Epson Perfection 2580 Photo


Summmering2005-10-20 jontte.d

PLUS: Många funktioner, möjlighet att scanna monterad/omonterat, bildbehandlingsprogramet,hjälpprogramet
MINUS: Remsan fastnar i matningen när man ska scanna omonterat ibland, klarar inte mata när remsan är vikt för mycket, långsam

Har inte någon erfarenhet av andra scannrar men jag köpte denna pga att jag var i behov av en som kunde scanna in dia bilder. Vilket är möjligt på denna modell dels monterade samt omonterade. Som amatör produkt passar den väl säkert alldeles utmärkt bilderna blir bra den är lätt att lära sig. Programen som följer med fungerar bra och hjälp programet är också bra. Problem som jag har märkt under tiden jag andvänt den är att ibland fastnar bildremsan i inmataren vilket kan kännas hemskt när man har förstört några kort eftersom det krävs våld för att få ut den igen. Vissa mörka bilder klarar den inte av att läsa.

Liknande produkter: CanoScan 4200F, 5200F

Köpt hos: Scandinavian Photo
2004-10-25 Joi

PLUS: billig, skannar dior och negativ, mycket nöjd med den
MINUS: har inte hittad nogra minus

har inte testad att skanna neg men dior går det snabt..Bra bildexsempel på hur bra den funkar då kann ni kolla min bilder och spec bilden Övetid I-II och Göteborg och solnedgåg i GBG hamn I-III.
2004-10-22 flutte

PLUS: Prisvärd, lättarbetad princip, kombinerad film/papper
MINUS: Mjukvaran, svårt med böjda kanter på film, lätt oskarp

Grunden för valet var att jag hade en gammal flatbäddsscanner sedan tidigare, och ville ha en kompletterande scanner som jag enkelt kunde scanna negativstrippar om 6 rutor med. Jag har bara 4-5 monterade dior, så det var inte på något som helst sätt ett krav. En fullvärdig scanner hade varit bra & kul, men jag har "bara" max ca 100 rullar film satt scanna, eftersom jag numera får de scannade av crimson när jag framkallar, och beräknar övergå till heldigitalt inom något år, så har prislappen för en sådan varit svår att motivera.

Möjligheten att scanna om existerande scanningar för förstorningar, eller framtagande av information som försvunnit i crimsons scanningar har också varit lite tilltalande. Plus att jag har haft en idé om att lättare kunna avgöra hur jag legat till i exponeringarna; jag fotograferar ju inte dia, så det är svårt att veta.

Det sistnämnda visade sig vara svårare än jag trodde, iom färvändningarna; Scannerns inbyggda autoexponering gör ett långt mycket bättre jobb än jag om jag skulle försöka färgvända manuellt. Kanske kan man lära sig, men ... nä. Färgerna blir bara helvidriga om jag försöker, så scannern får fixxa det.

Tyvärr gör autoexponeringen bilderna "perfekta", vilket innebär att ev. färstick orsakade av exvis inomhusfoto eller eftermiddagssol försvinner. Allting ser ut att vara fotograferat i dagsljus, vilket inte är så roligt alla gånger. Inomhusbilder förlorar lätt sin "dokumentära" känsla. Och jag har upplevt att vissa bilder blir för mörka, men det kan man ju enkelt justera innan scanningen slutförs.

Filmmatningen är - i princip - enkel, men: Negativkanterna får inte vara det minsta krulliga, för då går de inte in. Vänder man dem upp-&-ned, så går de dock in. En nackdel är att den inte scannar hela negativet; Den klipper ca 2mm per sida (!) i autolägena, och i helmanuellläget (där man får själv får markera ut rutorna - nödvändigt vid nattbilder) är previewn inte tillräckligt exakt för att man skall kunna få med hela negativet med automatisk exponering.

Hastigheten kan jag inte uttala mig om; Den stödjer USB 2.0, men jag har bara USB 1.1 på min dator, så jag vet inte hur lång tid det verkligen tar att scanna en bild. Men, vid 2400 dpi, så har jag för mig att jag scannar en strip på ca 15 minuter. Scannern stödjer 4800 dpi i en av ledderna, men att scanna i den upplösningen tar en evinnerlig tid för mig.

Den stödjer 48 bitar färg ut, och det är klart trevligt när man skall göra manuella justeringar. Det går tom att göra rättså kraftiga sådana innan scannerns RGB-mönster börjar göra sig påmint i slutresultatet.

Skärpan tycker jag är ok men inte underbar; Jag jämförde några negativ med resultatet som jag fått från crimson, och crimsons negativ (trots att de var scannade i 1200 dpi) var skarpare, och innehöll mer information i små detaljer. De sistnämnda är dock "lätt skärpta" från crimson. Å andra sidan kunde jag se att crimsons scanningar inte var lika bra i varken färgåtergivning eller exponering. Något negativ hade utfrätta högdagrar i crimsons scanningar, men informationen fanns på negativet, och kunde återskapas i epson-scannern, med lite manuellt pillande på previewen.

Den sistnämnda är värd att nämna, för det verkar vara omöjligt att välja preview-storlek. Jag hade gärna sätt att preview-storleken hade varit iaf dubbelt så stor. Det finns möjligheter att justera levels manuellt, och plockande av vit, svart & gråpunkt i mjukvaran, men det sistnämnda är svårt, tycker jag.

Mjukvaran har tyvärr inget som helst stöd för filmprofiler, och profilstödet rent allmänt är ytterst begränsat. Jag testade att ladda ned vuescan, men den verkar inte förstå att 2580 har en filmmatare i locket.

Skillnaden mellan den här och 2480 är endast locket; Filmmataren i det här locket stödjer strippar om 6. I 2480 så måste man lägga stripparna på glasskivan, och man kan bara scanna 3 rutor i taget.

Jag har kunnat se några "filmmatningsfel" vid scanningen, men de har jag bara upptäckt när jag förstorat bilden in absurdum. Dammborttagningsfunktionen fungerar hyffsat, även om den - som jag förstått det - är en helt mjukvarumässig sådan.

Totalt sett så tycker jag att scannern i stort sett uppfyller mina förväntningar, baserat på hur jag tänkt använda den. Med den prislappen så kan jag överleva att bilderna inte blir lika knivskarpa som kollegans Scan Dual IV, även om jag naturligtvis hade en önskan att jag skulle bli löjligt positivt överraskad. Men det hade varit för mycket begärt till det priset.

Eftersom jag har en flatbäddsscanner sedan tidigare som jag främst använder för kopiering av papper (ej foton), så har jag inte ens testat den delen, men det medföljer program för OCR-läsning mm. Det finns lite småknappar på scannern som automatiskt kan starta viss scanning & sådant, men de fungerar bäst för den oftast inte scannar film.

Liknande produkter: Minolta Scan Dual III/IV, Epson Perfection 4870 Photo, Epson Perfection 2480 Photo

Kundtjänst: Ej behövt. Snabb leverans direkt till dörren.

Köpt hos: www.technikdirekt.de

Pris: 1400

Elinchrom ELB 500 TTL