Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

”Urban Macro Photography” finns det?

Jag har ju gett mig på makrofotografering och som en ”betingad reflex” började jag fotografera ”blommor och bin”. Eftersom jag bor i stan dök tanken upp att de borde finnas makromotiv i ren stadsmiljö. För några timmar sedan under ganska dåliga ljusförhållanden gav jag mig iväg för att jag kände att jag måste testa denna idé (som förmodligen redan är testad av någon därute i ”bildtagarvärlden”). Nedan är några bilder som är ett resultat av drygt en timmes fotande. Jag noterade att bilderna kanske inte håller högsta tekniska kvalitet men som en test får det duga!

Postat 2010-07-31 23:04 | Läst 3857 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Makrofotografering med 16-35mm går det?

Makrofotografering med 16-35mm går det? Kanske om man har fullformatskamera med åtskilliga miljoner pixlar.

Jag testade att fotografera insekter i min fars trädgård med mitt Canon 16-35 mm 2,8L USM i kombination med Canon 5d Mark II. Tanken var att placera in en insekt i ett ”större sammanhang”. Samma sak går säkert att åstadkomma med ett makroobjektiv. Det är bara att ta några "steg bakåt" antar jag.  

Första bilden på ett bi är väldigt långt från en makrobild. Den andra bilden närmar sig vad jag ville åstadkomma. Den fjärde bilden har jag beskurit så att biet tar upp nästan hela bilden. "Pixlar"  om man förstorar den!

Den fjärde bilden är något helt annat och tagen med samm objektiv. Jag tycker jag själv att den är lite spännande och är en ”elgata” mitt inne i skogen. 

 

Postat 2010-07-29 17:30 | Läst 7247 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det blir nog mer makrofotografering!

Jag har länge gått och funderat på om jag ska pröva på makrofotografering. Jag har min Canon 5d Mark II och zoomen 24-105 mm 4L IS och kompletterade med en försättslins 500D. Enligt experterna skulle detta inte ge lika bra resultat som en dedicerad lins. Men det fick bli 500D då jag mer såg mitt makrofotograferande som en test till att börja med. Dessutom kan man åstadkomma under med Lightroom 3. Till saken hör också att jag har en trådlös fjärrutlösare till kameran.

Min strategi var i huvudsak att inte jaga runt efter småkrypen, utan leta på ett ställe dit insekterna drogs. Jag har lärt mig att då det gäller djurfotografering så gäller det att vänta snarare än att jaga omkring efter ”fotobytet” som rör sig snabbt.

Min far har i sin trädgård buskar och blommor Ditt insekter dras och jag studerade ett tag om jag kunde hitta några favoritställen som insekterna var speciellt förtjusta i. Jag riggade upp kameran på stativet, monterade fjärrutlösaren och fokuserade manuellt  med "live view"  på en blomma, som jag noterat som frekvent besökt av bl.a. humlor. Jag har kört med ISO 800 för att kunna välja bländare för ett större skärpedjup.

Sedan var det bara att vänta och trycka då jag antog att någon insekt hamnat inom bildytan. Bilderna är ett resultat från tre olika platser i trädgården.

Bilderna gör sig bättre i detta större formatet så klicka gärna upp dem!

Postat 2010-07-27 22:51 | Läst 4152 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera