Canon EF 50mm f/1,2L USM

Artiklar om produkten


Betyg


(5/5)
(baserat på 16 recensioner)
Skriv en egen recension



2018-02-09 michaeloberg



PLUS: Skärpan
MINUS: Priset

Detta objektiv behöver knappast lovordas nått mer.
Därför säger jag bara *VÄRLDKLASS*

2016-11-07 Tommy Åström



PLUS: Skarpt och mycket användbart.
MINUS: Kanska lite dyrt.

Inga större bekymmer att använda detta objektiv på 1.2. Men jagar du vackra MTF-staplar ska du nog blända ned till åtminstone bl 2.5. Men största bländare är fullt användbar, definitivt är det så. Mitt exemplar är knivskarpt mellan 2.8-6.3. Vid bl 11 kan jag faktiskt se att skärpan blir sämre, kanske beror det på min Eos 5 DS r med sina 50.6 Megapixlar. Sett till skärpan ligger det alltså i topp. Motljusegenskaperna är riktigt bra om du inte måste ha med solen i motivet, då det blir en del oönskade reflexer. Den kromatiska aberrationen är på full glugg klart synbar, men bländar du ned till 2.5 blir det rejält mycket bättre. Förr sa man att; kan nån kan Canon, å det kan de. De har tillverkat ett mycket fint och användbart objektiv, kan tro att det sitter som en smäck på en kamera med en mindre sensor. 50mm ratades förr i tiden ganska bryskt, men enligt många med mig är det en mycket vacker och fin brännvidd som förtjänar sin plats i fotoväskan. Införskaffar du denna pärla så kommer du inte att ångra dig, jag törs nästan lova det.

Pris: 13990

2014-10-04 hilding989



PLUS: Bygg kvalitet. Skärpa, motljusegenskaper. Fin färgmättnad i bilderna Underbar bokeh. Snabb och tyty autofokus.Skapar konst på de stora bländarna.
MINUS: Dyrt, Ingen IS. ( hade vart mumma) Inte riktigt lika skarp som 50 mm 2,5 mackro

Har 50 mm 1,4 , 50 mm1,8 version 2 de båda ger ingen trevlig bokeh och klarar motjus dåligt .. 50 mm 2,5 Macro . är skarp och trevlig med fin bokeh
Denna 50 mm 1,2 lins ger bättre mättnad i färgerna,
autofokus är snabbare.Smutt att kunna fota i riktigt mörka miljöer,
Stora skilldnad i motljus egenskaperna.
Den av ovanstående linser som kommer närmast 1,2:an är 50mm 2,5 macro och den är lättare att ta handhållna bilder med liten bländare och få dem skarpa. Bra bokeh även där
Fantastisk till porträtt och street foto,

Liknande produkter: Inga

Kundtjänst: Ej behövt

Pris: 9000

2014-06-20 Jeroen Hartings



PLUS: Skärpa, kontrast, hudtoner, f/1.2,
MINUS: Priset

Har haft Canon 50/1.8 II, två ex av 50/1.4, nya Sigma 50/1.4 Art, och nu slutligen 50/1.2L. Det har varit en brokig väg med mycket suckar och svordomar. Efter många sköna tusenlappar har jag dock hittat rätt!
Fullkomligen älskar denna pjäs! Stabil och exakt autofokus - inte den snabbaste, men det är ju en del glas som ska flyttas. Väldigt användbar på f/1.2. Nedbländad ett halvt eller helt steg är den riktigt skarp.
Kontrasten och hudtonerna som denna ger är fantastiska, vilket objektiv!
Oskärpan kan användas kreativt, och spelar i en helt egen klass.

Liknande produkter: Sigma 50/1.4 Art (hade en som felfokuserade om vartannat...)

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 14990

2012-09-28 Emil Larson



PLUS: Skärpan, Bokehn, Färgerna, Byggkvalitén, Vädertätning, Kontrast & AF
MINUS: Lite vinjettering 1.2-1.8 (men det är ju väntat)

Jag har ALLTID varit ganska anti en optik som inte är skarpare på 4.0-8.0 än vad t.ex. 50/1.4 är, som i sin tur kostar 1/5 så mycket.. Men nu när jag skaffat mig en så förstår jag varför... Denna optik är den enda (utöver Leica Noktalux) som är byggd för att användas på full öppning.

