Mangrant - Play the man: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recensioner > Böcker & Tidningar > Bildböcker > Mangrant - Play the man
Recension / Test / Priser / Fakta

Mangrant - Play the man


Summering

En bok som vill ifrågasätta mediabilden av män och kvinnor.

Texster av olika skribenter.



Betyg


(5/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

En bok som vill ifrågasätta mediabilden av män och kvinnor.

Texster av olika skribenter.

Tillverkarens produktsida

Recensioner

Fredrik Johansson
2004-08-17 Maverick
PLUS: Bra bilder både tekniskt och innehållsmässigt. Ifrågasättande bildspråk.
MINUS: Många skribenter skriver i egen sak enbart och relaterar inte alls eller mycket lite till bokens bilder.

Boken mangrants bilder av nakna män har en bildstil som är mycket svår att hitta någon annanstans. Enkelt uttryckt kan man säga att fotografen tagit typiska "Slitz-bilder" fast med män i rollen som modell. Det är dessutom väldigt bra genomfört och ifrågasätter den mediabild som finns av både kvinnor och män.

Boken innhåller texter av olika skribenter som för en monolog kring ämnet. För att nämna några så skriver Gydrun Schyman, Mian Lodalen och Christer Lindarw. Här är också bokens stora svagheter. Jag uppfattade många av texterna som att skribenterna passade på att föra fram sina budskap snarare än att resonera kring bilderna i sig och vilket budskap de för fram. En del tycker bilderna och reaktionerna på dem bekräftar deras egna teorier. Jag uppfattar egentligen inte att någon är inne på samma linje som Trensmar. Majoriteten ifrågasätter mediabilden på kvinnan medans Trensmar i sina bilder och sin text ifrågasätter mediabilden av båda könen utan att för den skull fördömma någon av dem. Hur olika feminister kan hänvisa till denna bok i diverse debatter förstår jag inte efter att ha läst fotografens tankar och sett hennes bilder.

Jag uppfattar Trensmans budskap som att hon försöker få det lite mer jämställt och lite mer okej att kliva utanför ramarna för den allmänrådande mediabilden som råder idag. Medans majoriteten av skribenterna verkar se en möjlighet att enbart få bort mediabilden av kvinnan. Trensmar vill utöka möjligheterna för båda könen medans majoriteten vill begrännsa den. Det är åtminstone så jag uppfattar det.

För mig bekräftar boken att bilden mest är en symbol för olika orättvisor snarare än en orsak till dem. Detta då det förs fram diverse fakta om misshandel och annat av några skribenter gällande orättvisor för kvinnor. Medans en skribent visar på de orättvisor som finns för män.

Det finns naturligtvis undantag bland skribenterna. Bl a så är Trensmars egen text givande. Texten ifrågasätter på samma sätt som hennes bilder redan gjort.

För entusiastiska modellbildersanhängare tycker jag denna bok är ett måste. Detta för att ifrågasätta sin egen syn på modellfotografi. Finner man dessa bilder stötande kan jag inte finna andra anledningar än att man som betraktare enbart är ute efter att se lite naken kvinnohud snarare än fina nakenbilder. Visst kan man tycka att nakna kvinnor gör sig bättre på bild än män. Men det är inte anledning till att nakna män på bild skulle vara stötande alldeles oavsett bildspråk.

Mvh
Fredrik Johansson
Alias Maverick

Köpt hos: Biblioteket

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Det finns just nu inga publicerade bilder med denna produkt.

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
Maverick 2007-09-05 21:39:23


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS