Nikon AF 300mm f/4D ED-IF AF-S Nikkor

Artiklar om produkten


Betyg


(4.67/5)
(baserat på 21 recensioner)
Skriv en egen recension



2017-03-26 Rob Vestin



PLUS: Skärpa, AF, gedigen. Made in Japan.
MINUS:

Äntligen har jag hittat mitt teleobjektiv. Jag har tidigare provat dessa:
Nikkor 80-200/2.8 Skjutzoom - Bra optisk prestanda - hopplös AF
Nikkor 180/2.8 - Bakfokuserade, Ingen vidare skärpa
Sigma 70-200/2.8 AF ED - Heliga guds moder vilken usel skärpa < 5.6
Nikkor 70-200/2.8 AF-S VR (Generation 1), Bra AF, mindre bra skärpa

Om denna kan jag säga:
Kanonskarp på 4.0, jag ser faktiskt ingen större skillnad vid mindre bländare. Helt ok AF, hänger med springande fotbollsspelare i alla fall.

Såklart vill man egentligen ha 2.8 och VR, men jag kan inte tycka annat än att det här är en väldigt prisvärd historia.

Jag har testkört på en D800, och skärpan räcker till för 36MP, det vill jag slå fast.

Liknande produkter: Inte vet jag vad du kan hitta för 7000 som presterar som den här.

Pris: 7000

2015-01-25 carlahrberg



PLUS: Utmärkt skärpa. Gedigen!
MINUS: Avsaknad av bildstabilisering och en aning trög autofokus.

Utmärkt skärpa, men litet väl tung. Mycket gediget bygge. Avsaknaden av bildstabilisering drar ner intrycket, liksom autofokusen, som är litet slö. Jag har inte haft några problem med stativfoten (original) som många klagar över.

2014-01-07 Stican



PLUS: Bra skärpa
MINUS: Lite långsam autofokus

Köpte den till min Nikon 801 och använde främst att fota småfåglar i trädgården

2013-12-15 Staffan Öström



PLUS: Hyfsad skärpa, ej så bra som 300/2.8
MINUS: Saknar tyvärr VR Usel stativfot, bytte ut till tredjepart och det blev jättebra.

Hade den äldre varianten innan AF-S och den var inte alls lika skarp men hade en bättre stativfot.

Använder min med 1.4-förlängare och tredjepartsfot, ett smidigt och bra tele på stativ.

Liknande produkter: 300/4 AF
300/2.8 AF-S

2013-12-14 Mankan-B



PLUS: Trots sin ålder är den ganska snabb i autofokus. Skarp vid full glugg ännu bättre vid ett steg nedbländad,
MINUS: Ingen VR.

Hade innan den äldre versionen utan AF-S. Den var skarp som tusan. Trodde inte att denna skulle vara så mycket bättre men det var den. Köpte den mest för att det var AF-S. Vilken underbar skärpa den har, redan vi full glugg 4.0 när den riktigt skarp. Funkar superb med nikons TC 1.4 II. Även där bra skarp vid full glugg 5.6.

2013-08-08 LenAndersson



PLUS: Vikten, Skärpan, fast bländare 4, relativt snabb autofokus, Konverterkompabillitet.
MINUS: Avsaknad av VR, Känns som om det är lite obalanserat vid stativmontering. (kanske skulle stativfästet lite längre fram ?)

Ett perfekt tele för mig , som inte orkar bära upp ett motsvarande med bl 2,8 ! Visserligen saknar detta VR , men jag fotograferar mest fågel med det och då grejar jag bristen på VR med korta slutartider. Fungerar ypperligt med konverters , på DX har jag kört 1,4x & 1,7x med full autofokus, och på min D800E kör jag med 2x och det fungerar mycket bra.
Det har sagts att stativfoten är klen och orsakar vibrationer, men man kan enkelt trycka in något emellan optik o foten , så är det problemet löst. Nu har jag en specialstativfot från Rainer Burzynski , som jag inte är jätteimponerad av , men den fick jag med då jag köpte det begagnat.

Kundtjänst: Ingen erfarenhet

2011-05-19 bomalt



PLUS: Lätt, robust, otroligt skarp, bra kontrast
MINUS: Stativfästet är kanske inte det bästa, avsaknaden av VR-funktion

En mycket bra Nikon 300 mm med ljusstyrka 4,0 som har otroligt bra skärpa!

En del påstår att autofokusen är långsam, men jag har tagit sportbilder (vattenskoter t ex) där motivet rör sig snabbt utan att skärpan har missat.

Den funkar väldigt bra tillsammans med Nikons TC14E II konverter. Ljusstyrkan blir då 5,6 istället. Skärpeförlusten på full glugg är faktiskt försumbar. Bländar man ned något steg ser man ingen skillnad med eller utan konverter vill jag påstå.

Om det är något man saknar med detta objektiv är det VR-funktionen. Ska man jobba handhållet är den till stor hjälp, använder man stativ har just detta inte någon betydelse. Är man van vid VR från andra objektiv saknar man det här.

Den korta närgränsen är väldigt användbar vid fotografering av t ex blommor.

77 mm filterfattning, vilket är standard på många Nikon objektiv idag, gör det lätt att flytta filter mellan olika objektiv vid behov.

Kundtjänst: Inte behövt

Köpt hos: Privat

Pris: 8500

2010-09-01 Pellefahlen



PLUS: Lysande skärpa, snygg bokeh, härlig byggkvalitet
MINUS: Ostabil stativfot, kräver ombyggnad eller ersättning

Fungerar mycket bra med Nikons 1,4 AF-S konverter

Pris: 9000

2009-10-07 D Gulliksson



PLUS: Bra byggkvalité, relativt smidig (i jämförelse med en 2.8), skarp redan vid full öppning, vacker bokeh, bra kontrast, bra närgräns, fokusbegränsare
MINUS: Saknar VR, AF är inte jättesnabb.

Har haft nikongluggen i ett år nu och det jag kan säga är att det är en mycket bra och smidig glugg med kanonskärpa, även med konverter. Många har haft synpunkter på stativfoten men den är inget som jag har upplevt som något problem. Ibland kan man sakna VR men annars är det en toppenglugg!

För er som står i kvalet mellan Sigma 100-300/4 och Nikon 300/4 af-s så kan jag bara säga att kan ni leva utan zoom så satsa på Nikon alla gånger. Sigmat må vara en toppenglugg men den håller inte alls samma klass som Nikons optik.

Använder den oftast tillsammans med Nikon TC-14II af-s och upplever ingen märkbar skärpeförlust.

Rekommenderas!

Liknande produkter: Sigma 100-300/4

Köpt hos: Begagnat

2009-07-30 frwe



PLUS: Bild- och byggkvalitet. relativt lätt, fantastisk bakgrundsoskärpa. Roligt att använda tillsammans med mellanringar, detta blir en grym kombination för lättstörda insekter. Relativt snabb AF.
MINUS: Stativfästet är för klent.

Nikons enda fasta längre tele inom rimlig prisklass. Har bytt stativfäste pga dåligt original.

Har under sommaren 2009 använt objektivet tillsammans med Kenkos 36mm mellanring för insektsfoto med stråladne resultat.

Köpt hos: Scandinavian Photo

2009-03-05 MediaPer



PLUS: Mycket bra och gediget tele, superskarpt från full öppning.
MINUS: Uruselt sativfäste

Fantastiskt trevligt AF-S tele med mycket bra optiska egenskaper. OBS Ststivfästet SUUUGER!!! Vill man ha skarpa bilder på lite längre tider så "kasta bort stativfästet omedelbart" och köp ett
nytt utbytesfäste från Kirk (www.photoproshop.com) det kostar ca 1500 spänn men är värt varenda öre !!

Köpt hos: eBay

Pris: 8000

2008-08-02 cornus



PLUS: skärpa, kontrast, byggkvalité.
MINUS: Inget VR.

En absolut favorit. Klart att man skulle vilja ha ett 2,8. Men detta objektiv är mycket mindre och lättare. Bra närgräns som duger fint till närbilder.

Liknande produkter: Nikon 300 f4 af

Köpt hos: Schönherrs Foto Online

Pris: 9000

2008-04-16 Lars Forslin



PLUS: Otrolig närgräns. Kalasfin skärpa och vacker bokeh. Smidigt, portabelt, lätt att få oskarp bakgrund.
MINUS: VR vore förstås bra, men då skulle väl priset skjuta i höjden. Kommer antagligen i nästa modell om några år.

Tack vare den korta närgränsen (1,45 m) ett långt tele som är användbart även för närbilder på till exempel blommor och fjärilar. Inte världens ljusstarkaste, men istället lätt och portabelt. Inte lika smidigt att jobba med som en zoom, men man får mycket skarpa bilder. Skärpan verkar vara bra redan på full öppning, men skärpedjupet är förstås kort då, så vanligtvis bländar jag ner ett eller två steg. Stativ är vettigt att använda vid växtfoto om man vill gå nära och ha lite större skärpedjup.
Har inte haft några problem med stativfoten, kanske den är ändrad, tycker den verkar stadig.

Liknande produkter: Observera att flera av recensionerna nedan avser det äldre 300 f/4 med AF. Detta objektiv har AF-S (inbyggd motor) och zoomar snabbt och exakt, speciellt om man använder omfångsbegränsningen.

Köpt hos: Ebay, privat

2007-02-10 Stican



PLUS: Mycket skarpt
MINUS: Har inta hittat någon, kanske lite långsam autofokus

Mycket fint objektiv

Köpt hos: Facil Foto Stockholm

2006-09-11 johanjajja



PLUS: Rekomenderas skarpt om du klarar dig med 4,0 utan VR Ibland kan det behövas mer ljus.
MINUS: Som tidigare nämnts. Stativfoten. Men jag snusar så jag klämmer fast snusdosan mellan stativfoten och gluggen, då blir den hur stadig som helst!

Fantastiskt skarp, hade Sigma 100-300 4,0 och Sigma 120-3002,8 innan. Man läste att dom skulle vara lika bra som dom fasta gluggarna. GLÖM DET!!! Denna är skarpare än båda dessa även med tc14EII monterat. Och då har jag inte räknat in motljusegenskaperna som är ljusår bättre med denna glugg.

Liknande produkter: 300 2,8

2006-04-09 Anders_Andersson



PLUS: Skarp, snabb, välbyggd
MINUS: Stativfoten, inget VR.

Skarp, fokuseringen är snabb och exakt. Bra färgåtergivning. Linsen känns väldigt välbyggd. Enda nackdelen är att de skulle vart VR inbyggt iden.

Liknande produkter: ja, Nikon har bara ett fast tele för hobbyister/amatörer. Så det finns väll inget.

Kundtjänst: Nikons nya webbbaserade kundservice är riktigt bra

Köpt hos: fotosidan.se ( (White Balance AB)

2005-12-29 Ljunghusen



PLUS: Skarpt, bra färgåtergivning, fokuserar snabbt och tyst
MINUS: Ljusstyrka kan man ju aldrig få för mycket av, men ett 300 afs 2,8 är alldeles för dyrt!

Kanonfin optik som ger underbara bilder. Köp!

Köpt hos: Privat

Pris: 6500

2005-02-08 Jakelol



PLUS: Billigt (begagnat). Robust
MINUS: Lite långsam AF

Om du är på jakt efter en 300 för en billig peng så tycker jag att du ska slå till på ett sådant om du kan leva med en lite slö AF.

Köpt hos: Privat

Pris: 4000

2005-01-15 Kristoffer Ingemansson



PLUS: Relativt skarp och trevlig optik nerbländad ett steg. Grym byggkvalité.
MINUS: Inte jätteskarp på bländare 4, jagande LÅÅÅNGSAM autofocus på Nikon D70

Fin optik med bra egenskaper. 9-bladig bländare (dock inte cirkulär) bidrar lite till att oskärpan blir rätt ok.

Inger kännslan att kunna användas som batong vid självförsvar utan att få den minsta repa. Stativfästet är stabilt och bra.

Focuslimitern är trevlig och nästan ett måste att använda på min D70 annars så jagar den väldigt mycket fram och tillbaka och det tar tid.

Switchen för AF/MF är placerad på focusringen vilket gör att den hamnar på fel sida av objektivet ibland.

Inbyggt motljusskydd i metall som funkar bra, tar ingen plats infällt och tappas inte bort. Lite stor filterdiameter (82mm) men objektivet tar även insticksfilter om man är ute efter någon speciell effekt (dock ej polfilter).

Den väger en del men jag stör mig inte på tyngden, dvs ingen borde göra det med tanke på min kroppsbyggnad.

Köpt hos: "Lånad" av min fader =)

2005-01-11 Thomas.Bjork



PLUS: Mycket bra skärpa och mycket bra och robust konstruktion. Bra stativfäste.
MINUS: Långsam autofokus. Ålderdomlig låsning av fokuseringsringen. Felplacerad fokusring.

Detta är ett mycket skarpt objektiv som tyvärr har brister i handhavandet, huvudsakligen vad beträffar fokuseringen. Objektivet kommer bäst till sin rätt på stativ, där det är en kär vän som producerat många och härliga bilder.
Detta objektiv har ett väsentligt bättre stativfäste än efterföljaren med AFS-motor.

Köpt hos: B&H

Pris: 8000

2004-09-21 majjen05



PLUS: En trevlig optik,skapligt ljusomfång, skarp från bl 5.6. Använder den ofta som normaloptik!Den ger även en snabb autofokus med min F5:a
MINUS: Lite tung att bära längre tider med.



Liknande produkter: Nikon AF 300mm F2.8D samt Tokina 300 mm F5.6

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 9000

2003-05-26 Palletheking



PLUS: Mycket fin skärpa(även med converter TC 14E), otroligt snabb focusering(F100), Fantastisk närgräns 1,45 M, Mycket bra för handhållen fotografering(lätt o smidigt). Bra inbyggt motljusskydd i tjock plast, som i motsats till metall inte blir buckligt.
MINUS: Stativfästet som innehar någon slags plast infattning vilket gör vridfunktionen mycket krånglig. Kanske det var fel på min, den satt löst. Jag löste det genom att dra åt fästet permanent och enbart använda kulleden vid vridmoment.

Ett objektiv som ger mycket fina bilder med härlig briljans. Närgränsen på 1,45 M är guld värd speciellt ihop med converter. En glugg som bortsett från ljusstyrkan kan mer än sin storebror.

2002-09-01 LarKin



PLUS: Mycket skarpt objektiv. Fokuserar snabbt och tyst
MINUS: Stativfästet

Stativfästet är alldeles för vekt och i mitt tycke felplacerat. Objektivet dyker något vid avtryck vilket resulterar i suddiga bilder. (1/30s - 2s)
Titta på Björn Roslett test (http://www.naturfotograf.com/index2.html).
Själv använder jag en träbit mellen objektivet och objektivfästet vid kritiska tider, vilket tar bort problemet med oskarpa bilder.

Mycket skarpa bilder även med teleconverter TC-14E (något svagare vid största bländaröppning)
Hade det inte varit för objektivfästet hade jag gett betyget 5
Trots allt är jag mycket nöjd med objektivet och lärt mig att leva med distansklossen (träbiten).