Canon EF 28-135mm f/3,5-5,6 IS USM

Artiklar om produkten


Betyg


(4.25/5)
(baserat på 55 recensioner)
Skriv en egen recension



2015-06-15 Hoggen46



PLUS: Oväntat skarpt! Känns relativt stabilt, trots lite glapp här och där. Helt okay omfång Priset!
MINUS: Relativt ljussvagt Ljudlig IS Zoomen faller ut nedåtvänd, saknar zoomlås Snålt att inte skicka med motljusskydd

Förvånansvärt bra för att vara en så gammal konstruktion. Tycker att mitt exemplar är väldigt skarpt. Har visserligen inte hårdtestat det vidöppet på 28 mm, men när jag bländar ner till 8.0 tycker jag att det är i minst samma klass som mitt Tamron 90 mm macro som är känt för sin skärpa. (edit: vidöppen på 28 mm är kantskärpan riktigt kass, blir inte särskilt mycket bättre av att blända ner. Från ca 35 mm och nedbländat är mitt exemplar riktigt skarpt, blir nöjd med väldigt många bilder, men behöver komplettera med en vettig vidvinkel som kompensation)

Konstruktionen är okay, långt ifrån det bästa jag hållit i objektivsmässigt (jämfört med tex Tamrons 24-70 2.8 är det en plastleksak). Dessutom kryper zoomen ut i nedåtriktat läge till och med direkt ut ur kartongen. Men för 1990 kronor på Scandinavian Photo kan jag inte vara annat än nöjd med mitt rese- och allroundobjektiv. Det märks dock att IS:en är av äldre typ och den väsnas en hel del. Har den bara på när det verkligen behövs. Fokusen är dock snabb och bra som anstår en USM-fokus.

Liknande produkter: Canon EF 24-105 f/3.5-5.6 STM (drygt dubbelt så dyr)
Canon EF 24-105 f/4 L (drygt 3 ggr så dyr)

Kundtjänst: Inget behov

Pris: 1990

2010-08-19 The Pilot



PLUS: Allround. Skarpt i de flesta lägen. Relativt ljusstarkt.
MINUS: Dålig kantskärpa vid full bländare och 28 mm. Ganska otympligt. Lite pillig knapp för att skifta från AF till MF. Snålt att inte skicka med motljusskydd.

Köpte det som ett allround reseobjektiv. Jag har nu haft det ett par månader och är generellt sett mycket nöjd med bilkvaliteten förutom vid full bländare och 28 mm då kantskärpan är rätt dålig. Från 35 mm blir det bättre.
Det har ibland svårt att fokusera i dåligt ljus tycker jag, men det går ju att använda manuell fokus i dessa lägen. Objektivet känns relativt välbyggt. Vid full zoom är det dock litet glapp i ytersta ringen.

Liknande produkter: Canon 18-105 mm, Sigma 18-250mm.

Köpt hos: Adorama, New York

Pris: 2300

2010-03-13 toffeltora



PLUS: Bra brännvidsomfång, jämn och bra bildkvalité Bildstabilisering och USM funkar fint.
MINUS: Stor.

Trevligt allroundobjektiv! Fin känsla och bra funktioner IS och USM.

Om du är ute efter ett objektiv med bra kvalité är detta värt en titt. Många bra recentioner.

Köpt hos: Beg

2009-02-08 spufuz



PLUS: Rejält, skarpt, IS.
MINUS: Fokuserar ibland inte alls i dåligt ljus.

Ett rejält steg upp i kvalité jämfört med kitobjektivet 18-55 till 350D.
Skulle dock inte vart fel med 18mm då brännviddsfaktorn på 1.6 gör att 28mm blir lite mycket inomhus ibland.

2009-01-11 Si1ver



PLUS: Hur bra som helst med IS och USM. Bra zoomomfång men bedrövlig skärpa vid 28mm
MINUS: Skärpan är dålig. Kitobjektivet 18-55 is är bättre än denna.

Finns bättre alternativ

Liknande produkter: Tamron 28-75/2,8 XR Di

Köpt hos: Privat annons

2008-09-04 MegaMike



PLUS: Prisvärt, bra IS, tyst/snabb fokusering. Betydligt bättre än de flesta kittar som hakas på paket.
MINUS: Tungt om man inte kör en size på kamerahus a la 40D alt. batterigrepp.

Som ett förstaobjektiv måste jag säga att detta är ett mycket bra val. Bra zoomlängd och trevligt med IS. Jag har haft detta objektiv i 5+ år och det är först nu det känns att det skulle behöva "smörjas" (~15.000exp.). Jag håller inte alls med om att fokus/zoom skulle glappa, i alla fall inte mitt, och jag tycker även att IS'n fungerar helt ok för ett objektiv i denna prisklass. Betydligt bättre än många kompisars kittar. Naturligtvis är det inte som L-serien men ej heller samma pris. Kompletterade detta med 24-105L IS.

Köpt hos: Expert

2008-08-31 Kjell Axelsson



PLUS: Storleken, IS, motsvarar priset.
MINUS: Möjligen skulle den haft f/2,8

Fungerar alldeles utmärkt, mycket nöjd. Storleken är bra och vikten "lagom". Känns stabil och välgjord. Har inte haft några problem med den. IS'en fungerar väldigt bra.
Man får mycket för pengarna..

2008-06-03 Jukkah



PLUS: IS var bra att ha
MINUS: Opålitlig exempel, var dyr att ha, var inte tät

Lite blandade känslor med den här - jag köpte den nytt när min tidigare lens (Canon 28-105) gick sönder och jag behövde ny lens snabbt. Bildmässig jag var nöjd, IS var bra och ha och tyngden/storleken var bra. Men jag tror jag fick dålig exempel, dom fyra år jag anväde lens tog jag den till service tre gånger. Första gången jag bara gjorde årsservice för att vara säker att den håller men i närmaste två år gick den sönder två gånger och jag var tvungen att reparera den. Jag var informerad att man kan inte göra någonting för den, dom "IS-rullar?" blir bara slitna. Också: en har fotad då och då i regent (bodde ju i England) och den här lens var enda som har läckt. Sista tiderna jag märkte också att autofokusen fungerade inte som den borde. Till slut jag använde inte lensen så mycket, gick till digital och hade Sigma 18-50 2.8 istället..

Liknande produkter: När jag köpte: Canon 35-80, Canon 28-105

Kundtjänst: Ja, Canon-service kanske gjorde sin bästa både i London och Stockholm men dyrt blev det...

Köpt hos: London

Pris: 3500

2008-02-22 cheetah1



PLUS: Bra budgetobjektiv, bra skärpa, tyst AF, ISM fungerar bra, bra ljusstyrka i förhållande till billigare objektiv i motsvarande klass. Trevligt zoomomfång för mig som glad amatör också.
MINUS: Glappt i zoomen vid höga brännvidder, och givetvis lär det vara sämre än dyrare objektiv. Jag misstänker att man inte behöver gå upp så mycket i pris innan objektiven blir bättre.

Det här är mitt andraobjektiv, och jag använder det på en EOS 350D och nu även på EOS 300. Jämfört med kitobjektivet 18-55 mm som följer med 350D är det ett stort steg upp, men jag känner som tidigare skribenter att det är lite sladdrigt, zoomen glappar lite, på större brännvidder. Det har bättre ljuskänslighet än vad jag är van vid, så där kan jag inte klaga. Bildstabiliseringen fungerar sämre än vad jag väntade mig, eftersom många säger att den fungerar så bra, men nu när jag har använt den ett tag tycker jag att den fungerar mycket bra. En sak jag slogs över var också hur tyst och snabb autofokusen är, nu tycker jag att objektiv med vanlig AF-motor låter som värsta kriget.
F.ö. dyrt på Expert, som vanligt. Själv kommer jag aldrig handla där, men jag fick det här i julklapp.

Liknande produkter: Canon, Sigma, Tamron och Tokina normal- och telezoomar

Kundtjänst: Inte behövt

Köpt hos: Expert Väla

Pris: 5495

2007-12-03 apersson850



PLUS: Långt zoomomfång, ring-USM, stabilisering.
MINUS: Lite sladdrig konstruktion, låg ljusstyrka vid max brännvidd.

Ett rimligt objektiv i Canons mellanklass. Stabilisering, fokusering med ring-USM och zoomområdet är utmärkt. Detta då inte som allroundobjektiv, utan när man behöver något halvlångt i teleområdet. Motsvarar 45-216 mm på mina digitalkameror, men är ju ett EF, så det duger även på huset för film.
Byggkvalitén är just i mellanklass. Ett bra steg upp från plastobjektiven, men naturligtvis inte i klass med de dubbelt så dyra L-objektiven. Jag tycker det är realistiskt för amatörer.
Köpte mitt i paket med en 40D. Priset nedan anger mellanskillnaden gentemot enbart ett kamerahus.

Liknande produkter: Inga, men tanken var att detta skulle ersätta mitt gamla EF 35-135 f/4-5,6 USM, som trillat i backen.

Köpt hos: Circuit City

Pris: 1300

2007-10-28 Paddrik



PLUS: Blidstabilisator som funkar till viss del, Ligger bra i min hand iaf.
MINUS: Fokuseringen ät lite hög. Lite "sladdrigt".

Bra objektiv med mångsidig zoomomfång.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4590

2007-10-11 Birp



PLUS: Priset
MINUS: Ljusstyrkan, sladdrigheten, storleken.

Funkar väl som den ska antar jag, men efter att ha testat lite riktiga gluggar (L-serie bla) så är den mycket tam i jämförelse. Visste jag det jag vet i dag & inte hade tänkt snålt hade jag satsat på exklusivare glugg.

Den passar bra som allround-glugg, en glugg som hänger med på äventyret utan att vara för mycket i vägen. Men ska man vara riktigt kreativ har den mycket kvar att önska.

Min höll dessutom bara i 3 månader, nu lämnas den in för renovering då autofocusen helt enkelt slutade funka som den ska. Är inte helt säker att den har funkat 100% sen den var ny heller om jag ska va helt ärlig.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4500

2007-09-06 frigo88



PLUS: Bra allroundobjektiv, prisvärt
MINUS: lite för lite vidvinkel, inte tillräcklingt ljuskänsligt

Bra allroundobjektiv mycket prisvärt!
dok. lite för lite vidvinket och inte tillräcklingt ljuskänsligt för min del. Batterigrepp är ett måste till kameran för att få balans i den då objektivet väger 500g.

IS funkar bra vid längre brännvider.

Liknande produkter: EF-S 17-85/4-5.6 IS USM

Köpt hos: Taxfree på flygplatsen i Korea

Pris: 4000

2007-05-21 MGK



PLUS: Bra resultat.
MINUS: Gör min 400D fram tung.

En riktig bra kompromiss glugg. 070807 med batterigrepp blev den rätt ok med fram vikten.

Köpt hos: MGK Data AB

Pris: 4699

2007-03-08 KarlJ86



PLUS: lätt, mångsidig, IS, USM, allround
MINUS: Kanske lite dyr.

Mitt första objektiv jag köpte, visste inte direkt vad jag ville fota, så jag tänkte att jag köper detta som ett allround objektiv. Fungerar utmärkt tycker jag, ett bra objektiv att utvecklas med.

Liknande produkter: Inga

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4995

2007-02-03 Luddsson



PLUS: IS. USM
MINUS: Något tung

IS fungerar bättre än vad jag trodde.
USM gör att den inte låter så mycket. Uppskattat.
Ett överlag godkänt budgetobjektiv.

Kundtjänst: Trevlig

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 4295

2007-01-30 rastapopolus



PLUS: Skärpan, IS
MINUS: Något glappt vid full zoom

Ett bra allroundobjektiv som går att använda i de flesta lägen. IS fungerar mycket mycket bra och jag har svårt att se mig själv köpa fler objektiv utan den funktionen. Skärpan är inte mycket att säga om, den är riktigt bra sett till den peng man lägger ut. Enda nackdelen är att det känns lite glappt på full zoom.

Kundtjänst: Kunnig personal som är otroligt bra att göra med.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4395

2007-01-25 andy57



Mycket bra objektiv gillar ism tar bra bilder

Köpt hos: Dustin Home

Pris: 3850

2007-01-16 sikis



PLUS: Snabb focus,Smidigt men ändå rejält
MINUS: Lite liten vidvinkel

Mycket nöjd med objektivet, lätt att ha med, känns rejält med ett bra zoom omfång, kanske lite liten vidvinkel om man ska påpeka nåt.Ett mycket bra allround objektiv, för bra pengar. fin skärpa och bra färger. IS:en funkar utmärk i lite mörkare miljer,

Liknande produkter: 24-105 4L

2006-12-22 tvander



PLUS: IS USM, bra allroundobjektiv, mycket för pengarna
MINUS: Har för lite erfarenhet för att yttra mig

I like :)

Har inte heller haft några problem med att zoomen åker ut av sig själv.

Köpt hos: Beg

Pris: 2500

2006-10-09 Xorxe



PLUS: IS, zoomomfånget
MINUS: Lite plastigt men fullt acceptabelt

Behövde en bra normalzoom, gärna med bildstabilisering, och pengarna räckte inte upp till Canon EF 24-105/4L IS USM eller Canon EF-S 17-55/2,8 IS USM. Fick bli denna glugg istället, och är hittils mycket nöjd.

Tyst, snabb och välfungerande IS gör den mycket användbar.
Bildkvalitén är helt klart godkänd om man bara aktar sig för min/max zoom områden, och gärna bländar ner ett par steg om möjligheten finns.

Köpte den begangnad för 3700:- inkl. filter och motljusskydd. För de pengarna känns det som mycket optik för pengarna.

Liknande produkter: Tamron SP AF 28-75/2,8 XR Di, Sigma EX 18-50/2,8 DC

Pris: 3800

2006-09-22 PoNari



PLUS: IS, Skarp, inte långsam AF
MINUS: Tung (över 600g), inte snabb AF

Ett stabilt objektiv som funkar kalas. Vissa har problem med att zoomen åker ut, men inte jag. Köpte det av en från fotosidan.se ink. motljusskydd o skyfilter. Man kan ta skarpa kort på frihand ner till 1/30sek tack vara IS.
Den gjorde min 350D ruskigt fram tung så det fick bli ett batterigrepp osså. Det var nog lika bra, man vill ju inte lägga pengarna på hög =)

Köpt hos: Privat

Pris: 3500

2006-08-27 bsod



PLUS: Pris, skärpa, IS
MINUS: lite billigt byggd

Prisvärd zoom med mestadels utmärkt skärpa. Tröttnade på kitobjektivet till min 350D, helt annan klass på bilderna nu. Har inte haft ngt problem med att zoomen släpper när man bär den, men ger kanske ingen kassaskåpskänsla speciellt när zoomen är på längsta brännvidd. IS är suveränt, skarpt med 1/30 och full zoom.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4889

2006-06-16 Robert F



PLUS: Skärpa, USM, IS
MINUS: Inget

Suveränt objektiv och mycket skarpt

Köpt hos: Ritz Camera, USA

Pris: 4000

2006-04-01 Rocksteady



PLUS: IS, USM, Känns gediget, frontlinsen roterar inte, bra "semesterglugg"
MINUS: inget direkt vidvinkel, inget direkt tele för vissa ändamål

Bra alternativ till kitgluggen. Väl fungerande IS. Tyst AF iom USM. Skarp när man bländar ner något.

Liknande produkter: 28-105mm 3,5-4,5 USM

Köpt hos: Privat, begagnat

Pris: 3500

2006-03-07 FotoStieg



PLUS: Fin optik, tyst , smidigt. Känns bra
MINUS: Motljusskyddet inte ingick i priset.

Tyckte inte 15-55mm som ingick i kamerakittet 300D var bra Sökte ett objektiv som skulle passa mig bättre Och efter läst recentioner här på FS, bestämde jag mig för detta. Fick det för en vecka sedan och provat det i alla möjliga miljöer och ljus. Och jag har inte blivit besviken. Synd bara att motljusskyddet inte ingick i priset, 245 kr extra.
Cyberfoto var 130 kr billigare men köpte det nu hos Scandinavian Photo.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4995

2006-03-04 Ollof



PLUS: IS
MINUS:

mycket bra optik (på f8)

Köpt hos: Björns foto

2006-01-31 danteman



PLUS: IS, snabb AF, bra bildkvalité.
MINUS:

Mycket trevligt objektiv som ofta sitter på. Fungerar i många sammanhang och ger "alltid" bra resultat.

Köpt hos: privat

Pris: 3500

2005-10-29 Eriksson_Magnus



PLUS: Priset, skärpan, IS
MINUS: Ljussvagt

Köpte denna eftersom kitobjektivet som följde med 350d var kass. Denna har jag monterad som standard objektiv och den fungerar perfekt. AF jobbar tyst tack vare USM. IS fungerar över förväntan, inget att klaga på. Ett minus är att motljusskyddet (som inte ingick) redan efter ett par veckors användade nöttes ned, så nu "låser" den inte när man ska montera det, dåligt med tanke på det hutlösa priset. Kan verkligen rek. detta objektiv.

Köpt hos: Dustin Home

2005-10-28 Proudfoot



PLUS: Litet smidigt tyst djur märker inte att det surrar eller dyligt.
MINUS: Käns lite glappigt samt väldigt trögt manuel skärpering

Gillar objektiket för att det är litet sticker inte ut så mycket, så att sägandes folk och fä blir inte så rädda att pormaskerna skall synas. Tycker själv att det är ett bra allround objektiv som man alltid kan ha på kamran. Hade dock önskat ett 28-300 IS USM men det var mer än vad plånboken tyckte.

Liknande produkter: Bestämde innan köpet att denna gång max två objektiv och endast orginal.

Köpt hos: Dustin

2005-08-06 pehter aka ibbe



PLUS: Bra allround. IS. Snabb och tyst
MINUS: Visst glapp märks i zoomen, lite trög zoomring.

Köpt begagnat tillsammans med polfilter och motljusskydd.
Perfekt kombo med 350D för mig med motsvarande 44-216 mm. Lite stort men ger viss stabilitet då.
Inget zoomkryp på mitt ex men lite trög i zoomen, lite svårt att finjustera tex.
Att zoomen är lite glapp verkar inte påverka bildkvaliten Objektivet är inte superskarpt men fullt tillräckligt för de flesta köpare.
Tyvärr drar IS-funktionen en del kräm från batteriet men det är det värt.

Kundtjänst: Inga

Köpt hos: privat

Pris: 3500

2005-03-30 kyrkbymannen



PLUS: Otroligt gediget objektiv. Bra allround, hygglig zoom och ändå användbart på kortare avstånd. Image Stabilizer!
MINUS: Inga faktiskt... hittar inte en enda punkt att ens yppa negativt om!

Bra ljuskänslighet, snabb USM motor ger en supersnabb skärpa, iallafall tillsammans med Canon D20.
Image Stabilizern är kanon när skruvar på lite zoom, den fungerar verkligen och man kan ledigt frihandsfota med maxzoom om det är ljust ute. Sen är det kvalitetskänslan som är helt suverän på detta objektiv, nästan lika tungt som själva kameran! Rekommenderas varmt att komplettera det bundlade 18-55 objektivet som följer med Canons Digitala spegelreflex kameror.

Liknande produkter: Tittade på Sigma, men jag har hört så blandat om dom objektiven så jag släppte tanken relativt snabbt.

Köpt hos: www.frenty.nu

2005-02-12 porsche



PLUS: Bra mekanisk funktion
MINUS: Skärpan hyfsad

Jag gillar verkligen det här objektivet, bra zoom-område för en digital slr(45-215mm typ).
Inga mekaniska problem på mitt exemplar, allt sitter fast och Is-funktionen är oklanderlig.
Skärpan är dock ej på topp, jämför iofs med ett 50mm 1.4 men jag tycker att ett 5000:- objektiv borde leverera lite till.

Köpt hos: privat

2005-02-05 David-Lönnberg



PLUS: Snabb tyst autofocus intern focusering!
MINUS: Inte superskärpa!

Bra standardzoom! Köpte denna istället för Canons EF-S 18-55mm zoom som följde med i kitpaket med Canon EOS 20D. Heller inga problem med att zoomen åker ut när man lutar kameran framåt

Liknande produkter: Canon EF-S 17-85mm IS USM

Köpt hos: Expert Gislaved

Pris: 6000

2004-10-15 lena@alea.se



PLUS: Bra allround objektiv som passar till de flesta tillfällen. IS funktionen ett plus.
MINUS: Relativt stort och tungt, men ligger å andra sidan stadigt i handen!



Köpt hos: Fotohandlare i Amsterdam

Pris: 6000

2004-07-29 Torbjörn



PLUS: IS, brännviddsomfång
MINUS: Mekanik, dålig känsla i fokuseringsringen

Jag håller med de flesta tidigare recensenter angående de positiva omdömena.
Jag har haft objektivet i ett och ett halvt år, och har upptäckt en del nackdelar. Jag är främst tveksam till den mekaniska kvalitén. Zoomningen går lite "hackigt", och det är lite svårt att finjustera brännvidden.
Jag tycker att det är störande att fokusringen inte har några ändlägen, nu känner man knappt när man vrider förbi ändlägena. Eftersom objektivet är ganska ljussvagt kan det därför bli svårt att ställa in skärpan manuellt.
I 135mm-läget glappar den främre delen en del, vilket inte känns så gediget. Det har dock inte gått sönder än...

Trots dessa negativa omdömen ger jag objektivet en fyra i betyg pga användbarheten som "semesterobjektiv". Skall man ha ett mer gediget objektiv får man försaka brännviddsomfånget.

Köpt hos: Privat, begagnat

2004-06-20 mekstrom



PLUS: Bra skärpa, zoomomfånget, bildstabilisering
MINUS: Kvalitén

Har nu använt objektivet i två år under bla fjällvandring och en resa till Peru. Skulle vilja sätta ett högre betyg på objektivet då det har många trevliga fördelar. Fotoresultatet blir riktigt bra även om det inte når upp till L-objektivens klass. Macro-läget ger bra bilder om man undviker 135mm läget. Bildstabilisatorn fungerar utmärkt förutom att man inte får glömma att stänga av stabiliseringen då kameran sitter på stativ. Någongång då jag glömt detta har bilden blivit rejält oskarp.
Anledningen till mitt låga betyg är mekaniken. Objektivet är numera så glappt att jag måste få det reparerat (någon som har ett tips på bra verkstad?). Jag har även fått in en hel del damm inne i objektivet vilket jag inte sett på andra objektiv jag använt.

Kundtjänst: Inte när det gäller detta objektivet, men har haft inne en kamera och ett annat objektiv för reparation hos Canon IT service under hösten och våren med orimligt lång väntetid (> 3 månader)

Köpt hos: Hegethorns Foto AB

2004-06-13 Stingray



PLUS: Skarp, IS, Tyst och snabb AF
MINUS: Något stor och tung

Köpte en 300D med paketobjektivet i höstas och köpte till det här nu. Vilken skillnad! Paketobjektivet är litet och behändigt och detta är relativt stort och tungt, men ger en fantastisk skärpa.

IS funktionen fungerar väldigt bra och 'klistrar' fast motivet. Man kan nästan inte få till någon oskärpa i bilderna överhuvudtaget pga att man är skakig på handen. Synd bara att man inte kan stänga av finessen separat för horisontalt/vertikalt vid panorering.

Objektivet skuggar inte den inbyggda blixten på 300D, motljusskyddet gör det däremot.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4995

2004-05-28 Lars Johnsson



PLUS: IS, Hyfsat skarp, Liten & lätt
MINUS: Dåligt byggd, Ljus-svag

Ett ganska dåligt byggt objektiv som är hyfsat bra i optiken. Ganska prisvärt.

Köpt hos: Bangkok, Thailand

Pris: 4000

2004-02-25 jay73



PLUS: IS, USM, bra känsla.
MINUS: lite tung. men om man har batteri grepet blir det bättre balans på kameran

Mycket nöjd med gluggen. Har inte upplevt att den åker ut som någon tidigare recensent. Passar jätte bra ihop med Eos 30:n.

Köpt hos: Canon U.k. Outlet

Pris: 3757

2004-01-19 hans_david



PLUS: Snabb AF, tyst, skarp, IS, prisvärd
MINUS: Billig mekanik

Perfekt alroundobjektiv som alltid kan vara på kameran. Kameran (en EOS D30) fokuserar mycket snabbt och exakt med objektivet och objektivet låter inte mycket.

IS hjälper till en hel del (ca 2 bländarsteg). Behöver inte bry sig så mycket om slutartider, utan kan lägga krutet på att fotografera. Glöm inte att stänga av IS när man fotograferar med stativ.

När man bär kameran i rem åker objektivet gärna ut till 135 mm läget vilket gör kameran framtung och lite obekväm.

Man får mycket objektiv för pengarna, helt klart :)

Liknande produkter: Finns egentligen ingen konkurrent

Kundtjänst: -

Köpt hos: Privat

2003-10-10 peter_wahlström



PLUS: Lagom omfång, skarp, IS fungerar kanon!
MINUS: Plastig och billig känsla. Dyrt att köpa till motljusskydd som inte följer med. ljusstyrkan.

Det här måste vara en glugg där Canon har lagt vartenda öre på optiken för att sedan inte ha något kvar till konstruktionen; väldigt plastig och billig känsla. Dock väger den optiska prestandan upp och gör objektivet till ett, för pengarna, väldigt skarptecknande objektiv. Dessutom kul med IS som verkligen fungerar bra tycker jag! Ljusstyrkan kunde varit bättre, men man får väl vad man betalar för.

Liknande produkter: 28-105 USM

Köpt hos: Privat

2003-08-18 kiddie



PLUS: bra omfång, IS
MINUS: lite plastig, inte speciellt ljusstark

Jag kör denna optik som allroundlins för min EOS 10D. Det enda man missar är vidvinkel då objektivet motsvarar typ 45-216mm med 10d'ns förlängning.

Tyvärr är den inte så ljuststark som man skulle vilja men när man inte har råd med en L-serie så får man leva med det. Tillsammans 10D'n är det lite för klen bländare för att kunna ha ett litet depth-of-field för exempelvis porträttfotografering.

Summa sumarum så tycker jag det är en bra allround-optik för EOS 10D och man får mycket för pengarna. Helst bör man väl komplettera med en optik för porträtt typ 50mm/1.4 och sedan en vidvinkelzoom.

Jag köpte den sommaren 2003 i NY för $399 (motsvarade typ 3200:-). Fotogrejer är MYCKET dyrare i sverige och ska man köpa dyra saker kan det löna sig att köpa den utomlands och få en resa på köpet.

Köpt hos: adorama.com

Pris: 3200

2003-07-20 dsmannen



PLUS: Mycket objektiv för pengarna, fint omfång, hyfsat skarp, snabb af, bildstabilisering!
MINUS: Zoomen kan glida iväg lite i vissa lägen, plastigt.

Ypperligt allroundobjektiv, speciellt om man använder ett analogt hus. Bra skärpa, finns dock vassare zoomar. Vinjetteringen godkänd, skärpan vid 28mm kunde vara lite bättre, den är dock mycket bra kring 50-100mm. Bildstabiliseringen gör optiken väldigt flexibel.
Skulle gärna se lite bättre ljusstyrka än 5.6 vid teleläget.

Liknande produkter: EF 28-105/3.5-4.5

Köpt hos: Scandinavian Photo

2003-04-25 marie_flikkan



PLUS: väldigt bra objektiv! passar i alla situationer
MINUS:



Köpt hos: kameradoktorn

2003-04-06 Niklas Arnfelt



PLUS: Hyfsat skarp, snabb AF, IS
MINUS: Plastig, lite "sladdrig", dålig ljusstyrka

Köpte det här objektivet till min 10D, men sålde det och -köpte ett 28-70/2,8L i stället vilket jag inte ångrar. Visst är 28-135an ett bra objektiv men jag saknade den där lilla extra skärpan som jag får ut med 28-70an. Tycker att 28-135an har lite för dålig ljusstyrka för att passa mig. Ok, den har IS men det hjälper ju inte om man ska fota något som rör sig. Då är det snabbare slutartider som gäller.
Det är ett bra objektiv i sin klass, men det finns bättre.

Liknande produkter: Canon 28-70/2,8L

2003-04-06 sagan



PLUS: Snabb AF, skarpt (för sitt omfång), IS och USM fungerar perfa.
MINUS: plastig..mekaniskt tveksam..zoomen hade gärna fått vara åt andra hållet..vrida åt höger istället för vänster m.a.o

2003-01-30 Kanngard



PLUS: IS, zoomomfånget, byggkvallitén, ständig manuell fokus, tyst & snabb AF.
MINUS: Skymmer inbyggda blixten på EOS 30/33, vinjetterar vid 28mm, zoomen kan kännas lite sladdrig.

