Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Är "väggvänligt" ledstjärnan?

Det här är min subjektiva uppfattning frambringad direkt från hjärnkontoret utan skyddsnät. Jag tycker mig märka att en "bra" bild ofta appelerar till det estetiska utan ett egentligen engagerande innehåll. ( Jodå jag tar också sådana bilder) Jag har hört  - om jag vill ha bilden på min vägg är den bra.

Det här är kanske lite långsökt, men det kanske är som inom musiken. En bra låt på riktigt blir en "evergreen". Frågan är då, har du och jag någonsin tagit en bild som kan betraktas som en "evergreen". Den som skiljer sig från mängden? Kan en fotoamatör ta en "evergreen"? Absolut, men den kommer förmodligen aldrig till allmänhetens kännedom. Fast ändå, det finns ju en del amatörfotografer som blivit "upptäckta". Vivian Maier är en av dom. (Alla hennes bilder när inte "evergreens", men en hel del)

Inlagt 2024-03-21 22:34 | Läst 230 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Går att säga mkt om. Du skriver om "bra" bild, men jag antar du menar en bild som du tycker är "bra"? Smaken, liksom baken, är delad. Något objektivt bra finns inte. Och när du nämner evergreens tänker jag att evergreens är låtar som tilltalar många väl, annars blir dom varken hits eller evergreens? Såna bilder kan man se på Insta, jag menar såna som har massor av likes.....Men också jag gillar Vivian Maiers bilder, där är vi lika. Hälsningar/ Björn
Svar från McBear 2024-03-22 11:50
Jag ser det så här. Det finns evergreens inom olika musik genre precis som inom fotografin. Dels finns det subjektiva evergreens men när alla dessa subjektiva evergreens konvergerar mot samma uppfattning blir den generell.
Sedan ska en "evergreen" stå sig genom olika tidsandor för att vara en evergreen.
Mnja... Jag tycker inte att den förment bra bild måste vara något jag vill ha på väggen. Tvärtom så tycker jag att det finns bra bilder som jag är synnerligen tveksam till att ha där. Sedan finns det de som bara ser fina ut, men är ganska tråkiga. En utmaning kan vara att få till både innehåll och estetik på ett sådant sätt att bilden fungerar att ha på väggen, men fortfarande är intressant nog innehållsmässigt.

Och en del bilder hör egentligen inte till någon av kategorierna, utan är snarast mer illustrativa med en ambition att ändå vara vettiga bilder. Förekommer ofta med fördel tillsammans med en kort eller lång text, satta i någon typ av sammanhang.
Svar från McBear 2024-04-01 21:35
Du har helt rätt.