Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Djur- och naturbilder varav en riktigt svinaktig

Ett av mina växande bildintressen är djur och natur (som jag åter tagit upp från mina tidiga år med kameran i hand). Nedan några exempel från årets skörd så här långt.

Klicka bild för större bild!

Klicka bild för större bild

Klicka bild för större bild!

 

 

Postat 2009-09-27 23:01 | Läst 8857 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bli inte deppad om “Galleri FS” gör tummen ner för Din bild - två bedömningar av samma bild!!

Jag har lämnat in samma bild till Galleri FS och Kamera & Bilds tävling “Grand Prix 2008”. Jag fick i senaste numret av Kamera&Bild 20 poäng av Terje Hellesö.

Om vi först tar Galleri FS:s bedömning så lyder den så här:

- Höjer sig inte över mängden
- Ingen teckning i mörka partier
- Saknar spännande ljus
- Lite för enkel till utförandet

Terje Hellesös bedömning:

Det är inga lyckliga hästar, som står med sina täcken i en mörk skog. De är produktifierade istället för att vara individer. Här har fotografen tagit ställning - jag gillar det. Och att tankarna förs vidare. Den här bilden är något mer än vad den bara visar. (Klicka bilden för större bild)

Vad som skiljer dessa bedömningar åt är uppenbart:

Galleri FS bedömning är vad man kan kalla teknokratisk och lägger sin tyngdpunkt på traditionellt fotografiskt hantverk. Det är inget fel i det, men kanske inte lämnar utrymme för den experimenterande och/eller nyfikna fotografin.

Terje Hellesö tolkar bilden och är inte helt fel ute även om han inte har eller ser all information. Hästarna, som är ganska skitiga, står nämligen i en lervälling intill en träddunge och det finns varken skydd eller mat i hagen. Den vita hästen gnager på en gren, som jag uppfattade som brist på mat (Den som har häst kanske säger att detta är normalt vad vet jag)

Nu kanske någon säger att “Björn Du kan väl inte vara så kritisk mot Galleri FS:s bedömning med utgångspunkt från en bild. Du är bara sur för att Du fick tummen ner”. Vad svarar jag då? Jo jag har en bild till och den går i samma anda och bedömningen ser ut så här:

- Höjer sig inte över mängden
- Lite för enkel till utförandet
- Svag ljussättning
- Bilden upplevs medvetet/överdrivet konstlad
- Efterbearbetningen upplevs inte bra/rätt

Min slutsats är som följer:

1. Man får köra sin egen stil och ta till sig det av bedömningen, som man själv tycker är relevant för att föra fotograferandet vidare.

2. Man får tänka på att de som bedömer har i många fall vitt skilda referensramar och utgångspunkter i sin bedömning och då passar just inte min bild in.

3. Om man ska öka sina chanser vad gäller positiv bedömning så får man nog lägga ner lite krut på att “lära känna bedömaren/ bedömarna”

P.S. I senaste numret av “Kamera&Bild så kåserar chefredaktören Magnus Fröderberg över “Vilka bilder vinner” . I sitt kåseri refererar han till ett blogginlägg om domarnas urval. Jag känner igen receptet om hur man vinner en fototävling från mitt blogginlägg “Nja - så vinner Du en fototävling” från 2008-10-13, med undantaget att han inte tagit med punkt 4:a “Och Du som lämnar in bilder på djur och natur kan sluta drömma.” D.S.

http://www.fotosidan.se/blogs/bjobjo/23180.htm

Postat 2008-11-12 16:46 | Läst 5040 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera