Leica M6: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Recension / Test / Priser / Fakta

Leica M6


Summering

Mekanisk, manuell kamera med inbyggd mätare.



Betyg


(4.91/5)
(4.1/5)
(4.91/5)
(baserat på 11 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Mekanisk, manuell kamera med inbyggd mätare.

Tillverkare: Leica

Recensioner

1 2 Nästa 
Urban Önell
2011-04-01 Urr

Hållbarhet: 5
PLUS: Tyst, diskret och välbyggd kamera med känsla.
MINUS: Mätsökarkamerans nackdelar: Passar inte så bra för telen och macrofoto. På tok för dyr begagnad. Det sprids för många myter om Leica.

En kamera för finsmakaren, med fet plånbok. Jag blev aldrig vän med ljusmätaren. Det är en spotmätare, och systemet med två lysdioder i sökaren funkade sådär. Min billiga Nikon Fm var mycket smidigare, mer snabbarbetad med sina tre lysdioder. Snålt av Leica, inte tillräckligt genomarbetat på en så dyr kamera. Sålde den för många år sedan. Jag föredrar faktiskt M2 med en Leicameter MR, även om den ljusmätaren inte är någon höjdare den heller, med sin teknik från mitten av 60-talet. Om min känslomässiga inställning till Leica, se min recension av Leica M2.
Johan Larsson
2010-08-21 Laphroaig

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Pålitlig och hållbar.
MINUS: Dyr i inköp. Dyr service.

Leica M6 är min ultimata kamera. Den har allt jag förväntar mig av en kamera: hållbarhet, pålitlighet och prisvärdhet.

Kameran är enkel. Mycket enkel. Slutartider mellan 1 sek och 1/1000, plus Bulb. Blixtsynk till 1/50 sek. Fotografen styr - inte kameran.

Leica (uttalas Lajka) är kända för att vara dyra. En analog Leica är dock, enligt mig, ganska billig. Du får väldigt mycket kamera per krona. Jag betalade 7 000:- (det är ungefär vad en digital instegssystemare kostar) för min M6:a. Den har fungerat felfritt (bortsett från ett litet, litet hål i ena ridån som kostade knappa 300:- att fixa).

Jag har alltid kameran med mig. Den slits till det yttre, men det inre fungerar alltid som det ska. Jag litar på kameran, till 100%.

Liknande produkter: Voigtländer Bessa-serien.

Kundtjänst: Leica fixar om du betalar. :)

Pris: 7000
Erik Lilja
2008-04-17 Erik_N

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Mycket bra sökarbild, parallaxindikering, inspeglade ljusramar för valt objektiv, smart filmladdning (jag gillar den faktiskt bättre än den som vanliga kameror har), fantastisk kvalitet och känsla. Helt mekanisk och batterioberoende förutom ljusmätaren. Tyst slutare.
MINUS: Kunde vara mer tydlig indikering av ljusmätaren i sökaren istället för de två pilarna. En annan mindre förbättring vore att bottenplattan satt i någon slags gångjärn så man kunde ladda film utan att behöva hålla den lös i handen.

Allt har redan sagts - en mätsökare har egenskaper som medför både för- och nackdelar, och en recension behöver ju inte ta upp det som kommer av själva typen av kamera. Vill man ha en mätsökare kan jag inte se att det går att konstruera den bättre än så här, med undantag från att jag inte tycker ljusmätarindikeringen är den bästa man kan tänka sig. Jag tror också att senare modellers större tidsratt skulle vara att föredra. Men som sagt, vill man ha en mätsökare så är detta en av referenserna.

Liknande produkter: Bessa R3A/M, Lecia M4-2, M4-p, M4...

Köpt hos: Privat

Pris: 7500
niklas ehlén
2005-06-05 ehlen

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: hitta skärpan i dåliga ljusförhollanden är lätt, den förstärker ljuset, efter som det är en mätsökarkamera. det är en kamera jag helst jobbar med, ljusmätar som fungerar i mycket dåliga ljufförhollanden. det visarsig snabbt om en kamera är bra!!! klarar den av svaga ljusförholanden, för i dagsljus är alla kameror lika.
MINUS:

Ale Sjöström
2005-04-29 -Ale

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: ja vad ska man säga .. det är en Leica! .. en sådan otrolig kvalitetkänsla , underbar att plåta med , suvverän optik och mekanik .Bra ljusmätning , ej batteriberoende slutare jämfört med M7 ( funkar dock på vissa tider )
MINUS: vissa ex av de tidiga byggen mellan 85 + några år framåt har problem med rewind knoben. Dyra i inköp från början men idag ruskigt billiga (positivt)

tja .. tycker de tidigare rescensionerna speglar kameran ganska bra .. som sagt är det ju underbart att plåta med en m6'a , den tysta slutaren , den lätthanterliga optiken ( använder Summicron 35 och Elmarit 90) och så självklart kvaliteten .M systemets optik får en nikon att likna en engångskamera.Det är här Leica visar jämfört med dagens digitaltrams vad en kamera är , som helt enkelt bara är gjord för att fotografera.Pga den digitala revolutionen och M7 / Mp kan du idag hitta ett fint beg hus för 10000 ..

Liknande produkter: contax G2 / G1 , leica m2,m3,m4,m5 m.m

Kundtjänst: behövs det någonsin?

Köpt hos: privat
Niklas Löfmark
2005-04-04 NtR

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Exakt avstånds- och ljusmätning.
MINUS: Inget för dem som litar på automatik.

Efter en utflykt med modernare grejor är jag hemma med en kamera som ljusmäter förståeligt. Som inte tänker själv utan låter mig göra det. Jag är inte kompatibel med matrix, vi kompenserar båda två och då blir det jättefel. En Leica gör ingentig den inte blir tillsagd att göra. Oerhört förutsägbar och pålitlig.

Köpt hos: Schönherrs
Timo Murberger
2004-01-18 Timo M

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Optiken, lättarbetad, ergonomin, sökaren, gedigen (stryktålig och tillräcklig vikt som hjälp för långa slutartider), låång batterilivslängd och estetisk. Har en M6 med 36 mm, f 2,0.
MINUS: Objektivet skymmer en del av sökarbilden, sökaren ngt känslig för "kladd" på framsidan (men torkas enkelt av).

Det beror på! Av vilken orsak har tex så mycket dokumentärfotografering (jazzkonserter, gatan, krig...) skett med olika Leicor? Av vilken orsak syns tex inga (?) Leicor bland de "avloppsrör" som är fästade vid kamerahusen på idrottsarenorna? I Leicans fall gissar jag att det beror på att kameran inte syns eller hörs (stör) nämnvärt och att den håller. I fallet automatiska (system) kameror med fina telen/zoomar/mm, motorer och blixtar antar jag att det beror på att de är snabbare på att hänga med i de (snabba) händelseförlopp som de används vid - förutsatt att deras yttre (storlek och "oväsen") inte är ett problem. De flesta (proffs) utrustningarna håller nog annars bra teknisk och optisk kvalitet. Och jag har inte ens exemplifierat utifrån mellan- eller storformat... Det är väl som med det mesta - verktygen väljs utifrån ändamålet och "helhetslösningar" är svåra att finna. Leican kan varmt rekommenderas för tillfällen då man vill ha "kontroll" genom manuella möjlighter, inte göra så mycket väsen av sig, robusta grejer samt vass och om man vill mkt ljusstark optik.

Liknande produkter: Inga

Kundtjänst: Super. Dyrt säger en del. Mht att grejerna håller känns det inte blodigt. De få serviceinsatserna slås ut på så lång tid/många rullar.

Köpt hos: Kameradoktorn
2003-11-03 Benganbus

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: En kamera att lita på! Liten, tyst, och kameran fungerar alltid.
MINUS: Några säger den e dyr, det beror nog på hur länge man tänker ha kameran.

Köpte min Leica M6 1988. (Jag har haft M Leica sedan 1962, började med en en svart M2 och svart M3). Har haft min M6 på fjällvandringar, på stadsvandringar, på jobbet, på skidor. Och test med kameran i -38 grader. I en styrväska vid utlandscykling, på promenaden till Konsum, i golfbagen, på festen :) under kajakpaddling (i plastpåse)

Å som "stadskamera" är den oslagbar, liten, tyst som en en svart katt, använder ofta förinställda värden/avstånd, (hyperfokal) och remmen lindad runt handleden.


Å den bästa bild-sensorn är ännu så länge film för mig! Se'n in med filmen i skannern!! ;)

Kundtjänst: Jag har inte behövt någon service förrän 2023. Men då upptäckte jag att väntetiden på service i Tyskland är upp till sex månader för en M Leica. Tur va att Jonas i Sundbyberg kunde hjälpa mig. Tack Jonas!