Köpte denna i paket med EOS 33, tack vare kommentarerna här på fotosidan, annars hade det nog blivit 28-90, vilket är tur att jag inte valde, för denna zoom är verkligen bättre. Dels så är zoomomfånget större, samt att man får IS och kan fotografera på fri hand där det är gränsfall till att man behöver stativ, men även så är fokuseringen bättre om man behöver fokusera manuellt. Lite minus är väll storleken mot 28-90, samt att objektivet skymmer den inbyggda blixten, men det är jag i princip lite glad över, för det fick mig att få motivation till en extern blixt, vilken verkligen gjorde skillnad! Tack vare zoomomfånget så är detta ett perfekt objektiv att ta med när man inte har plats för fler än ett objektiv. För de som är i funderingar på att köpa ett paket med EOS 30/33, överväg att köpa detta objektiv istället för 28-90 för det är verkligen skillnad!

Liknande produkter: Canon: 28-90 USM, 28-90 DC, 28-105 USM

Köpt hos: Scandinavian Photo

2002-12-13 Jalong



PLUS: Bildstabilisator och bra zoomomfång,
MINUS: Stor, skuggar inbyggda blixten

Håller med föregående resencenter i det mesta och lämnar ett mer personligt omdöme. Är för mig den perfekta allroundzoomen som jag lätt kan slita upp ur min toploadväska och snabbt fånga de flesta motiv med. Har nu använt den både i fjällen och i kaotiska asiatiska städer och kan faktiskt inte tänka mig något annat jag hellre skulle vilja ha som standard på kameran, dels för det hyfsade zoomomfånget, dels för bildstabilisatorn (IS). Tror jag skulle missa många ögonblicksmotiv om jag köpte en "proffszoom" med mindre brännviddsomång, och skulle också i många miljöer känna mig nervös om jag började vifta med en sådan. Tänker istället behålla denna och satsa på att efter hand bygga upp en samling fasta objektiv från vidvinkel och uppåt, vilka är små&nätta och kan plockas fram när tiden så medger. IS är superguld, och jag tar knappast en bild utan att använda mig av det eftersom jag alltid strävar efter rejält skärpedjup. Enda nackdelen med objektivet är att det kan se "imponerande" ut, speciellt med motljusskyddet på, och således väcker viss onödig uppmärksamhet. Försökte ta en bild på en gatuförsäljerska i Kina, med resultatet att hon handlöst kastade sig i skydd innan jag fick iväg bilden. Skall på pappret vara som bäst mellan 50&100mm, men kan inte påstå att jag spontant har reagerat över någon oskärpa eller distortion på de andra brännvidderna. Har inte suttit och letat efter defekter och tänker inte göra det heller eftersom detta objektivs användarvänlighet slår ut ev. sådana. Skuggar tyvärr den inbyggda blixten på min EOS 30 och det känns också lite lealöst när man hanterar det, men har efter två års användande inte råkat ut för någon malör. Gick en lång omväg innan jag fastnade för 28-135, via en Sigma 28-105 och en beg Canon 35-135 USM, vilket kostade slantar, och det bara för att jag var för snål för att köpa denna superba mojäng från början. Är också glad över att jag inte föll för frestelsen och köpte en superzoom från Tamron. Slutomdömet är en klockren femma eftersom det passar mitt fotograferande så obsalut ferpekt.

Uppdatering 2005-09-06:
Använder den fortfarande flitigt, men nu börjar den bli sliten. Autofokusenheten fick bytas ut för tag sedan. Kostnad 1700 kr. Kanske inte bra investering? I övrigt har den tålt snart fem års användande. Ämnar fortsätta fota med den så länge den funkar, men lägger den av nu lär den hamna på hyllan och inte på verkstaden.

Liknande produkter: Sigma 28-105, Canon 35-135, Tamron 28-300

Köpt hos: Scandinavian Photo

2002-09-27 Per Flodberg



PLUS: Tyst, bra zoomomfång, skarp, snabbt, IS.
MINUS: Sladdrigt, något plastigt.

Perfekt allroundzoom med bättre skärpa än de flesta objektiven som brukar följa med när man köper en kamera. Stabilisatorn fungerar riktigt bra (behöver ej använda grovkornigare film). Det är dock lite plastigt och vill gärna åka ut i 135mm-läget när man går med kameran hängande på axeln. Vill man ha ett motljusskydd är detta löjligt dyrt,350 spänn, borde ingå kan man tycka.

Köpt hos: Björns Foto & Video i Varberg

Pris: 5995

2001-12-25 skelett



PLUS: Tyst & snabb AF (USM), stabilisator (IS), asfärisk lins, intern fokusering, manuell fokusering prioriterad i design och funktion
MINUS: Aningen klumpig, dyra filter, stor vinjettering, inte vidare ljusstark(?)

Jag håller med om alla bra omdömen, så jag hoppar över dem.

Diametern är jobbigt stor. Tänk på att om ni använder inbyggd blixt så kommer den med största sannolikhet att skuggas av linsen. Jag var tvungen att köpa en blixt. Kör man med motljusskydd så är det bara fullstora blixtar som fungerar, glöm t.ex Metz halvstora. Diametern bidrar också till dyra filer.

Ordentlig vinjettering i vissa lägen. Det blir både mörkare och suddigare. Kolla MTF-diagramet.

Den är lite mörk pga bildstabilisatorn, speciellt med tanke på den stora diametern. Tänk på att du inte kan använda stabilisatorn som om linsen var ljusare eftersom längre slutartid ger andra effekter.

Liknande produkter: 28-200

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 6000

2001-12-20 makke



PLUS: Tyst, IS, snabb, skarp
MINUS: Håller med vissa av de andra att det är lite sladdrigt och kan åka ut i 135mm läget när man har den hängande nedåt.

Mycket bra objektiv, Ångrar inte alls att jag köpte det här istället för det billigare 28-90? eller vad som standard förljer med EOS30 i fotobutiker. Det är ett mycket bra allround objektiv. Den är verkligen tyst, den kan surra lite när man kör IS, men då tjänar man ca 2 steg. Sen måste jag hålla med om att 72mm i filterdiameter är lite för mycket. det är dyrt med ngra ynka filter...

Köpt hos: Expert Eggeborns V-ås

2001-10-15 frapp



PLUS: Snabb,säker och tyst autofokus.
MINUS: Zoomen är sladdrig. Plastigt.

Ett mycket praktiskt och mångsidigt objektiv. Skärpan är mycket bättre än på de vanliga superzoomarna typ tamron28-200. Jag stör mig rätt mycket på att Zoomen glider ut av sig själv när man riktar kameran neråt utan att hålla i zoomringen. Jag tycker även att det känns lite plastigt och odistingt i mekaniken om man ska vara lite kritisk. Kasst att motljusskydd inte ingår när man köper ett objektiv för 6000:-(måste köpas till för 350:-!) Men övergripande; ett super objektiv!

Tillägg: Vet inte om fler har haft problem med detta, men min autofocus gick sönder sommaren -02 dvs efter två års användinge. Kostade ca. 3000 att laga.

Liknande produkter: Sigma har ett 28-135 utan Bildstabilisator.

Kundtjänst: ?

Köpt hos: Foto&Elektronik

Pris: 6000

2001-10-12 Pär-Joel Utsi



PLUS: Tålig - Kompakt - Snabb & tyst AF - IS - Ickeroterande front
MINUS: 72mm diameter [dyra filter] - Något oskarp längst ut

Den perfekta semestergluggen. 28-135an är ganska kompakt byggd och tål en hel del stryk. Ljusstyrkan är ok och skärpan väl godkänd kring bländare 8, åtminstone upp till 100mm-läget. Längst ut (135mm) så blir jag ofta besviken på skärpan, men kan inte klaga egentligen. Så länge man vet hur denna glugg presterar i olika lägen så funkar den finfint. Image Stabilizer-funktionen är mycket bra, man tjänar alltid minst 1 steg. Men jag gissar att den drar lite extra batterier och så skakar bilden alltid till när den drar igång, plus att den ger ifrån sig ett svagt surrande. Men jag skulle absolut inte vilja vara utan IS.

USM är snabbt och tyst som vanligt. Fokuseringsreglaget sitter bakom zoom-greppet och man kan korrigera AF:en manuellt utan att slå över till MF. Inga delar rör sig vid fokusering, vilket är skönt när man använder vissa filter. Men diametern på gängan är 72mm, vilket innebär att man får betala lite extra för alla filter, plus att många kameraskygga djur och människor ryggar tillbaks extra mycket inför denna glugg. Å andra sidan kan det ju många gånger vara ett plus med en maffig lins.

I övrigt så tecknar 28-135an en fin oskärpa och släpper in ganska lite ströljus med tanke på vad den kostar. En lite dum detalj är kanske att motljusslyddet nästan helt omöjliggör zoomning när det sitter bak-och-fram, hur ofta det nu egentligen sker. Annars så kan jag bara säga "Heja Canon".

2001-10-04 Peter



PLUS: Tyst, Snabb, Skarp, Smidigt, Bäst
MINUS: Enda minuset är att objektivet kan fara ut i 135mm läget när man går.

I det närmaste en så komplett gugg man kan få för rimligt pris. Jag har inte hittat en liknande lins hos någon annan fabrikör. USM gör autofocusen både snabb och knäpptyst. IS;en är kanonbra för frihands fotografering i dåliga ljusförhållanden, då man tjänar ca 2 steg.
Innerfocuseringen gör även att det blir lätt att använda polfilter. Köpte mitt på ett erbjudande då det blev lite billigare.
Men det är ändå ett nästan löjligt billigt pris för denna superglugg. Ett av de mest kompletta objektiven på marknaden.

Kundtjänst: Inte behövt någon.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 6495

Elinchrom ELB 500 TTL - The Most Powerful