En extremt trevlig optik som utan tvekan slår allt motstånd på fingrarna på alla punkter!

Liknande produkter: EF 50/1.4

Kundtjänst: Canon är alltid lika trevliga när man är CPU-medlem

Köpt hos: Götaplatsens Foto AB

2012-01-06 jakani



PLUS: Bokeh Skärpan Kontrast Färger Byggkvaliteten Bl 1.2
MINUS: Har ej hittat några (priset för högt)

Helt underbar glugg som jag varmt kan rekommendera efter ett par månaders fotograferande .Kanonobjektiv från Canon

Pris: 14400

2011-09-27 jonas0h



PLUS: Bokeh. Ok skärpa på 1.2. Färger. Vinjettering på 1.2. autofokus (ej snabb men jagar ej). Kvalitetskänla.
MINUS: tung/stor. dyr. svårt sätta fokus (jag har lite bakfokus)

Jag har länge suktat efter toppobjektiven med det där riktigt korta skärpedjupet och den smutta bokeh:n men aldrig riktigt kunnat försvara ett köp då jag är amatörfotograf och student (!). Inför resa till Afrika har jag dock tagit steget, och jag kan säga att jag aldrig går tillbaka.

Man betalar oerhört mycket mer, men allt blir också bättre. Autofokusen är ej svinsnabb, men den sitter och jagar inte. Visst, jag har lite bakfokus men det är nån millimeter och kommer göra mindre skillnad än din omkomponering så jag tror att jag sätter fokus lika ofta handhållet som om det var perfekt kalibrerat. I regel sitter 1 bild av 2-3st :) Bokeh:n är helt underbar, den är inte för mjuk och inte för plottrig, bara ringer in ditt objekt. Skärpan skiljer säkert inte så mycket från 50/1.4, men poängen är att detta objektiv är användbart på 1.2 och det är ju det man vill ha. Vinjetteringen på 1.2 är också superhärlig i min mening, ringar in objektet precis sådär lagom mycket. Objektivet är rätt tungt men viktar sig fint på min 5D. Jag utgår ifrån att objektivet inte alls får samla känsla på en crop-sensor, det är att förolämpa det lite. Färger direkt ut ur kamera är vackert mättade och dynamiskt omfång uppfattar jag som bättre men det kanske är inbillning?

Jag funderade på 85/1.2 men jag vill ha ett walk-around objektiv, och ärligt blir skräpedjupet för kort för min smak på 85. 35/1.4 blir för brett för min smak. 50:an är en perfekt kompromiss, en avskilning som gör att man kan koncentrera sig på bilden, och är mitt enda objektiv.

Jag är sån där som byter objektiv för skojs skull. Men detta defintivt mitt bästa objektiv hittills och jag tror det kommer få vara kvar nån form av rekordtid. Rekommenderas starkt!

Exempelbild:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewlarge.htm?ID=2464737&target=_blank

Tillägg efter 1v. ----------------------------------------

Efter mail från en fotosidanmedlem och fortsatta eftersökningar på internet har jag förstått att objektivets problem med bakfokus är ett känt problem som mycket väl kan vara ett konstruktionsfel som inte går lika lätt att korrigera som fokusproblem vanligen är. Tydligen har flera personer skickat in sina objektiv till Canon utan lycka. Vissa hävdar att detta problemet endast finns hos objektiv gjorda runt 2007 (som det jag recenserat ovan) och att felet korrigerats i senare tillverkningar ex 2010-2011.

För min del ledde detta till att jag åkte tillbaka till scandinavian photo som fått in ett till beggat 50/1.2, men denna gång med produktionsår 2010. Jag testade objektivet snabbt i butik och jag tycker mig ganska tydligt kunna säga att fokus sitter bättre med 2010-versionen. Scandinavian var så service-minded att de lät mig byta objektivet rakt av. Jag står fast vid att problemet inte var så stort, men när man betalar så mycket vill man ju ha ett fullt fungerande objektiv med andra-hans-värde. För mig blev slutet gott, allting gott.

