Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

En bra bild ska prata - vad ser jag i bilderna?

Den här bilden säger något om den tid vi lever i. Det är två helt skilda världar som har mycket att jobba på för att mötas i någon sorts gemenskap - från vi och dom till vi.

Vi lever i en tid då kvinnan tar för sig alltmer och det är vanligare att kvinnor satsar på högre utbildning. Män tenderar att halka efter och kanske alltmer kommer att fylla de okvalificerade arbetena medan kvinnor befinner sig i karriäryrken.

Många äldre människor blir främmande varelser då de passerat det magiska 65-årsstrecket. Från att ha varit arbetsföra är inte steget långt till att bli brukare och mindre värda. Samhällets yngre medborgare dras med fördomar om äldre och samhällssystemet nedvärderar de äldre som en belastning.

Om du är fattig står inte många möjligheter till buds och varje dag är en kamp för att överleva. Du får smulorna från jordens överklassbord. Du befinner dig ute i kylan bildligt talat.

Även om kvinna idag tar för sig av de möjligheter, som erbjuds och mannen tar ett större ansvar i det dagliga livet är det fortfarande kvinnan som drar det tyngsta lasset.

Postat 2021-04-24 15:19 | Läst 1393 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Naturfotograferandet har legat nere ett bra tag - teknikskifte

Jag har bara sporadiskt några gånger under coronan förflyttat mig ut till naturen. Men så beslutade jag mig för att byta kamerasystem. Jag lämnade Canon efter lång och trogen tjänst till förmån för Fuji. En ganska stor bidragande orsak var "tyngd" och "format" och teknikskifte till spegellöst. Priset på Canons spegellösa cameror R5 och R6  skulle bli en tung börda för plånboken att bära, för att inte tala om priserna för dedicerade objektiven.

Då huvudintresset fortsättningsvis kommer att vara gatufoto och kanske mera ofta natur under sommarhalvåret passar Fuji mycket bra. En X-T30 och en X-T4 införskaffades med diverse objektiv. All canonutrustning såldes av utom mitt Tamron 100-400 mm. Detta objektiv kompletterades med ett Finger Pro II för att kunna sätta Tamronobjektivet på fujikamerorna.  

De tre första bilderna är tagna med X-T30/Fujinon 70-300/telekonverter 1.4 = 635 mm

Övriga bilder är tagna med X-T30/Tamron 100-400/ Fringer Pro II = 600 mm

Samtliga bilder är hårt beskurna och behandlade i Lightroom.

Postat 2021-04-24 14:28 | Läst 1801 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gräv där du står!

Förhoppningsvis är coronan ett minne blott. Under coronatiden har mitt stadsfotograferande i princip legat nere. Dock, jag går på videokurs med Stefan Lindberg som lärare. Målet med kursen är att lära sig alla aspekter av tillblivelsen av en proffessionell fotobok. Val av papper, val av fonter, val av format, val av bilder, bokens "ton" m.m, m.m. Mitt mål är att få ihop en bok som speglar mitt gatufotograferande.

Under kursens gång har jag gått igenom mina bilder och upptäckte lite då och då bilder som fallit i glömska. För att det ska bli lättare att hitta "glömda" bilder har jag satt i system att tagga mina bilder.

Här är några bilder som dykt upp lite oväntat. (Kolla in stortån på sista bilden!)

Postat 2021-04-24 12:15 | Läst 1271 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera