Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Reprostativ klart!

Av ett stativ till förstoringsapparaten Opemus II har jag gjort ett stativ för att fästa kameran vid avfotografering av negativ - i synnerhet för negativformaten 6x9, 6x6 och 4,5 x 6. För småbildsnegativ och dia har jag ju redan en filmscanner, så 24x36 blir inte aktuellt även om det säkert funkar också.

Den enda modifieringen jag behövde göra var ett litet urtag upptill med bågfilen, mitt för skallen för kamerafästskruven 1/4 " UNC 38 mm lång.

Ljuslådan är ett hembygge också, funkar bra sedan länge. Den har ett cirkelformat lysrör som ljuskälla.

Då var det alltså dags att prova den nya anordningen, och här kommer ett 6x9 cm dia, fotat på Kodak Ektachrome med en Linhof Technika III från 1956. Jag tycker resultatet räcker för mina behov och är helt ok! (Det är f.ö. en skada på negativet till höger, en båge som strächer sig över ungefär halva bilden, men det är på detta dia bara).

Tillägg/ändring 21 januari 2022:

En ännu bättre och stadigare infästning av kameran fås om man använder Manfrotto stativhuvud 234RC som ju också har snabbplatta. Ditsättning och borttagning av kamera görs då mycket enkelt, dessutom är detta stativhuvud tiltbart i vertikalled som möjliggör en exakt lodrät inställning.

Stativhuvudet fästs med en UNC 3/8" skruv ca 20 mm lång, sedan 8 mm hålet i det gröna fästet borrats upp till 9,5 mm för att kunna få dit skruven bakifrån. Se bilder nedan:

 

Den hemmagjorda "ljuslådan" på första bilden duger inte - en Kaiser som på sista bilden här ger ett helt annat (bättre!) resultat...

/B

 

Inlagt 2021-07-31 13:47 | Läst 2132 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det blev ju bra Börje. Ser stabilt och stadigt ut. Använder du någon form av fjärrutlösare eller behövs inte det nu?
Tommy L
Svar från Canalog 2022-01-21 17:48
Tack för kommentaren Tommy!
Jo jag har en trådutlösare som jag nog kommer att använda ibland, men jag tror att stativet är så pass stadigt att det inte är absolut nödvändigt. Kanske det kan gå lite snabbare om man har en remsa med negativ….

Ett bra tips jag läste, givet av en kommentator på Forum i Fs, är att lägga en liten handspegel på botteplattan och fokusera mot den för att både ställa in kameran exakt lodrätt och även i sidled…
När fronten på objektivet är i mitten av sökarbilden både lodrätt och horisontellt är inställningen klar och exakt!
mvh
/B