Liknande produkter: Canon 50/2,5. Nikon 50/1.8, 50/1.4. Voigtländer 50/1.5. Leica 35/2.

Kundtjänst: Köpt begagnat, bra service.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 10595

2011-05-31 JohanLinden



Det enda som stör mig är att gluggen bara har 8 bländarlameller.

Köpt hos: Rajala

2011-05-04 oscarv



PLUS: Bilder, färgerna, briljansen. Stabil konstruktion. Vädertätat.
MINUS: Inga dåliga egenskaper som jag hittat i allafall

Fantastiskt objektiv på alla sätt. De eventuella brister som finns går att kompensera med en linsprofil i efterbehandlingen. Underbar.

Liknande produkter: Canon 85/1.2
Canon 35/1.4

Kundtjänst: Köpt privat

Pris: 9000

2011-03-08 JoakimJohansson



PLUS: Den enorma bländaren, dess bokeh, byggkvalitén och bildkvalitén.
MINUS: Kanske för tung för vissa, seg AF vid vissa situationer och vid lågt bländartal, i synnerhet f/1.2.

Ett absolut mästerverk, lagom tung, enormt gedigen byggkvalité som alltid i Canons L-objektiv. Oerhört underbar bokeh i både förgrund och bakgrund. Trots det höga priset för en fast glugg är det värt varenda krona!

Liknande produkter: Canon EF 50mm f/1.8, Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Köpt hos: Hong Kong

Pris: 10.2

2010-12-22 Peter Holgersson



PLUS: Bländare 1.2 samt den vackra oskärpan i bakgrunden - dessutom ett vackert stycke glas o metall
MINUS: Att det inte är skarpare än lillebror EF 50 mm f/1.4 med mindre öppning än 1/2.8

Detta objektiv skapar konst; fin skärpa som avlöses av oerhört vacker oskärpa - särskilt då bakgrunden innehåller belysning med olika färger. Detta objektiv tar man alltid med sig kvällstid och på konserter. Man ser då till att bakgrunden fylls med färger, samtidigt som bländaren hålls större än 1/2.0 :-) Att plåta runt bländare 1/8.0 med detta objektiv känns nästan bortkastat ;-)

Liknande produkter: Canon EF 85 mm f/1.2 L USM II och Canon EF 35 mm f/1.4 L USM

Pris: 15000

2010-10-11 Ulf Linderoth



PLUS: Skärpedjupet är underbart och unikt
MINUS: Finns inga

Objektivet ger möjlighet till att kontrollera skärpedjupet på ett sätt jag inte tidigare kunnat. Skärpa, färger och kontraster är starka sidor men skärpedjupet är det som gör objektivet unikt. Sen är det möjligt att plåta i dåligt ljus utan blixt, det är inte helt fel.

Liknande produkter: Canon 85 1.2 L

Köpt hos: Privat

Pris: 10450

2010-09-02 Peter Holgersson



PLUS: Skärpan med bländare 1.4-2.0, vädertätning, ser snyggt ut på ett 1Ds-hus - alltså kamera-fåfänga gillar det :-)
MINUS: Vinjettering fullt öppen

Tänk att ett normalobjektiv kunde vara så kul att använda - särskilt med bländare 1.4-1.8 som ger personer vars ansikten tittar fram ur den underbara oskärpan! Undrar varför Nikon inte har något liknande? Inte skarpare än EF 50 mm f/1.4 med de mindre bländarna men klart vassare med de större och klart bättre autofocus vid snabba situationer. När det är fint väder tar jag ofta mitt EF 85 mm f/1.2 L II men vid risk för regn eller större krav på snabb focusering alltid detta :-)

Liknande produkter: Canon EF 85 mm f/1.2 L II, Canon EF 50 mm f/1.4

Köpt hos: Kamera Express Holland

Pris: 1325

2010-05-30 Peter Sundell



PLUS: Ljuststarkt, skarp och mycket fin bokeh.
MINUS: Mycket pengar.

Mycket skarp redan på f/1,2 och ger en mycket fin bokeh på min Canon Eos 1D Mark IV.
Det är det bästa objektivet som jag har ägt under mina dryga 20 år i systemkamerans värld.
Toppklass som jag rekommenderar.

Kundtjänst: Något "virrigt" i butiken, men de hade en hög servicenivå och var hjälpsamma.

Köpt hos: Rajala Pro Shop, Stockholm

Pris: 16470

2010-04-03 Khaos



PLUS: Skärpan, färgåtergivningen, stabil, gedigen, skärpedjupet/boken.
MINUS: Det skulle väl vara priset.

Absolut det bästa objektivet jag någonsin ägt, rent generellt.
Stabilt och oerhört kvickt. Kanske inte den snabbaste autofokusen,
men detta objektiv ger oerhört fina bilder med helt otrolig
färgåtergivning. Oerhört skarp redan nere vid f/1.2... och där
man får en bokeh/skärpedjup som inte är av denna värld!

Har man närmare 17.000 kr så är det detta objektiv man ska lägga
pengar på. Så enkelt är det!

Köpt hos: Walters Foto

2008-08-17 Gutta



PLUS: Ljusstyrka. Mycket fin bokeh. Härliga färger!
MINUS: Lite småseg AF. Fokus-skift.

Har inte hunnit använda det så mycket så jag ska försöka skriva en lite utförligare recension senare. Men jag måste säga att jag är positivt överraskad. 50L har fått ganska många glåpord över internet och mina förväntningar var väl lite därefter. Så här långt inga problem. Har hittills inte stött på fokusshiftproblemet(vad jag vet) heller. Den är lite mjuk fullt öppen men man behöver inte blända ner ett helt steg ens för att få riktigt krispig skärpa. Bakgrunderna försvinner härligt mjukt och krämigt och det är riktigt bra stuns i bilderna. Mina första intryck är att den om möjligt är vassare än 35L som jag tycker är fantastiskt bra. Iallafall på de största öppningarna. Nerbländat är de så skarpa båda två så det går säkerligen inte att skilja dem åt ens om man skulle försöka. Den är i klumpigaste laget men det är inte sååå farligt. Motljusskyddet har fått någon ny fästanordning som å ena sidan känns lite slappare men å andra sidan är mer snabbjobbad än de äldre varianterna jag har/haft. AF är märkbart segare än 35L men ändå tillräckligt snabb för de flesta tillfällen. På det hela taget ett imponerande stycke ingenjörskonst som jag hoppas ska leverera många fina bilder åt mig under en lång tid framöver...

*Uppdatering - 2010-11-04*
Efter att ha använt objektivet i några år nu så får jag väl berätta lite om mina erfarenheter.

Den ger, som Helena längre upp beskriver, ofta bilder som gör att utomstående hajar till. Den är inte superskarp fullt öppen men skarpare än ef50/1.4 fullt öppen. Redan nerbländad till 1.6 börjar den bli ordentligt skarpare och jag använder den mycket mellan 1.6 och 2.8.

Canons egen 50/1.4 känns inte som ett alternativ om man vill använda gluggen som jag gör: I svagt ljus på stora öppningar....

Som referens kan jag säga att jag upplever 35L, som brukar anses var riktigt bra och ofta jämförs med 50L av olika anledningar, som marginellt skarpare på de största öppningarna. Men den har en mycket hårdare framtoning i bilderna också. Inte alls samma mjuka goa bilder. Riktigt vad det beror på vet jag inte men det skiljer absolut i färgåtergivning/mättnad iallafall. 35L känns, inte urvattnad, men iallafall färglösare/kontrastlösare än 50L. Båda lider av en hel del CA men den är mycket mer påträngande i bilderna från 35L tycker jag.

//Jerka

2008-03-11 jardis



PLUS: Efter injustering så är skärpan bra, och oskärpan underbar. Stryktålig.
MINUS: Trist att behöva lämna ny utrustning på service.

Får nog återkomma med betyg efter service och injustering av fokus.
Det är inte kul att lämna nya saker på service...(skrivet före service)

Nu efter injustering av fokus både på kamera och objektiv kan jag konstatera att skärpan är kalas. Tappar en del på full öppnng men behöver inte mycket nerbländning för att få till det.
Kommer bli en trogen vän det här.

Stort tack till InterVision i Stockholm för snabb service på hela utrustningen.

Kundtjänst: InterVision Stockholm lovade snabb service och höll det. Bra!

Köpt hos: FotoKungen