Annons

Pentax SMC DA* 50-135/2,8 ED SDM (IF)

Betyg


(4.38/5)
(baserat på 8 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Fredrik Eliasson
2010-02-04 F.Eliasson
PLUS: Skärpan, BYGGKVALITÈN, vädertätningen, AF-motor
MINUS: AF kunde vara snabbare

Ja, då tycker jag att jag använt gluggen såpass mycket att jag kan våga mig på en recension.
Jag tycker den här optiken är mycket bra. Skarp i centern redan på 2.8. Nedbländad ett par steg är den brutal. FÄrger, kontrast och bokeh får toppbetyg av mig.

Den är stor, en riktig pjäs, men den blir aldrig större tack vare internfokuseringen. Den enda nackdelen är väl AF´s snabbhet då, som är nåt sorts mellanting. Den är inte långsam men kunde vara snabbare. Min fokusmotor gnisslar dessutom vid finjustering av fokus, men det verkar vara ett vanligt förekommande fenomen rörande denna glugg.

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=116950

Nu är det problemet avhjälpt dock, jag skickade in den till Kameraservice i Kungsör för byte av AF-motor. Det gick på 1500. Jag skickade den på onsdagen, hade den tillbaka redan på fredagen, lagad och klar. Galet snabbt.

Byggkvalitén är helt fantastisk. Gedigen som få.
På det hela taget ett überskarpt objektiv som presterar ypperligt, vare sig det är i Fjärilshuset i Solna, +25 grader och hur fuktigt som helst, eller i fjällen i -26 och blåst.

Köpt hos: Privat
Kjell Andersson
2009-05-08 Kjell Andersson
PLUS: Skärpa, kontrast, IF, kvalitetskänslan
MINUS: AF inte speciellt snabb. SDM är felbenägen på äldre modeller av det här objektivet.

Första intrycket mycket bra
Har tagit några testbilder och bildkvaliteten verkar helt efter förväntan.
Gediget bygge som utstrålar kvalitet.
AF:en kunde varit snabbare
Speciellt bra att objektivet inte ändrar storlek varken vid zoomning eller fokusering man slipper att det sugs in en massa damm.

Komplettering 2013-09-24:
Efter att objektivet legat oanvänt drygt ett år tänkte jag "damma av det" och då upptäcker jag att autofokusen inte längre fungerar som det skall. AF:en är antingen stendöd eller kryper fram när man fokuserat fram och tillbaka manuellt några gånger, det är inte så lysande för ett DA* objektiv
Kostnadsförslag 1600:- för byte av SDM motor + frakt
Sänker betyget från "Mycket bra" till "Dålig" sånt här skall inte hända på ett amatöranvänt objektiv som är klassat för att vara av bättre klass.

Komplettering 2013-11-14:
Fick en prisuppgift från Kameraservice i Kungsör på 1600:- (plus frakter) och kände inte för den utgiften på ett objektiv jag använder då och då. Dessutom efter ett ivrigt läsande på olikaforum så är det tydligen inte säkert att den nya motorn håller heller. Enligt Pentaxforums enkät var det ca 22% SDM fel på 50-135 och ca 35% på 16-50 objektivet hög felprocent enligt mitt tycke.

Via Pentaxforums forum fann jag en lösning:

http://www.pentaxforums.com/forums/10-pentax-slr-lens-discussion/208353-how-deactivate-sdm-allow-screw-drive-autofocus-da-16-50mm-f-2-8-a.html

Det går rätt enkelt att programmera om objektivet så att det är kamerans skruvmotor som fokuserar i stället, jag prövade med utmärkt resultat och nu har jag ett fungerande objektiv igen, ok det låter mer men det tycker jag man kan leva med. Eftersom SDM på det här objektivet är långsamt så blev det ingen skillnad i fokushastighet heller.
Det är lite trixande att få till "Debug läge" och får fram Debugmenyn i kameran, har man väl löst det går resten enkelt, jag använde min K10D med v1.30 firmware.

Två Pentax SDM objektiv har ju både SDM och skruvfokus för att passa på äldre kameror och dom kan man åtgärda DA* 16-50 och DA* 50-135.

Sen kan man tycka att det är dåligt att Pentax inte tar fullt ansvar för det här, man har förlängt garantin till 3 år men det hjälper ju inte så mycket.

Liknande produkter: Sigma 50-150/2,8

Kundtjänst: Utmärkt

Köpt hos: Cyberphoto
Michael Almgren
2009-04-29 bildmal
PLUS: Ljusstyrka, skärpa och motljusegenskaper samt tyst och vädertätat. Gediget.
MINUS: Lite nervös bakgrundsoskärpa(bokeh) på korta avstånd. Något tungt.

Helt enkelt ett underbart objektiv. De optiska egenskaperna är jäkligt bra. Levererar härlig kontrast och verkar hantera motljus väldigt bra.
Kan kännas något tungt men samtidigt andas det kvalitet.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7995
Calle Fredin
2009-04-02 calle fredin
PLUS: Tyst och stadigt.
MINUS:

Det är klart jag kollar andras omdöme men främst kollar jag resultatet av mitt egna fotograferande och jag är helnöjd. Objektivets kvalitet och känsla berikar mitt fotograferande och då blir också bilderna bra.

Köpt hos: B&H Manhattan, New York.
Ulf Lorandsson
2007-11-20 ulf 1
Det blir bra bilder
Ulf Lorandsson
2007-11-20 ulf 1
PLUS:
MINUS: Man får tänka på skärpan lite extra när det blir mörkt ute

Kan kännas lite tung
Peter Ivarsson
2007-11-18 Peter.Ivarsson
PLUS: Tyst, fin oskärpa i bakgrund
MINUS: Kanske lite klumpig, ganska dyr

Det känns som ett riktigt kvalitetsobjektiv detta. Var först lite missnöjd med ljudet från fokusmotorn men jag uppgraderade min K10D till ver 1,30 och nu kan jag tillgodogöra mig den tysta SDM motorn. Nu snackar vi tyst nämligen...

Jag måste nog egentligen knäppa några "seriösa" bilder innan jag kan riktigt utala mig om kvaliteten på bilderna. De bilder jag tagit hittills i köket på ungarna visar dock helt klart att man kan få till porträtt med riktigt oskarp bakgrund om man vill. Det vill jag...

Jag upplever också att bilderna blir skarpare och med väsentligt mindre brus även på höga ISO.

Funkar bra med kamerans bildstabilisering.

Vet ej hur väl vädertätningen på optiken och kameran fungerar eller hur långt man vågar prova det.

Återkommer med mer synpunkter och ev bilder när jag hunnit knäppa lite mer...

Tillagt 2008-01-06: Idag har jag varit ute och provat väder tätningen. På mitt ex var det inga problem att promenera i snöoväder i ca 1 timme utan att skydda kameran eller objektivet. Det är kul att kunna vara ute och söka motiv när andra måste stanna inne.

Kundtjänst: Inga än så länge

Köpt hos: GP Foto Skövde

Pris: 8200
Peter Jaktlund
2007-09-08 jaktis
PLUS: Tyst snabb skarp och vädertätad
MINUS:

Efter att ha läst att photozone konstaterat att alla nya pentax-objektiv är skräp har jag testat och konstaterat att den är skarp över hela ytan och alla bländare. dessutom tyst och snabb.

Köpt hos: Cyberphoto
ANNONS