Köpt hos: Privat
Magnus Fröderberg
2003-07-26 froderberg

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Smidig och diskret kamera med högsta tänkbara kvalitet på mekaniken.
MINUS: Dyr och kräver mycket av användaren.

Jag har fotograferat med M6 (och M4-2) i mer än tio år och blir faktiskt mer och mer förtjust i kameran. Den ligger otroligt bra i handen och är mycket exakt.

Jämfört med sina föregångaren är kameran smidigare då den har inbyggd ljusmätare. Det hade M5 också, men den var större. I M6 är ljusmätaren mer tillförlitlig än i M5.

Att mäta ljuset med M6:an och expronera rätt kräver mycket vana. En av DNs mest prisbelönade fotografer sa när han efter ett period av Leicafotograferande åter gick till Canon Eos att: "Jag uppskattade värdet av ett välexponerat negativ när jag bytte tillbaka till Eos".

Den största fördelen med Leicas M-kameror är lättheten att fokusera i svagt ljus och den diskreta framtoningen. Eftersom den saknar skramlande spegelhus blir den både tyst och liten.

Den finns många historier om hur mycket stryk en Leica M-kamera tåler. Man kan i alla fall säga att den har förutsättningen att klara de extremaste situationer bättre än i stort sett allt som finns på marknaden.

Under 90-talet kom Contax G1 och G2 som är farliga konkurrenter till Leica med sin automatik, autofokus och automatiska filmframdragning. Skulle jag inte varit uppväxt i en Leica-familj så skulle jag hellre satsa på Contax än Leica. Kvaliteten är tillräckligt hög hos Contax samtidigt som den är snabbare och betydligt billigare, både när det gäller hus och objektiv. Leica har ändå sina kunder bland kugghjulsromantiker, nostalgiska gubbar och prisokänsliga.

Liknande produkter: Contax G2

Kundtjänst: Asdyrt med service, särskilt genom generalagenten.
Wolfgang Gerlach
2003-07-23 Wolfgang

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: En manuell mekanisk slitvarg. Objektiven tecknar superskarpt även på största bländaren. Mycket bra sökare och mycket noggrann avstångsinställning. Små objektiv; eventuella extra objektiv får plats i fickan. Mycket tyst slutare. Ingen spegel, den arbetar således utan vibrationer. Perfekt resekamera, men man bör inte "skylta" med den. Det går utmärkt att bära den under kavajen eller jackan.
MINUS: Dyr. Begränsad användningsområde, eftersom makro och långa teleobjektiv inte finns till den. Inga zoomar heller.

1 2 Nästa 

Forumdiskussioner

Diskussion I forum Startad Startad av Inlägg Senaste inlägg - Senaste inlägg av
Nikon FM2 vs Leica M6 Köpråd 2024-02-10 13:16 Johan O E 28 2024-02-15 13:25 Erik_N

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

1 2 3 ... 5 Nästa 
1 2 3 ... 5 Nästa 

Ägare

1 2 3 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
lidas 2003-04-21 03:37:55
matka 2003-05-27 09:11:52
PerClaesson 2003-08-24 01:11:35
magnar 2004-09-11 20:52:40
mrmyagi 2004-11-30 18:25:58
phs 2005-01-11 00:39:19
Shogun 2005-02-10 17:00:37
Inger Agneta Hultin Karlsson 2005-07-31 14:03:47
Panart 2005-12-06 21:57:55
hrolfur 2006-01-27 13:07:17
mattip 2006-02-13 15:35:05
barnack 2006-04-02 14:23:42
Jonas Hasting 2006-05-11 07:56:47
Ragnar_57 2006-12-15 13:46:22
edith-camilla 2006-12-20 11:09:05
Klaengur 2007-02-01 20:19:53
norragryta 2007-08-30 10:09:19
Joakim T 2007-09-13 20:05:39
kasken 2007-11-08 23:49:41
bitwalk 2008-06-27 21:08:11
Le Contrebasse 2008-07-15 18:01:36
hansbaging 2008-09-24 23:54:15
Steppenwolf 2009-01-24 12:27:55
LEPOFO 2009-05-13 16:49:41
LasseM2 2009-08-22 15:16:26
1 2 3 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS