrum redan vid f/2.8. Vibrationsreduceringen fungerar utmarkt och det gar att fotografera 200mm vid relativt langa slutartider (1/60s eller 1/125s ar oftast inga problem).

Ergonomiskt finns det utrymme for forbattringar. Zoomringen ar for trog och sitter for langt fran kamerahuset. Jag tycker det kanns obalanserat om jag stoder objektivet pa zoomringen.

Det ar latt att komma at knapparna och stanga av AF eller VC av misstag. Jag har forsokt att satta stativringen over knapparna med det fungerar bara sadar. En bit tejp hjalper battre.

Priset ar mycket bra och jag kan leva med bristerna jamfort med att kopa Nikon 70-200/2.8 VR E. Den aldre VR2 ar optiskt inte lika bra och "andas" nar du fokuserar nara (fast det gor val ingen i praktiken) och jag rekommenderar att titta pa det som alternativ.

Liknande produkter: Nikon 70-200/2.8 VR och VR2
2017-10-21 Werge

PLUS: Riktigt skarpt redan på f2.8. Tokskarpt från f5.6. Genom hela bilden.
MINUS: Den robusta konstruktionen med metallhölje gör att det väger en del. Men det gör ju Nikon o Canons motsvarigheter också. Det ska ju hålla ihop. Därav konstruktionen.

Jag har saknat ett ljusstarkt 70-200 bland mina objektiv sedan jag bytte till d750 för några år sedan och har helt enkelt inte råd med Nikons nyaste. Efter att ha läst otaliga tester och omdömen i olika forum kan jag bara konstatera att många hade rätt. Toppklass! Mkt bra skärpa och färgåtergivning . Snabb autofokus, även om jag ännu bara hunnit testa det en kortare tid. Gediget byggd. Ska jag klaga på nåt tycker jag Tamron möjligen kunde gjort ett bättre motljusskydd.. Men det är en detalj i sammanhanget.

Liknande produkter: Nikon 70-200mm f2.8 Canon 70-200mm 2.8 m fl.

Pris: 16000
2017-03-22 Leonardi

PLUS: Toppklassobjektiv till budgetpris.
MINUS: En aning motstånd i fokuserings- och zoomningsringarna.

Ett objektiv helt i klass med Nikons 70-200 /2,8E, men till halva priset.
inbyggt ARCA-SWISS-fäste i stativfästet.
Snabb autofokus.

Liknande produkter: Nikon 70-200/2,8E

Pris: 15990

Elinchrom Rotalux Softboxes