Sigma 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL RF: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan

Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Sigma 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL RF
Recension / Test / Priser / Fakta

Sigma 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL RF

Betyg


(4.11/5)
(baserat på 19 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Tillverkare: Sigma

Produktdata

Produktdata i samarbete med Prisjakt.nu

Allmänt:
  • Konstruktion: Fast
  • Objektivtyp: Vidvinkel
Autofokus:
  • Autofokus-stöd: Ja
    • Inbyggd autofokus-motor: Elektronisk standardmotor
  • Intern fokusering: Ja
  • Manuell fokus i AF-läge (FTM): Ja
Bildegenskaper:
  • Avbildningsskala (1:x): 4
  • Bildstabilisator: Nej
  • Brännvidd (fysisk): 20 till 20 mm
  • Max bländaröppning (vidvinkel-tele): 1.8 till 1.8
  • Max närgräns (vidvinkel-tele): 0.2 till 0.2 m
Dimensioner:
  • Diameter: 88.6 mm
  • Längd: 89.5 mm
  • Produktvikt: 520 g
Funktioner:
  • Allvädersskydd (damm/fukttålig): Nej
  • Stativfäste: Nej
Kompatibilitet:
  • Filtergänga: Ja
    • Filterdiameter: 82 mm
  • Format: Fullformat (35mm)
  • System: Canon EF
Övrigt:
  • Motljusskydd (medföljande/inbyggt): Ja
Länkar:

Recensioner

1 2 Nästa 
David Ågren
2014-10-13 MrRapala91
PLUS: Vidvinkeln (20mm), F/1.8, Skärpan över hela bilden, Kontrast och färgåtergivning från F/4, Stor front (82mm), Byggkvalitén, Skön manuell fokusering, Motljusskydd och objektivväska ingår
MINUS: Vignetting på F/1.8, Lite långsam autofokus och även lite högljudd, Motljusskyddet på mitt exemplar sitter inte fast så hårt, Dålig kontrast och mycket ghosting vid F/1.8

Har länge velat ha detta objektiv, och när jag väl hittade det för en billig peng på ebay slog jag till :) Jag som är väldigt inriktad på stjärnfotografering ville ha en optik med extra vidvinkel och som hade en stor bländare, och Sigma's 20mm F/1.8 var det perfekta alternativet!

Den är bra skarp vidöppen samt även över den större delen av bilden. Det som gör att bilden är dålig vidöppen är inte pga skärpan utan pga kontast och ghosting samt vignetting .Vid F2.8 har mycket vignetting försvunnit och en stor förbättring av kontrast och ghosting i mitten. Däremot lider hörnen forfarande av en hel del ghosting och brist på kontrast. Mitten är superskarp vid F/4 och hörnen börjar bli bättre. Optimala bländaren är F/8. Men men, att ha perfekt bildkvalité på det större bländarna är för mig inte det viktigaste.

Jag visste redan innan jag köpte denna glugg att den presterade som den gör. Inte bästa bildkvalitén vidöppen, mycket vignetting och coma i hörnen när ljusa objekt syns, liksom stjärnor. Men jag ville ha ett objektiv som inte gav samma resultat som alla mina andra objektiv, vilket många tycker är dåligt.

Om du är intresserad av att köpa denna glugg, köp den inte helt ny i Sverige!! Kostar nästan 7.000kr, inte alls värd det priset!!! Försök att hitta en begagnad på ebay eller tradera! :) Jag sparade 4.000kr! ;)

Liknande produkter: Sigma 28mm F/1.8 EX DG Aspherical MACRO

Kundtjänst: Bra.

Köpt hos: Foto-Koeberl-Graz

Pris: 2250
2010-11-12 Steppenwolf
PLUS: Mycket, mycket användbar om man vet hur. Ger ofta intressanta bilder. Bra närgräns och ljusstyrka.
MINUS: Optiskt som bäst medelmåttig utan efterbehandling, svårt att få bra ljusmätning, ömtålig plastkropp, motljusproblem, trist kontrast och färgåtergivning, tar plats i väskan.

Den här recensionen kommer att vara något motsägelsefull. Objektivet är inte speciellt bra tekniskt egentligen, men mycket användbart och ger trots sina brister intressanta och användbara bilder.
Optiskt är det här objektivet ingenting att hurra för.
Skärpan är ok när man bländar ner, men rätt soft på 1.8. Detta är dock inte någonting negativt tycker jag. Använd objektivet antingen helt öppet och njut av det korta skärpedjupet och den softade "drömska" stämningen, eller blända ner till 8-11 för att få skarpa bilder. Skärpan är helt ok nedbländad, men inte riktigt i klass med vad jag är van vid. Ett annat problem med skärpan som jag upptäckt är att skärpeplanet inte verkar vara riktigt plant utan har viss kurvator (?).
Färg och kontraståtergivning kan inte mäta sig med nikons profsgluggar, och kräver så gott som alltid efterbehandling, kan då iofs då bli riktigt bra.
Motljuseffekter är ett problem.

