Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Vakna, långfärdsskridskoåkare!

Bild 1 Mina gamla skridskor - duger bra än!

Nu gäller det att vara på tårna - minus 7 grader, klart, vindstilla....den tredje natten med minusgrader och kallast den gångna natten! Så alldeles säkert har flera sjöar här i Östersundstrakten åkbara och tillräckligt säkra isar...t ex Mosjön 2 mil öster om stan hade flera cm åkbar is redan  i förrgår! Kolla iskontakten - 

http://www.skridskoklubben.se/iskontakten-1317476

Den allra bästa åkningen, att åka på 5-10 cm snöfri kärnis på stora och små sjöar i soluppgången är en fantastisk känsla! Men det gäller att ha sin utrustning klar i ryggsäcken - isdubbar, ispik, helt ombyte vattentätt i plaståsar, lina...och inte minst en liten kamera! Kompakten eller t o m telefonen duger för att få med sig fina bilder!

Bild 2 När Storsjön är som finast - men lite för tidigt än, den sjön fryser nog sist..

Och framför allt - utöver rätt utrustning, åk aldrig ensam utan ha åtminstone en kompis med dig.

Bild 3 Här är jag, i gula jackan till vänster 

Bild 4 En av mina äldre bilder, analog,  Revsundssjön 4 cm is med lite vatten på ytan

God tur - jag hoppas att jag hinner ut själv innan det börjar snöa, då är det tyvärr redan kört!

/B

PS: Jodå, nu är jag hemma igen, har varit ute och åkt på Svartsjöarna (”mellansjön”) i fantastiskt väder! Lite ovant, men en härlig novemberdag! Se bilden nedan!

Bild 5 Mellan-Svartsjön - lite skrovlig is emellanåt, men man kan inte få allt! 

DS

/B

 

Inlagt 2019-11-04 07:00 | Läst 1327 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Suck, sådana här bilder borde förbjudas innan isarna lägger sig här nere i Sörmland... ;)
Jag bodde till och från uppe i sta'n (Östersund) för en trettio år sedan och då va det annat!
Vad gäller skidor, så va Åkersjön snösäkert tidigt!
Hur som helst, lockande skridskobilder! :)
/B
Börje Norhager 2019-11-04 08:06
Hej Bengan! Jag förstår...och det gäller ju att vara snabb ut...det kan ju t o m börja snöa idag så loppet e kört t.v....

När du av & till bodde häruppe för 30 år sedan...åkte man långfärdsskidsko här redan då?

Jag tror att 1996 när jag började åka långfärdsskridskor med Johan (du ser hans ryggtavla på sista bilden, så var vi ganska mycket pionjärer här uppe för sådan skridskoåkning!
Ha en bra (trots isfritt) dag!
/B
Benganbus 2019-11-04 14:33
Det va inga stora långfärdsskridskoåthävor, utan att vi åkte tidigt på några tjärnar som vi hittade! Och jagade snö tidigt också! Vi va i Bydalen efter att det stormat och snöat en senhöst, till slut hittade vi en stor driva uppe på fjället där vi åkte en eftermiddag! Med slalomskidor! :) Sedan övernattade vi i tält nere vid ån, och då kom det mer blåst! Där låg vi vakna hela natten på rötter till granar som gungade!
Nu blev det något helt annat än långfärdsskridskoskridsko! ;)
Jag arbetade litet säsongsvis i Åre/Järpen, övernattade veckovis i Östersund!
/B
Vackert o lockande. Tyvärr inte mer skridsko för mig, hälsningar/ Björn T
Svar från Canalog 2019-11-06 09:31
Synd Björn att det inte blir mer skridsko för dig...jag känner att jag också orkar mindre numera...
Men varje höst när det fryser till, vaknar min längtan ut på isen!
mvh
/B
Ja, som vintersport är det inget som slår långfärdsskridskoåkning är min bestämda åsikt! Har nog provat det mesta inom skidsporten, men inget slår blanka isar och skridskor gärna i en ytterskärgård eller nån flikig skogssjö långt från bebyggelse.. eller i fjällen som här!

Skridskor har entusiasterna åkt i en månad redan nu.. fast då åkte man över till Norge och begick sin premiär: https://www.youtube.com/watch?v=K_EVpLGT0E4

https://www.youtube.com/watch?v=p8xC08JA0LU

Ett litet gäng från Sverige åkte över till Finland under förra veckan och åkte på den stora sjön Enari i några dagar långt norrut, dessutom åkte man strandnära och väldigt lite på Barents hav nära Ryssland.. Tyvärr finns inga filmer, men fantastiska bilder för de som har inloggning.

Även i Sverige har man åkt en hel del.. https://www.youtube.com/watch?v=-RpURpxI6tg
Hälsn!
Svar från Canalog 2019-11-06 09:29
Tack Jan! Håller med dig helt!
Så när Storsjön här i Jämtland har frusit till med 10 cm snöfri kärnis, då är det läge...! En gång har jag haft förmånen att få åka Frösön runt på sådan is...
mvh
/B
ehrsa 2019-11-06 10:19
Kan tänka mig att det är fantastiskt när Storsjön ligger, men sen kommer väl ofta snön och ställer till det.. 10 cm kärnis ger enligt en formel för vad just kärnis klarar i belastning 10² x 5 = 500 kg.. är kärnisen bara hälften så tjock, 5 cm. så ger det enligt samma formel 5² x 5 = 125 kg.. är den bara 3 cm. tjock så blir det således 3² x 5 = 45 kg.. allt för att visa hur stor skillnad det blir med dom där sista centimetrarna i tjocklek, när det gäller vad en is klarar i belastning! Och ökar man på tjockleken till 20 cm. kärnis (vilket väl inte är helt ovanligt) så blir det 20² x 5 = 2000 kg.. Den här formeln gäller inte för vita stöpisar med mycket luft i, dom är alltid sämre..
Hälsn!