Reflecta DigitDia 4000


Summmering

-Digital ICE - Hardware based Dust-and Scratch removal with infrared sensors and automatically Software correction.
-DigitalROC - Color Restoration; Image Quality will be restored.
-DigitalGEM - Grain Management; minimize grain to restore the image’s sharpness.2005-12-27 MathiasT

PLUS: Smidigt att skanna hela magasin
MINUS: Rätt dyr

Priset inkluderar skannerprogramvaran Silverfast.

Detta var verkligen en bra investering. Det går ruskigt enkelt att skanna större mängder diabilder. Ett magasin om 40 bilder tar 50min-2.5tim att skanna i 1800 dpi, beroende på inställningar såsom ICE m.m. Dessa bilder motsvarar ungefär 4 megapixelbilder. Den klarar att skanna i 3600 dpi, men då tar det naturligtvis längre tid (ca 2h30 för 40 bilder utan ICE, med ICE uppskattningsvis det dubbla).

Har ICE-teknologi som först skannar bilden med infrarött ljus och på så sätt ser damm och repor vilka sedan tas bort digitalt. Mycket gott resultat, men tekniken fungerar inte med Kodachrome och svartvitt, då dessa har en emulsion som IR:en inte ser igenom.
Läs mer om tekniken här:
http://www.asf.com/products/ICE3/Example.shtml

Skannern har ICE3 och den medföljande mjukvaran som är rätt bra faktiskt, har stöd för ROC och GEM (se samma länk).

Har fått frågan om hur mekaniken fungerar - en tysk recension antydde tydligen att den ibland fastnar mitt i magasinen. Skannern fungerar ok mekaniskt. Det händer att bilder fastnar, och det är vanligtvis mycket tunna plastdior eller pappramar. Men så var det ju även förr; att bilderna ibland fastnade på väg in i projektorn. Som jag förstår det så har Reflecta tidigare tillverkat (tillverkar kanske fortfarande) just diaprojektorer, så de om någon borde ha erfarenhet av den mekaniska biten.

Jag har hittills skannat uppskattningsvis 40 magasin och har kanske haft problem med 3-4 st. Men mekanik är mekanik, och jag tror inte att man kan komma närmare än så här...

...sa jag att jag hyr ut den? :)

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 10990

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar