Nikon Nikkor 105/1,8 AIS: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Nikon Nikkor 105/1,8 AIS
Recension / Test / Priser / Fakta

Nikon Nikkor 105/1,8 AIS


Summering

Tar 62mm filter. Har fem element i fem grupper. Närgränsen är 1 meter.



Betyg


(4.86/5)
(baserat på 7 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Tar 62mm filter. Har fem element i fem grupper. Närgränsen är 1 meter.

Tillverkare: Nikon

Recensioner

Jonas Andréasson
2016-12-12 Jonas Andréasson
PLUS: Byggkvalitén, Skärpan, Bokén.
MINUS: Tyngden

Byggkvalitén, skärpan, bokén.

Älskar detta objektiv till porträtt fotografering och liknande.
Bildkvalitén håller mer än väl fortfarande trots åldern...

Liknande produkter: AF-s 105mm f/1,4, AF-s 105 F/2,8G micro

Köpt hos: Privat Begagnat

Pris: 2000
2010-12-18 awaw
PLUS: Ljusstyrkan. Skärpan.
MINUS: Motljusskyddet, som är lite flimsigt.

Ja, vad skall man säga? Helt enkelt fantastiskt. Man blir mållös när man ser resultatet.

Köpt hos: Privat
Fabian Gafvelin
2009-04-14 Fabian.Gafvelin
PLUS: Skarp och utan obehagliga överaskningar. Möjligheten att släcka ut för och bakgrund är ovärderlig, och en mycket fin oskärpeteckning gör detta till en given vinnare.
MINUS: 62mm filtergänga istället för 52...men fysikens lagar kan vi inte göra så mycket åt.

Ett objektiv som tyvärr ofta kommer i skymundan för det kortare men ljustarkare 85/1,4.
Ett annat alternativ till denna glugg skulle kunna vara 135/2 om man vill gå ännu lite längre vad gäller bränvidd.

Ett av de få objektiv som klarar av att blåsa rakt igenom AA-filtret på min d40 och ge mig en krispighet jag annars inte får. Skarpare än sin ljussvagare lillasyster 105/2,5. Med denna gluggen vinner jag unjefär ett bländarsteg från 2 till 2,8 men jämförbar prestanda.

Det är inte så mycket mer att säga om den, den beter sig i övrigt unjefär som 105/2,5 men är lättare att fokusera och erbjuder en enastående sökarbild, så pass att 2,5an oftare och oftare stannar hemma.

Motljusskyddet erbjuder inte samma goda skydd som det gör på 2,5an.

Vikten är inte alls så monstruös som jag förväntade mig.

Fungerar helt ok både med försätslins no.5T och med mellanringar.

Mitt pris var ett rån, om ni hittar den här gluggen för mellan 2000-3000 så är det ett kap.

Liknande produkter: Nikkor 84/1,4 MF och Nikkor 135/2 MF

Köpt hos: Privat

Pris: 1000
Leif Eliasson
2009-03-28 Leif Eliasson
PLUS: Skärpa, bokeh, kontrast, byggkvalitet
MINUS: skulle vara avsaknaden av AF.

En otrolig skärpa och kontrast, minst lika bra om inte bättre än mitt 85/1,4. Ett väldigt underskattat objektiv som är ett riktigt guldkorn. Använder det på min D3 och är oerhört nöjd.

Köpt hos: Privat
Martin Hertsius
2008-02-27 Makten
PLUS: Fantastisk byggkvalitet och känsla; skarpt nedbländat och okej redan från f/1,8; balanserar mycket bra på kameran.
MINUS: Redig sfärisk aberration; kromatiska fel vid stora bländaröppningar; lite flimsigt inbyggt motljusskydd.

OBS! Denna recension avser användande på D200, det vill säga inte på FX/FF/24x36-formatet.

[Tillägg 2008-09-27: Omdöme för FX-formatet följer längst ner.]

Det här objektivet är det trevligaste jag haft i mina händer rent byggkvalitetsmässigt. Fokusringen är precis lagom trög men mjuk, och det finns inte tillstymmelse till glapp. Ytan på delarna i kombination med vikten och känslan är helt klart i absolut toppklass. Mycket bättre än många andra Nikkor AI-S, AI och pre AI.
Det inbyggda motljusskyddet är den enda "nackdelen" på den här fronten, då det i utfällt läge är en aning skrangligt, men ändå helt okej. Bra att ha om man inte vill släpa med sig jordens tratt, vilket är vad man behöver för DX-användning.
På D200 balanserar objektivet mycket bra, då det är kort men ganska tungt. Det är en fröjd att hantera det, med "manuella objektiv"-mått mätt.

Den optiska kvaliteten är lite klurig att recensera, då man måste ta hänsyn till en exceptionellt höga ljusstyrkan. Ljussvagare objektiv i samma härad är att föredra om du inte tänker använda största bländare!
Vid full bländaröppning är detaljskärpan förvånansvärt bra, och även kontrasten är fullt godkänd. Emellertid förekommer redig sfärisk aberration, vilket innebär att saker i skärpeplanet får en luddig gloria, trots att de på detaljnivå är skarpa. Detta gör att den upplevda kontrasten är lägre än vad objektivet egentligen presterar, särskilt då vid korta skärpedjup (alltså vid korta avstånd).
Annars finns det en god "klarhet" i bilderna även vidöppet som gör att man med viss efterbehandling gott kan plåta vid f/1,8 om man inte har jättehöga krav.
Bokehn vidöppet är inte särskilt bra, vilket man inte heller kan vänta sig. Oskärpecirklarna får en ljus och hård kant, men med tanke på de perspektiv och motiv man oftast väljer med ett sånt här objektiv så är det sällan ett problem alls.
Bländar man ner till f/2,8 så tilltar skärpan en smula, men det mest påtagliga är att kontrasten ökar markant. Den är nu endast något lägre än för ett modernt objektiv, typ ett 2,8-makro med samma brännvidd. Detaljskärpan ser ut att vara ganska mycket lägre än vad sensorns upplösning tillåter, men ändå är karaktären mycket trevlig. Man skulle kunna säga att det finns en ganska hög mikrokontrast, men inte den där högsta knallskärpan.
Bokehn är vid det här laget avsevärt förbättrad, men den ganska hårt kantiga bländaröppningen kan synas rätt tydligt vid stora kontraster i bakgrunden.
Vid f/4 har skärpan och kontrasten ökat ännu lite till, och jag tror att objektivet presterar maximalt här. Den sfäriska aberrationen gör sig inte längre särskilt påmind, och för att använda ett svåröversatt uttryck så sitter skärpan med ett "snap" som är mycket snyggt. Oskärpecirklarna i bakgrunden är vid denna bländare helt neutrala med tendens till mjuk kant, vilket ger mycket snygg bokeh om man plåtar på nära håll. Bländaren är inte direkt cirkulär, men i och med den mjuka renderingen av kanten på oskärpecirklarna så blir det ändå mycket snyggt även vid hårda kontraster i bakgrunden.
Ett ganska stort problem med det här objektivet är att det ger en ofantlig mängd longitudinell CA, vilket innebär att detaljer bortom och hitom skärpeplanet vid stora bländaröppningar får en "glöd" av lila och grönt. Det syns mest i riktigt hårda kontraster såsom grenverk mot ljus himmel, men vid full bländaröppning kan det störa också när motivet har ganska låg kontrast. Emellertid handlar det om väldigt snäva våglängder och därmed specifika färger, så det går ganska lätt att fixa bort detta i efterbehandlingen utan att bilden i helhet påverkas särskilt mycket.
Motljusegenskaperna är i allmänhet mediokra, men hur ofta använder man en sån här glugg i motljus? Inte särskilt ofta antagligen. Gör man det så kan man räkna med låg kontrast och eventuellt viss "ghosting" på grund av reflektioner mellan sensor och bakre lins. Jag har bara stött på detta ett par-tre gånger, och då när jag haft solen mer eller mindre rätt in i gluggen. Svagare ljuskällor verkar inte påverka särskilt mycket, men ett bra motljusskydd rekommenderas ändå.

Sammanfattningsvis så tycker jag att objektivet presterar bra nedbländat och okej vid full öppning. Men med tanke på den mycket höga ljusstyrkan så är det ett gott betyg. Bokehn är dock väldigt fin vid f/4 och nedåt, och med en bra försättslins kan man få rätt bra makroegenskaper, om än inte lika bra som hos de moderna dedikerade makroobjektiven.

Det här objektivet bör du inte köpa om du bara tänker plåta nedbländat, för det är onödigt stort och dyrt, och ger troligen inte bättre prestanda än t. ex. Nikkor 105/2,5 nedbländat. Vill du däremot ha rysligt kort skärpedjup och/eller plåta med tele i dåligt ljus så är det ett toppenobjektiv. Kvalitetskänslan är underbar, och det är en fröjd att hantera. Räkna med ganska mycket efterarbete för att trolla bort färgfel och låg kontrast vid full bländaröppning bara.

Vad är det värt? Ganska mycket! I och med att utbudet av såhär ljusstarka telen är mycket begränsat så skulle jag vilja säga att om man har användning för ljusstyrkan så kan det vara värt lika mycket som ett nytt makro i samma brännviddsklass, det vill säga uppåt 4-5 tusen spänn. Med tanke på det så är tvåtusen ett fyndpris.