GLUGGEN ÄR UTMÄRKT FÖR: reportage och actionbilder på nära håll och i befintligt ljus. Snapshots. Gluggen är bra för stämningsbilder med kort skärpedjup. Gluggen är bra för bilder som skall återges i mindre format t.ex på webben.

GLUGGEN ÄR INTE OPTIMAL FÖR: Landskapsbilder och bilder som skall återges i större format.

Gluggen är ganska ömtålig, eftersom jag inte direkt daltar med min utrustning har jag lyckats pulvrisera kanten på fästet till motljusskyddet. Detta påverkar inte funktionen på något sätt, men är lite irriterande.

Bilexempel talar vanligtvis tydligare än ord klicka på bilderna för att starta bildspel:
http://lundagard.se/2010/09/13/livat-slag-pa-sjon/ (de bilder som ni ser är tagna på kort håll...)
http://lundagard.se/2010/11/11/fartfyllt-spex-i-ny-kostym/
http://lundagard.se/2010/11/08/harlig-adrenalinkick-att-sta-pa-scen/ (inte alla bilderna... ni ser förmodligen vilka som är tagna med tele)

Liknande produkter: Nikon 20-35 2.8D, Nikon 20 2.8D, Nikon 14-24 2.8AFS, Canon 16-35 2.8 m.fl.

Kundtjänst: Har inte brytt mig om att försöka reparera.
Patrik Häggqvist
2009-04-19 PatrikHq
PLUS: Ordentlig vidvinkel. Hyfsade optiska prestanda.
MINUS: Skulle kunnat vara skarpare. Och snabbare.

Helt ok ljusstark vidvinkel. Lite långsam fokus men det märks ju mest om man är nära motivet. Kör den på både D200 och D700 och det funkar fint på båda. Ger inga raka hörn men det gör mig inte så mkt. Känns gedigen i byggkvaliteten.
Rikard Elofsson
2009-01-16 Jumfer
PLUS: Bra IQ, stor största bländare. Bra mekanisk kvalitet och bra närgräns
MINUS: Stor och tung, knasig omkoppling (på Canon), 82mm filtergänga

Jag ägde den till Canon tidigare (på APS-C) och numer på Sony (FF). Den är inte världens snyggaste glugg direkt och på Canon har den en konstig dubbel-clutch, man måste både dra i fokuseringsringen och slå om en brytare för att byta mellan AF/MF. På Sony finns inte det problemet. Jag köpte den eftersom jag inte har råd med en Zeiss 16-35 men ändå vill ha en ultravidvinkel. Bildkvaliteten är bra på mindre bländare och jag ser det som en bonus att den går att öppna till f1.8

Bra recension finns på http://www.prime-junta.net/pont/Reviews/a_Sigma_20_f1-8/a_Sigma_20_mm_f-1.8.html

Liknande produkter: Canon 16-35, Zeiss 16-35, Sigma 14mm, Canon 14mm, Tamron 14mm

Köpt hos: Cyberphoto
Fredrik Jutfelt
2007-09-09 Fredrik Jutfelt
PLUS: Ljusstark! Bra byggkvalitet.
MINUS: Stor filtergänga.

Trevligt med en snabb vidvinkel!
Jag testade ett par exemplar innan jag hittade en skarp. På 1,8 är den skarp i mitten, vid 2,8 är den skarp överallt. Autofokusen inte så högljudd som folk påstår, tystare än tex Canon EF 50 1,8. Med den här och canon 5D på iso 3200 kan man plåta handhållet i ljuset från ett par stearinljus. Vilken annan kombination fixar det?

Liknande produkter: Finns ingen annan ljusstark vidvinkel. Kanske en 24mm 1,4 men den är ju nästan en storleksordning dyrare.

Köpt hos: privat
Per Sjöborg
2007-09-03 Per Sjöborg
PLUS: Bra närgrän, skarpt, bra med f1,8
MINUS: en aning vinjetering, men bara när jag kör fullformat.

Bra ombjektiv med härlig närgräns.

Aningen vinjetering men det stör inte. Känns välbygt och skarpt. Gillar oskärpan i denna serien från sigma, har ett macro med i samma serie. Båda objektiven är super!

Bra pris om man jämför med canon.

Kundtjänst: ingen

Köpt hos: YFO

Pris: 4500
Per Sjöborg
2007-08-10 Per Sjöborg
PLUS: f1,8, skarpt runt 2,5 och uppåt, motljusskyddet sitter monterat som om det var en del av objektivet, gediget och bra.
MINUS:

Behövde lite mer vidvinkel än 24mm. Skillnaden kanse inte var jätte stor, men den märks så fort det börjar bli lite trångt.

Liknande produkter: 24-105 (jämför med vidvinkel på 24)

Kundtjänst: super.

Köpt hos: YFO

Pris: 4495
Andreas Karlsson
2006-11-13 cabra_se
PLUS: Skarp, kvalitetskänslan, tungt och rejält
MINUS: Långsam autofokus, Stora filter 82mm

Ett bra objektiv med skön ljuskänslighet. Åker fram nu när det är lite mörkare. Kanske aningen långsam autofokus.

Pris: 3000
2006-08-21 StaffanH
PLUS: Skarp, ljusstark, kort närgräns, bra MF
MINUS: Ingen HSM, stor filtergänga

I det stora ett mycket bra objektiv. Det enda som stör mig är den klabbiga omkopplingen mellan AF och MF samt den slöa och ljudliga autofokusen. Fokuseringsringen är bred och har bra känsla så MF är inga problem. Objektivet är soft på full öppning men redan vid f/2.2 är det bättre och från f/2.8 är det skarp. Man kan dock få sköna bilder på full öppning, det korta skärpedjupet på så kort brännvid ger möjlighet till lite annorlunda bilder.

Liknande produkter: EF 20/2.8
rikard marklund
2006-01-09 rikard marklund
PLUS: Ljusstark, skarp, närgräns, pris
MINUS: Stor filterdiameter, ljudlig autofokus, ngt soft på f/1,8

Efter att ha läst tidningen fotos test av denna vidvinkel slog jag till direkt. Den var också så skarp som MTF-testet visade, åtminstone på långa avstånd. På bländare f/1,8 presterade den, så som det i regel är för ljusstarka vidvinklar, något soft skärpa med lite mörka hörn. Köpte senare Canons 20mm f/2,8 USM och gjorde en jämförelse dem emellan. Sigmas vidvinkel var skarpare på långa avstånd medan Canons kom ikapp och förbi på korta fotograferingsavstånd. Canons glugg har float, vilket ska korrigera skärpan så att bildkvalitén blir bättre på alla fotograferingsavstånd. Canons 20:a kändes bättre på flest områden så jag sålde Sigman. Fotar man oftast på långa avstånd och gillar riktigt skarpa bilder så är nog Sigman ett bättre val. Gillar man att gå riktigt nära så är Sigman också ett bättre val eftersom närgränsen är riktigt bra – men då inte lika skarp som Canons. Sedan har ju Sigman otroliga f/1.8, vilket är mer än bra.

Pris: 4300
1 2 Nästa 

Prisjämförelse

Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager.

Prisjämförelse i samabete med Prisjakt.nu

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

1 2 Nästa 
1 2 Nästa 

Ägare

1 2 3 ... 6 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
Efwa 2002-08-20 22:35:01
Torbjörn 2002-11-19 18:59:31
Mr.X 2002-12-05 07:21:53
holo 2003-02-04 00:40:58
Anna Wahlgren 2003-03-16 16:04:19
Görans 2003-04-06 23:48:08
Düring 2003-04-12 11:57:25
davidsson 2003-05-04 15:21:07
eccentric 2003-12-01 23:51:53
Daniel Lindholm 2003-12-02 17:30:41
Bjork 2004-01-27 12:23:06
Mimir 2004-04-27 23:29:33
Eden 2004-05-06 18:32:39
lalin 2004-05-25 23:14:38
allseeingeye 2004-05-27 15:19:21
sorken 2004-05-29 01:30:48
lokner 2004-06-11 14:40:01
olav.karlsson 2004-06-20 11:06:50
TxT 2004-08-10 09:17:57
danielmm 2004-09-24 22:55:49
maarten 2004-10-11 03:51:40
plommonbuske 2004-10-17 13:57:03
EÖhrström 2004-10-23 16:41:20
Niklas.Hjelm 2005-02-05 09:16:44
.JP 2005-02-28 19:13:12
Peter_S 2005-03-09 11:40:13
Erik Höök 2005-04-11 14:17:42
1 2 3 ... 6 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS