Plustek OpticFilm 7500i SE


Summmering

Plustek OpticFilm 7500i SE är en 7200 dpi filmskanner med Multi-Exposure för negativ film, Multi-Sampling plus iSRD (Infrared Smart Removal of Defect) för damm- och repborttagning

Med skannern följer LaserSoft Imagings SilverFast 6.5 SEPlus (MultiExposure) iSRD som innehåller funktionerna som Multi-Exposure, Auto Adjust, USM, SilverFast Basic, NegaFix, Selective Color Correction, iSRD, m.m.

Dessutom medföljer bl.a. hållare för 4 monterade diabilder, hållare för remsa med upp till 6 negativ, manual och en väska.2009-06-04 gandhigubben

PLUS: Skarpare än en flatbäddscanner. Väldigt bra till sv/v. Liten och smidig jämfört med en flatbädd.
MINUS: Dammborttagningen fungerar halvbra, men det kan bero på programvaran.(Jag använder Vuescan). Klarar inte 120-film:) Saknar batch-scanning.

Jag hade tidigare tillgång till en Nikon 5000ED, men har fått nöja mig med en Canon 8600f det senaste året. Har saknat skärpan från en riktig filmscanner, så jag slog till på en plustek när jag hittade en till ett rimligt pris. Till nikonscannern använde jag nikons egen programvara. Till de två andra scannrarna har jag använt Vuescan. Silverfast har jag aldrig blivit vän med.
Här kommer en hyfsat ovetenskaplig jämförelse.

- Dia: Nikonscannern ger helt magiska resultat med dia. De bästa filer jag någonsin sett. Hade väl hoppats på ngt liknande med plusteken, men resultatet ser mer ut som skarpare versioner av filerna från 8600f. Ibland ser det ut som om någon målat dit färgerna med en tjock kladdkrita, och mörka områden sotar igen.

- Sv/v-neg: Här kommer plusteken mer till sin rätt. Utan skärpning kommer kornet fram mjukt och fint. Här skulle jag vilja ge plusteken överhanden, men i vissa högkontrastområden har jag sett konstiga digitala artefakter. Nikonscannern känns skarpare, men samtidigt är kornet hårdare och lite mer digitalt. Det här kan bero på inställningarna i programvaran. Resultatet blir iallafall mycket bättre än från 8600f, och den var verkligen inte jättedålig.

- Färg-neg: Förutom dammborttagningen som funkade bättre på nikonscannern,så tycker jag att resultatet från plusteken är fullt likvärdigt. 8600f ger också fina resultat, men saknar den riktiga skärpan. Dammborttagningen på 8600f var inte heller den någon höjdare.


- Sammanfattningsvis så är plusteken tillräckligt mycket bättre än min flatbäddscanner för att jag ska vilja scanna alla viktiga bilder igen.

- Det är ingen Nikon, men för rätt pris kan man ha överseende med det. Jag har å sidan väldigt få dior och plåtar dia väldigt sällan. Men har man mest sv/v och färgneg så kan den helt klart rekommenderas!

Liknande produkter: Nikon Coolscan 5000 ED, Canon 8600f

Kundtjänst: Mkt bra

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 2995
2009-01-09 jan_af_lisö

PLUS: När iSRD funkar så försvinner smutsen fint från bilden.
MINUS: Smutsborttagning mha UV ljus (iSRD) ibland inte fungerar

Jag har stora problem att få iSRD (borttagning av smuts och repor mha UV ljus) att fungera, brukar behöva ta ca 50% extra scanningar och ofta måste smutsborttagning göras utan iSRD vilket ger sämre resultat i form av att tunna, mörka detaljer försvinner.

Bilderna bör också justeras i PhotoShop efteråt för att få rätt nyans och kontrast.

Tar också tid att få scanningar gjorda och måste göras en och en åt gången...

Kan ej rekommenderas. För mig är den en stor besvikelse då jag läste ett antal positiva recensioner innan.

Kommer upp i ca 4 scannade bilder i timmen (effektiv scanning).

Kundtjänst: Fick bra dialog med Silvefast support, men de har inte lyckats lösa mitt problem med dålig effektivitet på iSRD.

Köpt hos: Conrad.se

Pris: 3800
ANNONS