Tillägg: Nu gissar jag bara, men jag tror att den här gluggen skulle prestera enormt bra på FX. Den vinjetterar i stort sett inte alls ens vid f/1,8 på DX, och med lite större pixlar så lär skärpan upplevas som riktigt bra.

--------------------------

Uppdatering 2008-09-27:

Nu har jag utvärderat objektivet på FX (D700), och man kan säga att mina förväntningar har överträffats med råge. Objektivet är skarpt ända ut i hörnen vid full bländaröppning! Vinjetteringen är påtaglig, men inte alls störande för de ändamål man oftast använder objektivet. Detta måste ses som ganska sensationellt, och jag förstår inte riktigt varför detta objektiv inte fått mer uppmärksamhet i relation till exempelvis 85/1,4 AI-S, som av många anses i stort sett lika bra som dess mytomspunna AF-efterföljare. Jag har inte provat någon av 85:orna själv, men av vad jag sett så är 105:an i samma liga.
Vidöppet är skärpan mycket bra, men kontrasten är lite låg. Den "dimma" som syntes på DX är dock knappt synlig, då den sfäriska aberrationen inte gör sig alls lika påmind när objektivet används på FX. Det kan tyckas märkligt och jag förstår inte riktigt hur det fungerar tekniskt själv, men då jag gärna bländade ner till f/4 på DX så drar jag mig inte alls från att plåta vid f/1,8-f/2,8 på FX.
Vid f/2,8 är kontrasten tämligen god, men fortfarande lägre än hos modernare objektiv. Vid f/4 däremot, är objektivet helt fantastiskt. Skärpa, kontrast, bokeh och andra karaktärer är makalöst bra.
Likt en del andra äldre objektiv så syns en tendens till gulstick i bilderna, troligen på grund av glasets sammansättning. Det stör mig inte alls, men någon kan säkert ha synpunkter på det.
Rent praktiskt har jag funnit att en 105:a är det perfekta porträttobjektivet på 24x36, och jag kunde verkligen inte vara mer nöjd. Jag har inte sett maken till prestanda vid denna bildvinkel och ljusstyrka, men då har jag å andra sidan inte heller provat 105/2 DC. Jag kan inte annat än mycket varmt rekommendera detta fenomenala objektiv, som ligger i Nikkor-toppen tillsammans med 35/1,4 och ett par till godbitar.

Köpt hos: Privat
Sture Elgh
2006-04-30 Sture E.
PLUS: Lätt, välbyggt, god kvalitet precis som merparten av Nikons AIS-optik.
MINUS: Det inbyggda motljusskyddet.

Ett skarpt och trevligt porträttobjektiv. Smidigt och lättanvänt, gedigen kvalitet. Minst lika bra som Nikkor 85/1.8

Liknande produkter: Nikkor MF 85/1.8 AIS

Köpt hos: Privat

Pris: 700
Mattias Lundblad
2005-04-07 MattiasL
PLUS: Underbart på alla sätt. Fantastisk skärpa och mekanisk kvalitet. Ljusstyrkan.
MINUS: Löjligt inbyggt motljusskydd.

Jag hade en 105/2,5 som jag verkligen tyckte om. Hittade sen en 1,8 i mycket bra skick och slog till. Ljusstyrka kan man inte få för mycket av. Det här objektivet och PanF+ ger bilder som är otroligt skarpa, har aldrig sett något liknande komma ur min kamera. Vilket porträttobjektiv! Brännvidden är ganska allround, och funkar ofta på konsert, om man inte vill släpa storzoom.

Liknande produkter: Nikkor 85/1,8; Nikkor 85/1,4; Nikkor 105/2,5

Köpt hos: Hegethorns
Eric Ersbacken
2004-08-07 eric_e
PLUS: Fantastisk...
MINUS: vikten?

En klar favorit som alltid är med!

Kundtjänst: Servad i Karlstad för 600kr - nu går det som smort....

Pris: 2000

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
maarten 2004-10-11 03:39:30
joniz 2004-12-08 21:22:56
grande 2005-08-05 16:21:06
pettak 2005-10-14 23:22:00
infanteria 2005-11-23 20:22:45
MartinHe 2006-02-28 09:16:08
Per Persson 2006-05-03 23:25:10
Mellqvist 2007-08-02 21:50:05
sacce 2008-01-08 21:48:46
DrJoke 2008-02-13 12:39:17
Fabian.Gafvelin 2008-06-29 19:39:39
eilif 2009-12-28 17:07:35
Jeckerblad 2010-11-21 22:35:26
brannan 2010-12-18 20:05:31
Erik Birgerson 2014-01-15 23:15:35
Walka 2014-05-15 19:51:38
Jonas Andréasson 2016-04-11 22:31:29
emedin 2017-09-30 14:51:29
jorawi 2019-05-02 18:59:41


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS